DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Noslēdzies desmitais Latvijas kultūras kanona konkurss: uzvar Jelgavas Mūzikas vidusskola

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

11. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) organizētā Latvijas kultūras kanona konkursa “Kultūras kanona desmitgade. Ainavas paplašināšana: daba, kultūra un es” fināls, kurā 14 skolu komandas no visas Latvijas prezentēja konkursa ietvaros tapušos tūrisma maršrutus. Svinot Kultūras kanona desmitgadi, konkursa organizatori sadarbībā ar “Prāta spēlēm” un Uģi Jokstu skolēniem piedāvāja erudīcijas viktorīnu “Kultūras kanona konkursam 10”.

Konkursā pirmo vietu ieguva Jelgavas Mūzikas vidusskola, kuru maršruts veda pa Īles pusi. Otro vietu ieguva Ventspils 6. vidusskolas komanda, kura žūriju iepazīstināja ar Ventspils novada bākām. Savukārt trešo vietu ieguva Rīgas 64. vidusskolas komanda, kuri savā stāstā parādīja Purvciema skaistumu un tā sasaisti ar Latvijas kultūras kanona vērtībām. Kultūras kanona konkursa desmitgades erudīcijas viktorīnā spēcīgākā bija Rīgas Juglas vidusskola. Konkursa organizatori piešķīra arī specbalvas: Kultūras ministrija specbalvu piešķīra Saldus vidusskolai, Latvijas Nacionālā bibliotēka – Saldus vidusskolai, Ventspils 6. vidusskolai un Mālpils vidusskolai. Savukārt UNESCO specbalva tikai pasniegta Rīgas 64. vidusskolai.

LKA rektore Rūta Muktupāvela savā svētku uzrunā uzsvēra, ka “ne tikai atmiņas veido nacionālo kultūru – tikpat svarīga ir tagadne un nākotne, ko veidot aicināts ir ikviens no mums, un jo īpaši, jaunā paaudze. Kultūras kanona konkurss jau desmito gadu uzrunā Latvijas vidusskolu audzēkņus, kas liecina par Kultūras kanona atvērtību un interpretāciju neizsmeļamību. Katru konkursa norises reizi mūs pārsteidz arvien dinamiskāki, interesantāki un spilgtāki kanona interpretācijas paraugi. Šogad Kultūras kanona konkurss izlaužas no epidēmijas ierobežojumiem un arī no telpām, lai dotos kultūrainavās, lai veidotu reālus tūrisma maršrutus, ko, nešaubos, siltākā laikā baudīs katrs, kuram nav vienaldzīgas Latvijas Kultūras kanona vērtības.”

Konkursa fināla dalībniekus vērtēja žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta “Kultūras kanons” koordinatore Anita Smeltere, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta eksperte Lolita Rūsiņa, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikāciju un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane, režisore, teātra pedagoģe, projekta “Skola 2030” vecākā eksperte Inga Krišāne, kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” vadītāja Aija Tūna, Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra pētniece Ieva Vītola, Latvijas Kultūras akadēmijas students un vairāku Kultūras kanona konkursu dalībnieks Didzis Ruicēns.

Šajā gadā konkursa organizatori – Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo kultūras centru, programmu “Skolas soma”, Valsts izglītības satura centru un projektu “Kompetenču pieeja mācību saturā” (Skola2030), UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju – aicināja skolēnus veidot tūrisma maršrutus, kas tika izstrādāti, apzinot Latvijas kultūras kanonā iekļautās kultūras un dabas vērtības, kā arī identificējot savas pilsētas dabas un kultūrainavas.

2022. gada Latvijas kultūras kanona konkursa fināls tika iekļauts Eiropas jaunatnes gada kalendārā.

Ar konkursa aktualitātēm var iepazīties Latvijas Kultūras kanona mājaslapā www.kulturaskanons.lv, Facebook lapā https://www.facebook.com/kulturaskanons un Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā www.lka.edu.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI