VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
12. janvārī, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
3
3

Uz skolu – pie gaismas. Cauri kupenām

LV portālam: SARMĪTE GUTĀNE, Ludzas novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja, AIRA KAJAKA, Ventspils novada Ances pagasta pārvaldes vadītāja, INESE DIDŽE, Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore, JEVGĒNIJA PAURA, Rēzeknes novada Vērēmu pamatskolas direktore, ANTRA LAUKŠTEINE, Dundagas novada Kolkas pamatskolas direktore
Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašvaldības ceļus tīra, bet bērniem grūtības sagādā līdz tiem no mājām aizkļūt.

FOTO: www.nerehta-planeta.ru

Ceturtdien Latvijas skolās sākās jaunais mācību semestris. Tieši todien, 6. janvārī, Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atsevišķās pašvaldībās. Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks nosūtīja skaidrojošu vēstuli visiem par izglītību atbildīgajiem, aicinot īpašu uzmanību pievērst skolēnu un audzēkņu drošībai, kā arī, ievērojot laika apstākļus, elektroenerģijas nodrošinājumu un kopējo situāciju, atbilstoši noteiktajai kārtībai plānot izglītības iestāžu darbu, neraugoties uz to, vai konkrētajā pašvaldībā ir vai nav izsludināta ārkārtējā situācija.

Izglītības un zinātnes ministrijas informācija arī liecināja, ka 6. janvārī mācības pēc ziemas brīvlaika skolēni neatsāka 67 Latvijas skolās.

LV.LV jautā: Kāda situācija skolās bija 10. janvārī?

Sarmīte Gutāne, Ludzas novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja:

„Jaunais mācību cēliens mūsu novadā sākās bez lieliem, dabas radītiem sarežģījumiem. Protams, ka sniegs un aukstums nav tas pats, kas saule un siltums, bet ziema ir ziema, cenšamies tikt galā.

Mums ir četras pamatskolas, četras vidusskolas un septiņas pirmsskolas iestādes. No novada skolām 6. janvārī jauno mācību semestri neuzsāka tikai Ņukšu pamatskola, kurā bija traucēta elektropiegāde. Šodien arī šajā skolā mācības notiek, turklāt pagastā tagad ir ģenerators, ko var izmantot, ja elektrība pēkšņi atkal pazūd.

Diemžēl elektrolīnijas ir vecas, sniegs un vējš lauž kokus, bet montieri strādā, cīnās. Cerēsim, ka izdosies visus bojājumus novērst, jauni neradīsies un varēsim iztikt bez ģeneratora. Tīrām arī mācību iestāžu jumtus, lai tie neciestu no sniega svara un nebojātos, nesāktu tecēt, bet lāstekas neapdraudētu cilvēkus.

Visi mūsu ceļi regulāri tiek tīrīti, tāpēc pagastu autobusi katru dienu izbrauc savus regulāros maršrutus (ja vajag, kooperējas), un neviens skolas bērns ceļa malā gaidot un salstot nepaliek. Cits jautājums – kā bērni nokļūst līdz šim autobusam, jo dažkārt viņiem jāmēro divi, trīs un pat vairāk kilometru kājām, kas šajos dziļajos sniegos ir ļoti, ļoti grūti.

Tā nu iznāk, ka galvenais, lai nokļūtu skolā, ir aizbrist līdz autobusam. Tomēr īpašus kavētājus tāpēc neesam apzinājuši. Diemžēl tagad sākusies jauna liksta – slimošana.”

Aira Kajaka, Ventspils novada Ances pagasta pārvaldes vadītāja:

„Mūspusē lielākais sniegs un reizē arī lielākie pārrāvumi elektrības padevē iegadījās tieši pirms jaunā mācību semestra sākuma. Tā tika atjaunota tikai 5. janvāra vakarā. Vēl dienā visi bijām bez elektrības, tāpēc arī tika pieņemts lēmums, ka Ances pamatskolā mācības sāksies 10. janvārī, bet abas brīvās dienas atstrādāsim. Direktore bija arī apziņojusi visus skolēnus, lai no rīta neiet ārā uz autobusu un velti pieturā to negaidītu.

Mūsu pagasts ir liels, tālumnieku ir krietni daudz, turklāt gandrīz 30 skolēnu (no 63 mūsu audzēkņiem) dzīvo internātā, bet tas bez gaismas un siltuma nekādi nav iespējams.

Šodien visi bērni ir skolā, un semestris ir sācies. Arī laika apstākļi pēdējās dienās ļoti strauji mainījušies – atkusnī sniegs saplacis, klajumos dažviet uz ceļiem pat sniega vairs nav. Meža ceļos gan vēl sniega ir daudz, taču izbraukt var.

Gribu arī uzteikt, ka vietējie ceļi mums šajā sniegotajā ziemā visu laiku ir tikuši daudz rūpīgāk un regulārāk tīrīti nekā valsts ceļi mūspusē.”

Inese Didže, Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore:

„Dobeles Valsts ģimnāzijā mācības sākās 6. janvārī, un par ārkārtas situāciju vai tās radītām sekām mums nebija pamata uztraukties. Elektrība bija un ir, siltums - tāpat, un brīvdienas pagarināt nevajadzēja.

Jā, sniega ir ievērojami vairāk nekā citās ziemās, bet, ja atbildīgie dienesti pilda savus pienākumus, tad tas papildu problēmas nerada. Mūsu ceļus pašvaldība ir regulāri tīrījusi, tāpēc arī pašvaldības autobuss kursē diendienā un skolēnu nokļūšana skolā un pēc skolas mājās tiek nodrošināta – vismaz sūdzību, ka neizbraucamo ceļu dēļ kāds netiek uz stundām, mums nav. Bet par to, ka dažiem no savām mājām izkļūt līdz ceļam ir pagrūti, šad tad dzirdam.

Arī skolas teritorija diendienā tiek tīrīta. Visas sistēmas skolā darbojas labi, gaisma un apkure ir.”

Jevgēņija Paura, Rēzeknes novada Vērēmu pamatskolas direktore:

„Vērēmu pamatskola ir neliela, tajā mācās 69 skolēni, pirmskolā – 36 bērni. Mūsu skolā jaunais mācību semestris sākās, kā iepriekš paredzēts - 6. janvārī, jo bija gan elektrība, gan siltums, gan ceļi izbraucami. Iespējams, mums laimējās, jo visi lielie sniegi, vēji un to radītie postījumi iegadījās galvenokārt brīvlaikā un postījumu radītās sekas daudzviet izdevās novērst, nepārceļot mācību atsākšanu.

Skolēni ar lielu prieku pagājušajā ceturtdienā ieradās skolā, jo daudziem mājās joprojām bija tumšs. Tāpēc visi priecājās satikties siltumā un gaismā.

Mūsu pagasts ļoti rūpējas par savas teritorijas sakopšanu, neatkarīgi no gadalaika. Arī ziemā ceļi tiek tīrīti, tātad tie ir izbraucami. Tāpat skolas jumts tiek tīrīts un sakopts. Jumtu tīrījām jau uzreiz, tiklīdz uzkrita sniegs, lai tas nekrājas un nerada problēmas.”

Antra Laukšteine, Dundagas novada Kolkas pamatskolas direktore:

„Jau iepriekšējam semestrim beidzoties, zinājām, ka mācīties sāksim 10. janvārī – mūsuprāt, skolā, kurā visi nav vietējie, bērnus pulcēt kopā tikai uz divām dienām nebūtu lietderīgi.

Skolā mācās skolēni no vairākiem piejūras ciemiem, arī patāliem. Turklāt mums ir arī internāts, un desmit no mūsu skolas 85 audzēkņiem dzīvo tajā. Tātad skolā viņi ierastos vienā dienā, bet mājup dotos jau nākamajā.

Mācības sākām šodien, bet iepriekšējās divas dienas noteikti atstrādāsim.

Kā jau pie jūras dzīvojošie, pie vējiem sen esam pieraduši, tāpat arī pie tā, ka elektrība mūs „baida” visai regulāri – uz mirkli nodziestot pie katras palielākas brāzmas. Taču šoreiz ilgstošu pārrāvumu nebija. Arī ceļi ir izbraucami.

Šorīt mūsu skolēnus skolā pirmo dienu nogādāja jaunais - oranžais Dundagas pašvaldības autobuss, kas, salīdzinot ar agrāko vietējo busiņu, ir ietilpīgāks un bērniem komfortablāks.

Šodien diemžēl jau secinājām, ka skolēni sākuši slimot un tāpēc ne visi ir atgriezušies, lai mācītos.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI