VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
15. maijā, 2010
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: LV portāls jautā
TĒMA: Kultūra
7
7

Ļausimies Muzeju nakts piedzīvojumam!

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Latvijas muzeji sesto reizi piedalās starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts”. Šā gada akcijas tēma ir ekoloģija. Latvijā tā noritēs ar moto „Par tīru pasauli!”. Tīra apkārtne, tīras domas un darbi – vērtības, par kurām tiešāk vai netiešāk muzeji vēstīs 15. maija naktī.

Muzeju nakts Latvijā kļuvusi par vērienīgāko muzeju nozares pasākumu un tradīciju, pateicoties pozitīvo emociju lādiņam, ko cilvēki saņem un arī nodod viens otram, satiekoties un baudot kultūru netradicionālā laikā un neformālā atmosfērā, norāda Latvijas Muzeju biedrības (LMB) priekšsēdētāja Ineta Zelča-Sīmansone.

Šogad apmeklētājiem durvis vērs 112 muzeji visā Latvijā. Akcijā piedalīsies arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālais teātris, Dailes teātris, izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa”, koncertzāle „Ave Sol!” un Spīķeru koncertzāle, Rīgas Latviešu biedrība, grāmatu apgādi un citas kultūras organizācijas. Kopumā darbosies teju 200 apskates vietas.

Kultūras ministrs Ints Dālderis saka vislielāko paldies Latvijas muzejiem, kuru darbs un aktivitāte ir nodrošinājis to, ka arī šogad – ļoti sarežģītos ekonomiskajos apstākļos – notiek Muzeju nakts un ka tā ir bezmaksas akcija. „Tā ir muzeju dāvana saviem uzticīgajiem apmeklētājiem. Ceram, ka Muzeju nakts sagādās gandarījumu gan akcijas rīkotājiem, gan apmeklētājiem,” uzsver I.Dālderis.

Akcija tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara (plkst. 19.00) līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Tāpat kā katru gadu, Muzeju nakts pasākumi būs bezmaksas. Precīzāku informāciju par Muzeju nakts norisi Latvijā var iegūt LMB mājaslapā www.muzeji.lv.

Kas ir tas, kas Muzeju nakti dara unikālu? Kas tajā saista gan jaunus, gan vecus? Ar ko skaidrojat Muzeju nakts fenomenu? - LV.LV jautā muzeju nozares ekspertiem un Muzeju nakts apmeklētājiem. 

Foto: Inga Kundziņa, A.F.I

Jānis Garjāns, Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs:

 „Muzeju nakts kā komunikācijas forma, kad muzeji tiekas ar saviem apmeklētājiem netradicionālā laikā – naktī (patiesībā jau vēlās vakara stundās), Latvijā pazīstama kopš 2005. gada, kad mūsu muzeji pievienojās Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas aicinājumam Muzeju nakti padarīt par Eiropas muzejus vienojošu starptautisku akciju. Interneta vietnē www.nuitdesmusees.culture.fr  tiek apkopota informācija par akcijas dalībniekiem visā Eiropā, un tur redzams, kas 15. maija vakarā pasākumi notiks gan Orse muzejā Parīzē, gan Jaunsudrabiņa „Riekstiņos” Neretas novadā.

Muzeju nakts vēsture Latvijā nav visai sena, tomēr daudzās pasaules valstīs tā ir pārbaudīta metode, kas guvusi lielu apmeklētāju atsaucību. Ir gadījumi, kad Muzeju nakts tiek praktizēta kā komerciāls pasākums – interesenti var iegādāties vienotu biļeti visu muzeju apmeklēšanai. Taču Eiropas Muzeju nakts ir bezmaksas – tā ir muzeju dāvana sabiedrībai, jo šī starptautiskā akcija visciešākā veidā ir saistīta ar 18. maiju – Starptautisko muzeju dienu.

"Muzeju naktī cilvēki atkal sāk atcerēties smaidīt."

 Muzeju nakts mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību kultūrvēsturiskajam mantojumam, stiprināt pārliecību, ka muzeji ir bagāts resurss, rosināt cilvēkos pārdomas, vai sabiedrība šo resursu pietiekami izmanto. Jāteic, ka akcijas formāta un milzīgā apmeklētāju pieplūduma dēļ šo mērķi īstenot nebūt nav viegli. Īpaši muzejos, pie kuriem veidojas rindas un cilvēku koncentrēšanās liedz iedziļināties muzeju ekspozīcijās un izstādēs. Tāpēc muzeji izvēlas citas - mazāk tradicionālas, atvērtākas, atraktīvākas komunikācijas formas. Tajās dominē noskaņa, klātbūtnes efekts, līdzdarbošanās, kopējais iespaids. Iespējams, ka šī arī ir atbilde uz jautājumu – kāpēc Muzeju nakts ir tik dzīvotspējīga un kļūst par stabilu muzeju dzīves tradīciju ne vien Latvijā. 

Gribētos ļoti cerēt, ka tie apmeklētāji, kuri Muzeju naktī muzeju durvis būs vēruši pirmo reizi, atgriezīsies, lai gūtu savam prātam un sirdij to, ko spēj dot tikai muzejs.

Savukārt muzeju darbiniekiem Muzeju nakts būs ne vien saspringts darba cēliens, bet arī noderīga viela pārdomām par to, kā visefektīvāk uzturēt kontaktu ar apmeklētājiem, ja gribam, lai dialogs būtu abpusēji auglīgs un interesants. Muzeju nakts ir svētki. Izbaudīsim tos!”

Foto: Māris Kaparkalējs, LV

Ingmārs Čaklais, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs:

„Muzeju nakts – tās ir ilgas un cilvēciskas vēlmes piedzīvot ko neikdienišķu, neparastu. Tā ir iespēja paskatīties uz pierastām lietām no cita skatu punkta. Turklāt visas norises notiek neierastā laikā – vēlā vakara stundā vai naktī! Katrs jebkura vecuma cilvēks kļūst par avantūristisku tīni „bez ierobežojumiem”.

Muzeju nakts ir arī lieliskākā iespēja pašiem muzejiem un organizācijām, kas tajā piedalās, palūkoties uz sevi, savu darbību un tēlu no malas. Kritika šai naktī ir dzīva un bez aiztures – tieši ģīmī. Bet katrs taču grib būt jauks, skaists un moderns.

Rīgas Latviešu biedrība Muzeju naktij gatavojas pirmo reizi un ļoti īpaši. Jūs nezināt, kas ir Rīgas Latviešu biedrība un kas ir Rīgas Latviešu biedrības nams? Atnāciet un tad redzēsiet! Muzeju nakti gaidām kā svētkus. Gribam radīt svētku sajūtu ne vien citiem, bet arī paši sev.”

Foto: no personīgā arhīva

Lelde Vīksna, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja:

„Tikšanās ar elfiem vecpilsētā, audiovizuāla sintēze Liepājas muzeja pagalmā un cietumnieku vakara rituāls Karostas cietumā – tās ir tikai dažas aktivitātes, kas Liepājā norisināsies Starptautiskajā muzeju naktī 15. maijā.

Liepājas muzejs, mākslu nozares studenti un dažādas privātas organizācijas ar savām aktivitātēm veiksmīgi apvienosies zem moto „Par tīru pasauli!”. Liepājā galvenās Muzeju nakts norises būs Liepājas muzejs un tā dārzs, muzeja nodaļa „Liepāja okupāciju režīmos”, Karostas cietums, galerija „Tējas istaba” un Liepājas cirka studijas „Beztemata” telpas.

"Šogad Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs 112 muzeji visā Latvijā."

Liepājā būs gan muzikālas noskaņas, gan gastronomiskas baudas, gan iespēja pašiem izgatavot senlaicīgas rotaļlietas, gan pirkt un pārdot antīkas lietas, gan nodoties fiziskām aktivitātēm, gan klausīties Liepājas dzejnieku radīto pusnakts dzeju.

Muzeju nakts ir iespēja paskatīties uz muzeju, vēsturi un klasiskām ekspozīcijām ar jaunu, neierastu skatījumu, parādīt muzeju kā dažādām trakām un neordinārām idejām atvērtu realizācijas vietu. Un savu artavu Muzeju nakts fenomenam noteikti dod tas, ka visas norises iestiepjas dziļi naktī. Tās ir citas izjūtas, noslēpumainība, azarts – tas ir piedzīvojums. Tādēļ arī liepājnieki ir iecienījuši šo pasākumu, un ar katru gadu tas vēršas plašumā un garumā, un pilsētas kultūras dzīvē tā ir kļuvusi par noturīgu tradīciju.”

Foto: no personīgā arhīva

Gita Japiņa, Talsu novada muzeja galvenā speciāliste darbā ar sabiedrību:

„Šī būs trešā muzeju nakts, kuras organizēšanā piedalos. Man pašai tas šķiet radoši un aizraujoši, jo zinu, ka šis ir visapmeklētākais muzeja pasākums gada laikā. Naktij piemīt sava romantika. Manuprāt, cilvēkus piesaista netradicionālais veids, kādā tiek popularizēts muzeja krājums. Cilvēkiem patīk būt ne tikai vērotājiem, bet arī dalībniekiem. Viņi atklāj sevi no jauna saistībā ar kādām neikdienišķām izdarībām, sajūtām: garšām un smaržām.

"Muzeju nakts ir svētki. Izbaudīsim tos!"

Esmu novērojusi daļu publikas, kas apmeklē muzeju tikai reizi gadā – Muzeju naktī. Sakarā ar autoralliju, kas katru gadu Talsos notiek tieši šajā sestdienā, mūsu muzeju aplūko cilvēki no visiem Latvijas novadiem. Līdz pulksten 23 muzeju apmeklē nopietnāka publika, tāpēc pasākuma programmā izvēlamies izglītojoši izklaidējošas nodarbes. Pēc pulksten 23, kad beidzies autorallijs, muzeju apmeklē vairāk jauniešu. Tāpēc nakts daļā izvēlamies jauniešiem piemērotākas aktivitātes, kas ir vairāk izklaidējošas. Pagājušajā gadā Muzeju naktī mūs apmeklēja vairāk nekā 600 cilvēku.”  

Foto: Zane Brīvmane
Guntars Felsbergs, mūziķis un mūzikas instrumentu veikalu tīkla “Mūzikas Centrs” mārketinga direktors:

 „Muzeju nakts ir viens no jaukākajiem pasākumiem, kas radies pēdējā laikā. Varbūt vēl draugiem.lv ir salīdzināms ar Muzeju nakti. Ja Dziesmu svētkos rodas neparasta sajūta par pilnīgi citu publiku Rīgas ielās, tad kaut kas līdzīgs arī būtu sakāms par Muzeju nakti. Cilvēki ir pacilāti un ļoti draudzīgi, un viens otram uzsmaida pat svešinieki. Varētu teikt, ka Muzeju naktī cilvēki atkal sāk atcerēties smaidīt.

Un, protams, kur nu vēl paši muzeji – tā ir reize, kad cilvēki uz muzeju nāk nevis kā parasti apmeklētāji, bet kā īpaši apmeklētāji. Tā ir brīnišķīga sajūta – tu jūti, ka tevi gaida. Ka esi sirsnīgi gaidīts un par tevi priecājas.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI