VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
02. decembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Parādu piedziņa
16
16

Tiesu izpildītāja izdevumi parādu piedziņas procesā

LV portālam: ANDRIS SPORE, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja vietnieks, zvērināts tiesu izpildītājs
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kad nenokārtotas parādsaistības nonāk piespiedu izpildē, iesaistot zvērinātu tiesu izpildītāju, parādniekam nākas maksāt arī par tiesu izpildītāja darbu. Nereti tiesu izpildītāja amata atlīdzības un piedziņas izdevumiem aprēķinātā naudas summa, ko turklāt atbilstoši Civilprocesa likumam parādniekam jāsedz prioritārā kārtībā, ir pietiekami liela. Kas to veido, un vai pastāv situācijas, kad šie izdevumi nav jāmaksā? Uz šiem LV portāla jautājumiem atbild Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju (LZTI) padomes priekšsēdētāja vietnieks un zvērināts tiesu izpildītājs ANDRIS SPORE.

Sarunas ierosinājums ir LV portālā bieži iesniegtie e-konsultāciju jautājumi par parādu piedziņas apmaksas kārtību. LZTI padomes pārstāvim A. Sporem jautājām:

  • No kādiem ienākumiem tiek apmaksāta tiesu izpildītāju darbība un to biroju uzturēšana? Kas veido zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzību? Kā tiek aprēķināti sprieduma izpildes izdevumi, un vai tie ir atceļami?
  • Vai tiesu izpildītājs pirms piedziņas procesa uzsākšanas var uzskaitīt absolūti visus izdevumus? Kad piedziņas izdevumi procesa gaitā palielinās?
  • Kā tiek komunicēts komplicētais piedziņas izdevumu un amata atlīdzības aprēķins?
  • Sociāli jutīgu piedziņas lietu process – uzturlīdzekļu un darba samaksas procesi un prioritārā tiesu izpildītāju amata atlīdzības apmaksa.
  • Kādas ir paredzamās izmaiņas uzturlīdzekļu piedziņas procesā?
  • Komunālo maksājumu parādu piedziņa kā risks zaudēt mājokli.

Podkāsts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”“Spotify”“Apple” un “Google Podcasts”.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
16
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI