DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Radošas darbnīcas, nodarbības un iepazīšanās aktivitātes: iepazīsti Latvijas Kultūras akadēmiju Informācijas dienā “KlātBūt”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 2023. gada 15. aprīlī no plkst. 9.00 līdz 15.00 Latvijas Kultūras akadēmijā (Ludzas iela 24, Rīga) norisināsies Informācijas diena “KlātBūt”, uz kuru aicināti topošie studenti un citi interesenti, lai aktīvi darbotos radošās darbnīcās un nodarbībās, tiktos ar bakalaura un maģistra studiju programmu vadītājiem, kā arī iepazītos ar uzņemšanas un iestājpārbaudījumu norisi bakalaura un maģistra studijās Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) 2023. gadā. Vietu skaits nodarbībās un darbnīcās ir ierobežots, tāpēc aicinām iepriekš reģistrēties tiešsaistes platformā līdz 11. aprīlim: https://ej.uz/infodiena2023

Iepazīties ar Informācijas dienas “KlātBūt” programmu: https://lka.edu.lv/lv/aktuali/jaunumi/radosas-darbnicas-nodarbibas-un-iepazisanas-aktivitates-iepazisti-latvijas-kulturas-akademiju-informacijas-diena-klatbut/

Pirmo reizi LKA Informācijas dienā aicina studētgribētājus iepazīt iespējamo nākotnes studiju vietu interaktīvi: līdzdarbojoties darbnīcās un piedaloties nodarbībās, ko piedāvās LKA studenti un pasniedzēji. Informācijas dienas ietvaros LKA studējošo pašpārvalde iepazīstinās ar aktivitātēm un kultūras notikumiem, kuros iesaistīties studiju laikā un aicinās uz apdrukas darbnīcu. Informācijas dienas apmeklētāji aicināti līdzi ņemt tekstila izstrādājumus, ko būs iespēja uz vietas bez maksas apdrukāt ar LKA simboliku un 100% kultūru saturošiem saukļiem. “KlātBūt” ietvaros LKA Studiju departamenta komanda atbildēs uz jautājumiem par uzņemšanas un iestājpārbaudījumu norisi. Tāpat visas dienas garumā LKA vēstneši priecāsies dalīties savā pieredzē un pastāstīs par savu studiju programmu.

Informācijas diena LKA norisināsies trīs sesijās. Pirmajā “KlātBūt” sesijā, no plkst. 9.30 līdz 11.00, interesentiem būs iespēja piedalīties piecās nodarbībās. Audiovizuālās mākslas studiju interesentiem, gūstot kopīgu kino skatīšanās pieredzi nodarbībā “Kino skatupunkti”, būs iespēja iepazīties ar dažādajiem izteiksmes līdzekļiem, kas tiek izmantoti kino. Nodarbību vadīs LKA Nacionālās Filmu skolas vadītājs un LKA bakalaura studiju programmas “Audiovizuālā māksla” vadītājs Jānis Putniņš. Nodarbībā “Humora socioloģija” LKA docente un LKA Kultūras un mākslu institūta pētniece Iveta Ķešāne kopā ar jauniešiem ar dažādu piemēru palīdzību pētīs, ko humors dara sabiedrībā, un nodarbības rezultātā aicinās ieraudzīt, ka humors nav "nevainīgs" un tam ir sociālas sekas.

Ieskatu kultūras starptautiskajā dimensijā interesentiem piedāvās bakalaura studiju “Starpkultūru sakari” specializāciju “Latvija – anglofonās valstis” un “Latvija – Vācija” vadītājas. Nodarbībā “Metaphors and other stylistic beasts” LKA asociētā profesore Elīna Veinberga jauniešiem ļaus ielūkoties metaforu izmantošanas dažādajās perspektīvās, savukārt lektore Daina Volkinšteine nodarbībā “Kultūras & sīpoli” kopīgi ar dalībniekiem meklēs atbildes uz jautājumiem: Kas kopīgs kultūrai un sīpolam? Uz kā balstās priekšstati par savu tautu un citām kultūrām? Kā notiek jaunas kultūras iepazīšana starpkultūru studijās? Kā izskatās vācu kultūra antropoloģiskā perspektīvā?

Savukārt kultūras mantojuma nozares interesentus un profesionāļus uz sarunu par kultūras mantojumu nozīmi mūsdienās “Kas ir saglabāšanas vērts?” aicinās LKA maģistra studiju programmas “Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija” vadītāja Ance Kristāla. Pēdējā gada laikā gan publiskajā, gan akadēmiskajā telpā ir izvērstas plašas diskusijas par dažādu kultūras mantojuma elementu saglabāšanas nepieciešamību. Mantojums ir arvien biežāk kļuvis par karstu diskusiju objektu, parādot savu brīžiem neērto un kontraversiālo dabu. Kā mēs domājam par savas valsts kultūras mantojumu un ko uzskatām par saglabāšanas vērtu? Kā mēs no šodienas skatupunkta veidojam gan noteiktu izpratni par pagātni, gan arī veidojam nākotnes paaudžu redzējumu par tagadni? Kā mantojuma interpretācija ir sasaistāma ar identitātes veidošanas procesiem? Uz šiem jautājumiem mēģinās rast atbildes kopīgā diskusijā, apskatot dažādas kultūras mantojuma izpausmes un analizējot tās mūsdienu Latvijas kontekstā. 

Pasākumā otrajā sesijā, no plkst. 11.15 līdz 12.00 notiks tikšanās ar bakalaura un maģistra programmu vadītājiem.

 “KlātBūt” trešajā sesijā, no plkst. 12.15 līdz 13.45, interesentiem tiks piedāvātas trīs nodarbības saistībā ar kultūras menedžmentu, inovācijām un radošajām industrijām. LKA un RTU kopīgās bakalaura programmas “Radošās industrijas” 3. kursa students Rūdolfs Kivlenieks darbnīcā “Kā izmantot mākslīgo intelektu [kultūras] projektos?” iepazīstinās ar mākslīgā intelekta rīkiem, kas var būt noderīgi kultūras nozarē, lai izveidotu jaudīgus projektus, atrisinātu sarežģītus uzdevumus un piedotu savam projektam inovatīvu risinājumu. Darbnīcā būs arī praktiska darbošanās, tāpēc dalībniekiem nepieciešams ņemt līdzi datorus vai viedtālruņus ar interneta pieslēgumu. Savukārt maģistra programmas “Radošās industrijas un izaugsmes menedžments” 2.kursa studente Una Arbidāne “Radošo ideju laboratorijā” kopā ar dalībniekiem meklēs atbildes uz jautājumiem kas ir radošums, vai man to nepieciešams izkopt un kā tas man var palīdzēt? Nodarbības praktiskajā daļā Una iepazīstinās ar vairākām ideju menedžmenta metodēm, kuras aicinās izmēģināt praktiski, lai testētu savu radošo potenciālu.

Maģistra studiju “Kultūras menedžments” 1. kursa studente un surdotulce Egija Salaciete aicinās uz darbnīcu “Iekļaujoša kultūra - vieta, kur satiekas visi”, kurā pastāstīs, kas ir iekļaujoša kultūra, kāda ir tās loma līdzdalīgas sabiedrības veicināšanā, kā arī to, kāda ir surdotulka darba specifika kultūras pasākumos. Nodarbības otrajā pusē būs praktiska darbošanās, apgūstot latviešu zīmju valodas alfabētu, kurā dalībnieki varēs iemācīties pateikt savu vārdu zīmju valodā.

Tie jaunieši, kuri plāno uzsākt studijas bakalaura studiju programmas “Mākslas” apakšprogrammās “Kultūras un mākslu studijas”, “Kultūras socioloģija un menedžments” un “Starpkultūru sakari”, tiks aicināti uz nodarbību “Kas kopīgs domrakstam un četru stundu psihoanalīzes seansam?”, kurā  Kultūras teorijas un vēstures katedras vadītājs Raimonds Briedis iepazīstinās interesentus ar iepriekšējo gadu domraksta tematiem, dos praktiskus ieteikumus, kas palīdzēs sagatavoties iestājpārbaudījumam “Domraksts”. 

Savukārt aktrise un režisore Indra Roga nodarbībā “Diagnoze: teātris” aicinās studiju “Dramatiskā teātra aktiera māksla” interesentus praktiski darboties, lai iepazītos ar katru no “Radošā konkursa” kārtām un tajā sagaidāmajiem uzdevumiem. Kā notiek runas un balss dotumu pārbaude? Ko liks darīt radošajā eksāmenā aktiermeistarības pamatos? Kā tiks pārbaudīti ķermeņa un vokāla dotumi? Kas ir radošais uzdevums un pārrunas?

2023. gadā jaunieši varēs uzsākt studijas septiņās LKA bakalaura studiju programmās: “Kultūras un mākslu studijas”, “Kultūras socioloģija un menedžments”, “Starpkultūru sakari” (Latvija – Vācija, Latvija – anglofonās valstis), “Radošas industrijas”, “Audiovizuālā māksla”, “Dramatiskā teātra aktiera māksla” un “Dramatiskā teātra režijas māksla”.

Šajā gadā LKA uzņem trīs maģistra studiju programmās – programmas “Mākslās” apakšprogrammā “Kultūras menedžments”, “Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija” un “Radošās industrijas un izaugsmes menedžments”. Studijas LKA kopīgajā programmā ar Rīgas Tehnisko universitāti “Radošās industrijas un izaugsmes menedžments” notiks divās valodās – latviešu un angļu. Studijas LKA maģistrantūrā tiek īstenotas moduļos, tāpēc ir apvienojamas ar darbu.

Vairāk par LKA uzņemšanu 2023. gadā: https://lka.edu.lv/lv/gribu-studet-akademija/vasaras-uznemsana-lka/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI