DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
2
2

Augstākās tiesas priekšsēdētājs četru tiesu priekšsēdētājiem prasa skaidrot ilgo tiesvedību cēloņus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augstākās tiesas priekšsēdētājs četru pirmās instances tiesu priekšsēdētājiem nosūtījis aicinājumu likumā noteiktās kompetences ietvaros rīkoties un nodrošināt termiņu kvalitatīvu pārvaldību tiesā. Priekšsēdētājiem jāinformē Tieslietu padomi par ilgās izskatīšanas cēloņiem krimināllietās, kurās tiesvedība pirmajā instancē notiek četrus gadus vai ilgāk.

Pārbaudot Ģenerālprokurora iesniegto sarakstu par ilgstošajām tiesvedībām, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs konstatējis, ka sarakstā ir vairākas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas un Daugavpils tiesas tiesnešu tiesvedībā esošās lietas, kuras pirmšķietami raisa pamatotus jautājumus par šo lietu ilgās izskatīšanas iemesliem. Atsevišķas krimināllietas izskatīšanā ir ļoti ilgstoši – līdz pat 10 gadiem.

Katru gadu Tieslietu padome apstiprina lietu izskatīšanas termiņu standartus un atbilstoši tiem 2022.gadā krimināllietu izskatīšanai šajās tiesās ir noteikts izskatīšanas standarts vidēji 9–13 mēneši. Augstākās tiesas priekšsēdētājs lūdz sniegt informāciju par iemesliem, kādi šķēršļi neļauj norādītās lietas izskatīt saprātīgā termiņā, kā arī par to, kā tiesās tiek veikta lietu izskatīšanas termiņu pārvaldība.

Informācija tiek prasīta par 10 lietām Vidzemes priekšpilsētas tiesā (par piecām no tām šāda informācija tika prasīta jau pagājušajā gadā), četrām lietām Latgales priekšpilsētas tiesā (par vienu informācija tika prasīta jau pagājušajā gadā), četrām lietām Pārdaugavas tiesā un vienu lietu Daugavpils tiesā.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs norāda, ka efektīvu lietu izskatīšanas termiņu pārvaldība ir gan tiesneša, gan arī attiecīgās tiesas priekšsēdētāja atbildības sfēra. Tiesvedības ilgums ir viens no faktoriem, kas ietekmē sabiedrības uzticēšanos tiesu sistēmai kopumā, kā arī konkrētam tiesnesim un tiesai, kuras izskatīšanā atrodas attiecīgā civillieta vai krimināllieta.

“Tādēļ ilgstoši tiesvedības procesi ir manā kā Tieslietu padomes un Augstākās tiesas priekšsēdētāja uzmanības lokā. Atgādinu un vēršu uzmanību, ka efektīvs tiesvedības process ir ikviena tiesneša profesionālās darbības būtisks kritērijs un ļoti svarīgi ir apzināt tos iemeslus, kas ir šķērslis tiesvedības procesa efektīvai norisei,” uzsver Aigars Strupišs.

Arī pagājušajā gadā Augstākās tiesas priekšsēdētājs pieprasīja informāciju par 13 lietām četrās tiesās, kurās krimināllietu izskatīšanas termiņi pārsniedza piecus gadus. No tiesām saņemtie paskaidrojumi tika darīti zināmi Tieslietu padomes izveidotajai darba grupai Tiesu efektivitātes stiprināšanai. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norāda, ka svarīgi ir ne tikai kontrolēt lietu izskatīšanas procesus un sekot šādām lietām, bet arī vajadzības gadījumā ilgo tiesvedību paātrināšanai nodrošināt attiecīgajiem tiesnešiem nepieciešamo atbalstu gan tiesas priekšsēdētāja, gan Tieslietu padomes līmenī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI