DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Izstāde „Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens” skatāma Rīgā, Minskā un Kijevā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas atbalstu izstādi „Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens” Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā vēl var apmeklēt līdz pat 1.martam, savukārt aprīlī un maijā tā būs apskatāma Baltkrievijas Nacionālajā vēstures muzejā Minskā un jūnijā – Kijevas pilsētas vēstures muzejā, Ukrainā.

Izstāde, kuru kopš maija vidus jau aplūkojuši gandrīz astoņi tūkstoši apmeklētāju, ir viens no veiksmīgajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem, ko pārņem Prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programma. Dažādi Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā panākumus guvušie  projekti nākamā gada pirmajā pusē prezentēs Latviju Briselē, Minskā, Kijevā, Luksemburgā, Berlīnē un Londonā.

Baltkrievija un Ukraina ir Austrumu partnerības valstis, kurās tiek veidota centralizētā prezidentūras kultūras programma. Ņemot vērā ilglaicīgos vēsturiskos kultūras sakarus reģionā gar Daugavu-Dvinu un Dņepru, piedāvājums eksponēt izstādi "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens" Minskā un Kijevā tika uztverts ar atsaucību no šo valstu Kultūras ministriju un muzeju puses.

Prezidentūras kultūras programmā dzintars izvēlēts par vienu no Latvijas simboliem. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstādē atainota dzintara izplatība un tā atrašanas vietas Latvijas teritorijā, iezīmētas reģionālās "dzintara krustceles" un lielie Dzintara ceļi, aplūkoti dzintara apstrādes prasmju mantojums un pēctecība, kā arī dzintara nozīme latviešu folklorā. Ar multimediālo paplašinājumu starpniecību apmeklētājiem ir iespēja iejusties Dzintara ceļu gājēja lomā un palielinājumā virtuāli skatīt izcilākos dzintara priekšmetus. Pirmo reizi aplūkojama arī Latvijā izstrādātā akmens laikmeta sievietes tērpa rekonstrukcija, kas veidota, balstoties uz Zvejnieku kapulaukā pie Burtnieku ezera atrastajiem rotājumiem.

Sadarbība starp Nodibinājumu Rīga 2014 un Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu tika uzsākta ar "VFS Films" dokumentālās filmas "Planēta Dzintars" pirmizrādi oktobra sākumā.

Linda Jākobsone
Prezidentūras komunikācijas  un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI