NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. janvārī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
7
7

Aicina jaunākais Rīgas muzejs

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: no Rīgas Jūgendstila muzeja arhīva

Mēs dodamies tālu pasaulē, lai apskatītu slavenas pilsētas, bet bieži neredzam to, kas ir tepat uz ielas – mūsu vecajā, mīļajā Rīgā. Steidzoties nemanām, kā paskrienam garām interesantiem namiem, uz kuru fasādēm uzplaukst brīnumaini tēlniecības ziedi, pretī noraugās teiksmaini zvēri, bet no ieeju portāliem garāmgājējos lūkojas noslēpumainas sievietes – katrs nams lepojas ar neparastiem un daudzveidīgiem ornamentiem.  

Rīga ne velti tiek dēvēta par jūgenda pilsētu, kurā viena trešdaļa apbūves spilgti apliecina šo stilu. Nonākot uz Rīgas visskaistākās – Alberta – ielas, varam vienkopus ieraudzīt daudzos jūgenda namus visā savā krāšņumā. Virzoties pa Alberta ielu līdz Strēlnieku ielai, pārņem sajūta, ka esam nokļuvuši pagājušajā gadsimtā, kad Rīga piedzīvoja savu uzplaukumu.

Nams Alberta ielā 12

Alberta ielas galā savējos un ciemiņus sagaida jaunākais Rīgas muzejs – Jūgendstila muzejs, kurš savu atklāšanu piedzīvojis pavisam nesen – 2009.gada 23.aprīlī. Tas atrodas dzīvoklī, kurā līdz 1907.gadam dzīvojis un strādājis izcilais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns (1859–1928). Ēka celta 1903.gadā kā K. Pēkšēna personīgais nams, un tās projektu izstrādājis K.Pēkšēns kopā ar toreizējo arhitektūras studentu Eiženu Laubi.  

Ieejot namā, vispirms nokļūstam vīteņveida kāpņu telpā ar ornamentāliem griestu gleznojumiem, kas, iespējams, veidoti pēc izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla metiem, jo šī nama pēdējā stāvā atrodas mākslinieka dzīvoklis darbnīca. Kāpņu telpa ir viena no izteiksmīgākajām ne tikai Rīgā, bet arī Eiropā – tās bagātīgais rotājums pārsteidz pat visizsmalcinātākos kritiķus.

Muzejs piedāvā unikālu iespēju ielūkoties pilnībā rekonstruētā 20.gadsimta sākuma rīdzinieka dzīvoklī. Apskate sākas jau kāpņu telpā, kur, paspilgtinot iespaidus, pagājuša gadsimta tērpos ģērbušās muzeja darbinieces aicina iepazīties ar dzīvokļa plānojumu. Acu skatam paveras atjaunots autentisks 1903.gada interjers – vienpadsmit restaurētas telpas, ļaujot muzeja apmeklētājiem iepazīt visus jūgendstila laika sadzīves sīkumus, paviesojoties dzīvokļa priekštelpā, viesistabā, kamīnistabā, kabinetā, ēdamistabā, nelielā izstāžu zālē, guļamistabā, virtuvē, kalpones istabā, vannas istabā, tualetē un pieliekamajā.

Muzeja darbinieces, spilgtas tā laika modes atspoguļotājas, aicina ikvienu apmeklētāju iepazīties ar ieejas halli, ļaujot dāmām pielaikot ar ziediem un spalvām rotātas cepures, bet kungiem – cilindru un iepazīstinot apmeklētājus ar tā laika stila smalkumiem.

Muzeja iekārtošana turpinās

Turpinot darbu pie ekspozīcijas iekārtošanas, apmeklētājiem tiek dota iespēja ieskatīties arī muzeja izveides aizkulisēs: ēdamistabā ikviens var vērot restaurācijas procesu, kas atklāj milzīgo darbu, ko paveikuši restauratori, lai rīdzinieki iegūtu jaunu, unikālu muzeju, ar kuru varam lepoties pasaules mērogā.

Lai izveidotu muzeja ekspozīciju, jau 2007.gadā uzsākta telpu izpēte, atklājot un fiksējot sākotnējo interjera apdari. Restaurācijas darbi uzskatāmi redzami kabinetā, kur restauratori atseguši sienu apdares materiālus – tapetes. Te vienuviet aplūkojami jūgenda liekto līniju raksti un piesātinātie krāsu toņi, 30.gadu ornamenti un mums tik pierastie – padomju laiku tapešu zīmējumi. Visi muzeja restaurācijas darbi veikti no 2008. līdz 2009.gadam restauratores Gunitas Čakares uzraudzībā. Restauratorus Sandru Priežčiekuri, Inetu Liepu, Olgu Savkinu un Zigfrīdu Priežčiekuru vēl pašlaik var sastapt ēdamistabas restaurācijas procesā.

No viesistabas līdz kalpones istabiņai

Lai rastos priekšstats, ko var aplūkot jaunatklātajā muzejā, neliels ieskats ekspozīcijā.

Caur priekšnamu dodoties uz viesistabu, nokļūstam dzīvokļa centrālajā reprezentācijas telpā, kur var klausīties līganās mūzikas skaņās, ko nodrošina J.G.Cimmermaņa mūzikas instrumentu fabrikā Sanktpēterburgā izgatavots gramofons, dziedāt un dažkārt pat dejot, runāt par politiku un apspriest jaunākos notikumus Rīgā.

Telpā atjaunots autentiskais 1903.gada interjers – sienas atguvušas kādreizējo zilo krāsojumu, kas šodienas skatījumā šķiet tik neparasts. Viesistabas apdarē izmantoti augu valsts motīvi (iedvesmu tiem var smelties Latvijas daudzveidīgajā dabā). Visgreznākā apdare ir griestiem, ko rotā stuka dekors ar margrietiņu ziedu elementiem, kā arī ornamentāla gleznojumu josla. Interesants telpas akcents ir erkers. To no viesistabas atdala koka dekors, kas veidots raksturīgās jūgendstila formās, piepildot telpu ar gaismu un veidojot savdabīgu ziemas dārzu, kur var baudīt pēcpusdienas kafiju no servīzes, kas izgatavota  M.S.Kuzņecova fabrikā.

"Muzejs piedāvā unikālu iespēju ielūkoties pilnībā rekonstruētā 20. gadsimta sākuma rīdzinieka dzīvoklī."

Tālāk – kamīna istaba, kura arī izvietota dzīvokļa reprezentatīvajā daļā. Tā ir vieta, kurā  saimnieki un viesi pulcējas pie kamīna uguns. Malkojot vīnu, norisinās sarunas: tiek apspriesti jaunumi, dāmām izteikti komplimenti… Sienām atjaunots kādreizējais zaļais krāsojums. Telpas interjera apdarē izmantoti florālie motīvi, iedvesmu smeļoties Rīgas koku daudzveidībā. Sienas augšdaļā izvietota ornamentāla josla ar kastaņu lapu motīviem. Arī šajā telpā griestus rotā stuka dekors, kura kompozīcijas centrā ir rombveida rozete, bet pa perimetru izkārtota ornamentāla lentveida josla, kā arī dekoratīvs gleznojums ar kastaņu lapu motīviem. Ir saglabājies oriģinālais parkets, kā arī durvis, logi un apkures sistēmas radiatori. Telpas akcents ir kamīns, kas veidots no zaļiem glazētiem podiņiem, kurus grezno kastaņu lapu un ziedu motīvi. Tas izgatavots 20.gadsimta sākumā Rīgas "Zelm und Behm" fabrikā.

Virzoties tālāk, nokļūstam ēdamistabā. Šajā telpā pašreiz notiek restaurācijas darbi, te apmeklētāji var ielūkoties restauratoru darbā. Ir bezgala interesanti redzēt, kā ēdamistabā norit restaurācijas process.

Nelielā izstāžu zāle aiz ēdamistabas apmeklētāju uzmanību piesaista ar savu ekspozīciju. Te izvietoti rīdzinieku dāvinājumi muzejam, kas ir brīnišķīgi tā laika liecinieki, sākot ar sadzīves priekšmetiem un beidzot ar smalku kristāmkleitiņu, kura kādreiz – pirms 100 gadiem – rotājusi mazu bērniņu viņam tik nozīmīgajā dienā. Pavisam muzejs saņēmis ap 300 rīdzinieku dāvinājumu, un tie lieliski bagātina ekspozīciju.

Vēlāk nonākam tajā dzīvokļa daļā, kura vienmēr bijusi saimnieku pārziņā un aizklāta viesu skatieniem, – guļamistabā, virtuvē, kalpones istabā, vannas istabā un tualetē. Te varam iepazīt pagājušā gadsimta ikdienas darbu specifiku, aplūkot ledusskapi, ielūkoties kalpones istabiņā…

Rīgas Jūgendstila muzejs laipni aicina apmeklētājus iepazīties ar ekspozīciju un izbaudīt to burvību, ko sniedz iespēja ielūkoties simts gadu senā pagātnē. Esat laipni gaidīti!*

*Raksta tapšanā izmantoti Rīgas Jūgendstila muzeja materiāli.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI