DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Valsts prezidenta uzruna Latvijas neatkarības atjaunošanas dienai veltītajā Nacionālo bruņoto spēku, NATO sabiedroto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārajā parādē Saldū

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Autors: Gatis Bergmanis, Valsts prezidenta kanceleja

Ministra kungs! Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs!

Karavīri! Parādes dalībnieki!

Saldenieki! Godājamie klātesošie!

I

Valsts ir nācijas pašnoteikšanās gribas augstākais piepildījums.

Latvijas valstiskuma un teritorijas neaizskaramības sardzē stāvat jūs, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji un glābēji.

Jūs sargājat arī mūsu valsts un tautas identitāti un vērtības, pasaules redzējumu, kas izriet no mūsu kultūras un mūsu kopīgi piedzīvotās vēstures.

Jūs sargājat Latvijas pilsoņu drošību, mieru un brīvību. Tas ir cēls un svēts uzdevums; tā ir atbildīga misija, ko jūs godam pildāt.

II

Pašlaik, kad Ukrainas tauta varonīgi cīnās par savas valsts brīvību un neatkarību, mēs skaidri redzam, cik nozīmīgi katras valsts pastāvēšanai ir tās bruņotie spēki, ko atbalsta iekšējie dienesti un visa sabiedrība. Krievijas iebrukums Ukrainā parāda, ka arī 21. gadsimta Eiropā savu zemi var nākties aizstāvēt ar ieročiem rokās.

III

Latvija jau 18 gadu ir NATO dalībvalsts. Mūsu sabiedrotie ir apliecinājuši, ka tiek aizsargāts ikvienas dalībvalsts katrs zemes kvadrātmetrs.

IV

NATO militārie komandieri patlaban izstrādā plānus pastāvīga, pilnvērtīga militārā spēka izvietošanai mūsu alianses Austrumu flangā, tātad arī Baltijas reģionā.

Mēs Latvijā jau esam sākuši meklēt vietu jaunai NATO spēku bāzei. Primāri tam ir atturēšanas nolūks. Vienlaikus ievērojami tiks pastiprināts mūsu kaujas gatavības līmenis. Baltijas reģiona drošību stiprinās arī ļoti iespējamā un ļoti gaidītā Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO.

V

Līdzdalība pasaules vislielākajā un visvarenākajā aizsardzības aliansē – NATO – Latvijai uzliek arī pienākumus. Tādēļ ir svarīgi, ka mūsu bruņoto spēku karavīri un iekšlietu struktūru darbinieki ir labi mācīti, apgādāti un darbojas profesionāli.

Ir jāatceras, ka noturīgai morālei un pārliecībai ir vēl lielāka loma nekā modernam militārajam ekipējumam.

To mēs šodien skaidri izjūtam Ukrainā. Mēs izjūtam solidaritāti ar ukraiņu tautu un atbalstām to visos iespējamajos veidos. Sniedzam ļoti ievērojamu militāru palīdzību. Es pateicos mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par to, ko jūs darāt Ukrainas labā.

VI

Mums vienmēr ir jābūt gataviem aizstāvēt savu valsti, savu tautu un savu demokrātisko valsts iekārtu. Esmu pārliecināts, ka Nacionālie bruņotie spēki un mūsu robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji un glābēji diendienā šim uzdevumam ir gatavi.

Šodien Latviju apņem tās pilsoņu patriotisms un mīlestība uz savu valsti.

VII

Sveicu jūs Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas 32. gadskārtā!

Latvijas tautas vārdā pateicos par jūsu dienestu, par jūsu profesionalitāti un disciplīnu!

Lai vienmēr stipra jūsu uzticība Latvijai un jūsu militārais gars!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI