DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidāti atbalsta iemaksu palielināšanu ES budžetā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Septiņu ārvalstu tirdzniecības kameru rīkotās Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēs vairāku Latvijas politisko partiju pārstāvji un pārstāves, kuras pretendē uz ievēšanu Eiropas Parlamentā, prezentēja savu redzējumu, kādi ir galvenie šī brīža Eiropas Savienības (ES) izaicinājumi un kādi ir to iespējamie risinājumi, kā arī uzsvēra nepieciešamību piedalīties gaidāmajās vēlēšanās, lai nodrošinātu efektīvu Latvijas interešu pārstāvību šajā institūcijā.  

Debatēs, kas norisinājās vakar Rīgas Juridiskās augstskolas telpās, piedalījās sešu politisko partiju pārstāvji un pārstāves, kas pretendē uz ievēlēšanu Eiropas Parlamentā. To skaitā bija Baiba Rubesa (Attīstībai! / Par), Dana Reizniece – Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija), Roberts Putnis (Progresīvie), Roberts Zīle (Nacionālā apvienība) un Valdis Dombrovskis (Jaunā Vienotība). Uz debatēm tika aicināti to politisko partiju pārstāvji, kuru reitings saskaņā ar 18. aprīlī publiskotajiem SKDS socioloģiskās aptaujas datiem pārsniedza 2% barjeru. Ne sociāldemokrātiskā partija Saskaņa, nedz Latvijas Krievu savienība uz uzaicinājumu piedalīties debatēs neatsaucās.

Priekšvēlēšanu debates vadīja Rīgas Juridiskās augstskolas rektora pienākumu izpildītājs Dr. Jānis Ikstens, kurš savā ievadrunā izcēla pieaugušo Eiropas Parlamenta lomu ES ietvarā. Debašu moderators uzsvēra, ka tieši šis EP sasaukums lems par nākošās ES daudzgadu finanšu perspektīvas apstiprināšanu, ar kuras starpniecību varētu gan paātrināt Latvijas konverģences procesu, gan arī apgrūtināt to. J. Ikstens arī norādīja, ka salīdzinājumā ar ASV šī brīža Eiropas Savienības izaugsmes rādītāji diemžēl ievērojami iepaliek.

Komentējot ES izaugsmi salīdzinājumā ar ASV un Ķīnu, debašu dalībnieki atzina nepieciešamību atbalstīt lielākas nacionālo valstu iemaksas ES budžetā, ieguldīt zinātnē un inovācijas atbalsta programmās, uzsvēra nepieciešamību stiprināt cīņu par nevienlīdzības mazināšanu gan dalībvalstu starpā, gan atsevišķās dalībvalstīs. Debašu uzmanības lokā bija arī jautājums par ES centrālajām vērtībām, kā arī, kā cīnīties ar dezinformāciju un Krievijas izvērsto informācijas karu un kā vērst par labu globālo migrācijas plūsmu, ar ko saskaras Eiropas Savienības dalībvalstis. Attiecībā uz pēdējo jautājumu klātesošo politisko partiju vairākums pauda rezervētu attieksmi pret masveida migrantu uzņemšanu, tā vietā iesakot stiprināt Eiropas ārējās robežas un turpināt atbalsta programmas bēgļu un migrantu izcelsmes valstīm. Debašu gaitā arī tika atkārtoti iztirzāts, kā nodrošināt pēc iespējas efektīvāku Latvijas interešu pārstāvību ES institūcijās. Ņemot vērā, ka Latvijai Eiropas Parlamentā ir tikai astoņas no 751 deputāta vietām, debašu dalībnieki mudināja Latvijas pilsoņus piedalīties vēlēšanās un gādāt, lai Latviju Eiropas Parlamentā pārstāvētu ziņoši un pieredzējuši profesionāļi, kuri spētu efektīvi pārstāvēt Latvijas intereses un iestāties par Eiropas Savienības pamatvērtībām šajā satricinājumiem pilnajā laikā. 

Priekšvēlēšanu debates rīkoja Amerikas, Īrijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, Vācijas un Zviedrijas tirdzniecības kameras Latvijā. Pasākuma norisi atbalstīja Rīgas Juridiskā augstskola, META Advisory, VA Government, Paulig uzņēmums un Pasaules Brīvo latviešu apvienība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI