DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

14. jūnijs – Pasaules asinsdonoru diena

Publicitātes attēls

Rīt, 14. jūnijā, visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules asinsdonoru diena. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) 2023. gadā pacientiem pārlietas 35 108 asins komponentu devas, bet 2024. gada pirmajā ceturksnī  – 8857  asins komponentu devas, un tas ir par 310 asins komponentu devām vairāk nekā 2023. gada pirmajos trīs mēnešos, kad tika pārlietas 8547 devas. 

Kritiski svarīga asins komponentu pārliešana ir onkoloģiskajiem pacientiem, kuri sirgst ar dažādām hematoloģiskām saslimšanām, cilvēkiem, kuri cieš ceļu satiksmes negadījumos, gūstot dzīvībai bīstamas smagas politraumas un/vai  kuriem operāciju zālē tiek veikta neatliekama un/vai sarežģīta ķirurģiska operācija, kā arī apdegumus guvušiem pacientiem. 

Austrumu slimnīcā darbojas Asins dienests, kas veic asins komponentu saņemšanu, uzglabāšanu un izsniegšanu, kā arī aprites kontroli. “Asins dienesta ikdienas darbs ir kā sava veida misija, lai mūsu slimnīcas ārsti varētu palīdzēt visiem pacientiem, kuriem nepieciešama asins pārliešana,” skaidro Austrumu slimnīcas Asins dienesta vadītāja Jeļena Rabizo. 

Austrumu slimnīcā ir valstī lielākā Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnika, kas strādā 24/7 režīmā, un te katru dienu nonāk pacienti, kuru dzīvības glābšanai ir nepieciešama neatliekama asins komponentu pārliešana. Politraumas, apdegumi, asiņošanas no iekšējiem orgāniem, onkoloģiskas un hematoloģiskas slimības, dažādas izcelsmes kritiska mazasinība – tā ir tikai daļa no akūtiem stāvokļiem, kuru korekcija nevar notikt bez donoru ziedotiem asins komponentiem, kurus ne ar ko nevar aizvietot. Diemžēl gadu no gada šī tendence ir augšupejoša, un pacientu skaits pieaug. Sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību, svarīgi, lai mediķu rīcībā būtu viss nepieciešamais cilvēka dzīvības glābšanai. Un viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir asins komponentu nodrošinājums,” uzsver Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. 

Katram asiņu komponentam ir sava nozīme 

  • Plazma – pārliešanai un asinsrites aizpildīšanai. No tās sagatavo arī plazmas preparātus – imūnglobulīnu un albumīnu. 
  • Trombocīti – organismā atbild par asins recēšanu, kas īpaši svarīga operāciju laikā. 
  • Eritrocīti – sarkanie asinsķermenīši, kas apgādā ar skābekli visas organisma šūnas.

2023. gadā Austrumu slimnīcas stacionāros pacientiem ir pārlietas 35 108  asins komponentu devas.   

Stacionāra ‘’Latvijas Onkoloģijas centrs” klīnikās un nodaļās 2023. gadā  pārlietas  16 737 asins komponentu devas, no tiem lielākā daļa eritrocītu un trombocītu masas pārlietas pacientiem Hematoloģijas klīnikā.   

Stacionāra ‘’Gaiļezers” operāciju blokā, klīnikās un nodaļās pērn ir pārlietas 12 899 asins komponentu devas. Lielākā daļa  asins  komponentu tika pārlietas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā. 

Stacionāra ‘’Biķernieki’’  klīnikās un nodaļās pacientiem pagājušogad  ir pārlieta  2971   asins komponentu deva. Lielākā daļa asins komponentu pārlieta Apdegumu centra pacientiem.  

Savukārt 2024. gada pirmajā ceturksnī Austrumu slimnīcas stacionāros ir pārlietas  8857 asins komponentu devas: stacionārā ‘’Gaiļezers’’ – 3135 devas, stacionārā ‘’Latvijas Onkoloģijas centrs“ – 4998, stacionārā ‘”Biķernieki’’ – 724 asins komponentu devas.  

Šajā dienā Austrumu slimnīca vēlas īpaši pateikties ikvienam, kas regulāri ziedo asinis vai arī dara to kritiskās situācijās, lai glābtu pacientu dzīvību. Starp asins ziedotājiem ir ir arī Austrumu slimnīcas darbinieki. Austrumu slimnīcas apkopotie dati liecina, ka pastāvīgā donora statuss ir 330 slimnīcas darbiniekiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI