DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments pirms vēlēšanām īsfilmā atgādina par balsošanas nozīmi demokrātijā

Gatavojoties Eiropas vēlēšanām jūnija sākumā, Eiropas Parlaments no šodienas visā ES sāk īstenot komunikācijas kampaņu, kurā īpaši uzsvērta balošanas nozīme demokrātijas aizsardzībā.

Laikā no 2024. gada 6. līdz 9. jūnijam vairāk nekā 370 miljoni cilvēku 27 dalībvalstīs ir aicināti balsot Eiropas vēlēšanās. Latvijā vēlēšanas notiks sestdien, 8. jūnijā.

“Balso! Neļauj citiem lemt tavā vietā.” Ar šādu vadmotīvu kampaņā akcentēta demokrātijas nozīme. Kampaņa ir ļoti daudzveidīga: tiek rīkoti dažādi pasākumi, digitāli informatīvie pasākumi, tiek piesaistīti publiskā un privātā sektora partneri, īstenotas ierosmes sabiedrības iesaistei, kā arī izglītojošas programmas, kas ir īpaši izstrādātas, lai uzrunātu iedzīvotājus visā Eiropas Savienībā.

Viens no šādiem informatīviem pasākumiem ir četras minūtes ilga filma ar nosaukumu “Balso! Neļauj citiem lemt tavā vietā.”. Tajā vecāka gadagājuma cilvēki no dažādām ES valstīm dalās ar nākamajām paaudzēm savos pieredzes stāstos par demokrātiju. Viņi uzsver, ka tiesības uz demokrātiju nedrīkst uzskatīt par pašsaprotamām. Starp video varoņiem šoreiz ir arī cilvēki no Latvijas.

Šobrīd demokrātija Eiropas Savienībā ir svarīgāka nekā jebkad. Tava balss izšķirs, kurā virzienā Eiropa dosies nākamajos piecos gados. Balsojot tu lemsi par to, kādā Eiropā mēs vēlamies dzīvot,” sacīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola. “Neļauj kādam citam lemt tavā vietā — 2024. gada 8. jūnijā balso! Tava balss ir svarīga.”

Filmu iespējams noskatīties šeit, bet Eiropas Parlamenta multimediju centrā filma un ar to saistītie materiāli pieejami lejuplādei, lai izvietotu masu medijos.

Kolektīva atbildība

Jaunu izaicinājumu Eiropas Savienībai netrūkst. Tuvojoties 2024. gada jūnijā paredzētajām vēlēšanām, Eiropas Parlaments vēlreiz apliecina savu apņemšanos sekmēt dialogu, vienotību un aktīvu pilsoniskumu. “Balso! Neļauj citiem lemt tavā vietā.” ir spēcīgs atgādinājums, ka demokrātija ir dārgs mantojums, par ko mums visiem ir jārūpējas un kas mums visiem ir jāsargā.

Demokrātija ir kolektīva atbildība. Tā nav atbildība par konkrētu politisku ideju vai konkrētu mērķi, bet gan atbildība citam pret citu”. Tā sacīja Eiropas Parlamenta preses pārstāvis Žaumi Duks Gijots. “Eiropas demokrātija mūs vieno vairāk, nekā mums pašiem varētu šķist — tā vieno dažādas tautas, dažādus politiskos uzskatus un dažādas paaudzes. Pretrunu laikmetā, kurā dzīvojam, to ir viegli aizmirst. Šo kampaņu īstenojam, lai atgādinātu, kas mūs vieno.”

Kampaņas tematiskajā video ir konkrētāk aplūkoti raibie vēstures līkloči, ko piedzīvojušas daudzas Eiropas valstis: bruņoti konflikti, cilvēka brīvības ierobežošana un demokrātijas trauslums, ja tā netiek aktīvi kopta.

Interese par Eiropas vēlēšanām pieaug

2019. gada vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā puse balsstiesīgo Eiropas vēlētāju (50,6 %). 2024. gada pavasara Eiropas Parlamenta Eirobarometra aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 26 000 respondentu visās ES dalībvalstīs, liecina, ka 60 % eiropiešu interesējas par 2024. gada 6.–9. jūnijā gaidāmajām vēlēšanām (Latvijā - 47 %). Visā ES tas ir par 11 procentpunktiem vairāk nekā 2019. gada pavasarī (trīs mēnešus pirms iepriekšējām Eiropas vēlēšanām), Latvijā pieaugums ir vēl lielāks - 14 procentpunkti. Turklāt 71 % (Latvijā - 65 %) apgalvo, ka, visticamāk, balsos, un arī tas ir par 10 procentpunktiem (Latvijā - 17 procentpunktiem) vairāk nekā iepriekšējā reizē.

Spriežot pēc šiem rezultātiem, vairāk nekā četri no pieciem eiropiešiem piekrīt, ka “balsot ir svarīgi, lai saglabātu spēcīgu demokrātiju” (86 %, Latvijā - 78 %) un ka “balsot ir svarīgi, lai nodrošinātu labāku nākotni nākamajām paaudzēm” (84 %, Latvijā - 80 %). Vairāk nekā astoņi no desmit eiropiešiem (81 %) uzskata, ka balsot ir vēl jo svarīgāk tieši aktuālās ģeopolitiskās situācijas kontekstā (Latvijā - 76 %).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI