DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Paredz izmaiņas likumā darbībām ar akcīzes precēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 20. aprīlī, Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus likumā par akcīzes nodokli.  Likumprojekta mērķis ir mazināt administratīvo un finansiālo slogu uzņēmumiem darbībām ar akcīzes nodokļa markām marķējamām akcīzes precēm, pārskatīt un pilnveidot atsevišķus akcīzes preču aprites nosacījumus, kā arī nodrošināt akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanā vienādu pieeju neharmonizētajām akcīzes precēm un no konkurences aspekta – aizstājējproduktiem.

Lai ietaupītu uzņēmumu līdzekļus un laiku, ar grozījumiem likumā paredzēts atcelt akcīzes nodokļa samaksas termiņu 180 dienas par saņemtajām akcīzes nodokļa markām, tādējādi maksājot akcīzes nodokli pēc faktiski marķēto preču vienību skaita, kas nodotas patēriņam vai laistas brīvā apgrozībā. Tāpat paredzēta iespēja iznīcināt akcīzes nodokļa markas, nenoņemot tās no akcīzes preču iepakojuma, un šajā gadījumā saņemt atpakaļ samaksāto akcīzes nodokli.

Ar likumprojektu tiek sakārtots jautājums attiecībā uz naftas produktu kā atkritumu apriti, izslēdzot no likuma normas par eļļas atkritumiem. Tādējādi tiks nodrošināts, ka naftas produktu atkritumu aprite, piemēram, savākšana, apsaimniekošana, pārstrāde, reģenerācija vai paglabāšana noritēs atbilstoši vides aizsardzības normatīvo aktu prasībām un to vairs neregulēs akcīzes jomas normatīvie akti.

Grozījumi likumā paredz nodrošināt akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanā vienādu pieeju neharmonizētajām akcīzes precēm un no konkurences aspekta – aizstājējproduktiem, paredzot akcīzes nodokļa atbrīvojumu elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem (piemēram, nikotīna spilventiņiem) līdzīgi kā kafijai, bezalkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem. Atbrīvojumu piemēro, ja akcīzes preces izmanto kvalitātes noteikšanai, iznīcina.

Likumprojekts ietver grozījumus arī saistībā ar citiem jautājumiem, tostarp vienotas terminoloģijas izmantošanu likumdošanā, normu precizēšanu saistībā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un citiem.

Likumprojekts skatāms MK mājaslapā. To vēl izskatīs Saeima.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI