VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
21. jūnijā, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
3
3

Pie stūres nedrīkst. Pat vienu – nedrīkst!

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Līgo svētkus gaidu vienlaicīgi gan ar prieku, gan arī ar bažām. Šogad iekritušas garās Jāņu brīvdienas, kas nozīmē, ka svētku svinēšana ar alu dažam labam Jāņu bērnam varētu ieilgt līdz pat četrām piecām dienām. Galvenais, ko katram no mums būtu jāielāgo – iereibis vai paģirains šoferis un auto vai motocikla vadīšana nav savā starpā savienojamas. Neviens no mums nevēlas, lai līgošana beigtos ar „beigtu balli”.

Latvijā ir ļoti izplatīts mīts par alu kā vieglu alkoholisku dzērienu, kas ātri izdalās no organisma. Tomēr jāņem vērā, ka tirdzniecības vietās ir pieejamas ļoti dažādas alus šķirnes ar atšķirīgu alkohola koncentrāciju. Var gadīties, ka viena glāzīte stiprā alkohola, piemēram, degvīna, var radīt līdzvērtīgu ietekmi kā viens alus kauss vai arī vīna glāze, kas savukārt bieži tiek uzskatīta par pieļaujamu normu pirms sēšanās pie stūres. Alkohola ietekmē sašaurinās redzes lauks, veidojas tā saucamā tuneļa redze, zūd spējas noteikt precīzu attālumu, acis kļūst daudz jutīgākas un vieglāk apžilbināmas, notiek automātiski kustību traucējumi, zūd paškontrole, pasliktinās dzirde u.tml. Tas viss var notikt pat pie ļoti niecīga alkohola daudzuma. Ja cilvēks lieto alkoholu, viņš nekad nevar paredzēt, kāda tieši šajā reizē būs izdzertā alkohola iedarbība. Diemžēl, bet nekad.

Vēl noteikti vēlos apgāzt mītu par to, ka nākošajā dienā pēc alkohola lietošanas krūze stipras kafijas, auksta duša vai ūdens pelde veicinās ātrāku alkohola izdalīšanos no organisma. Tikai laiks nodrošina alkohola pazušanu no organisma, turklāt pirms sēšanās pie stūres iepriekšējā dienā dzērušam šoferītim noteikti būtu kārtīgi jāizguļas.

"Ja cilvēks lieto alkoholu, viņš nekad nevar paredzēt, kāda tieši šajā reizē būs izdzertā alkohola iedarbība.."

Jāatceras, ka alkohola iedarbība ir ļoti individuāla, un neviens nevar izrēķināt, cik promiles uz doto brīdi ir organismā. Tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem: no alkohola kvalitātes un daudzuma, lietošanas ilguma (jo ilgāku laika posmu alkohols tiek lietots, jo ilgāks laiks nepieciešams, lai tas izdalītos no organisma), pirms tam apēstā (ja cilvēks lieto alkoholu tukšā dūšā, tad viņš apreibs daudz ātrāk un spēcīgāk). Tāpat iedarbību ietekmē cilvēka vecums un dzimums. Piemēram, gados jaunam cilvēkam alkohols visbiežāk iedarbosies spēcīgāk nekā cilvēkam gados, un parasti uz sievietēm alkohols atstāj daudz izteiktāku un spēcīgāku iedarbību. Nozīmīgu ietekmi uz alkohola iedarbību atstāj organisma stāvoklis – ja cilvēkam ir novājināts organisms vai ir kādas veselības problēmas, tad alkohola lietošanas rezultātā var tikt radīti blakusefekti, iepriekš neparedzama organisma reakcija u.tml.

Ceru, ka rīkotā sociālā kampaņa „Beigta Balle” cilvēkiem liks aizdomāties arī par līdzcilvēku atbildību, neļaujot draugam braukt iereibušam vai dzērumā. Galvenais, lai mēs kā līdzcilvēki paši nebūtu iniciatori, sakot, ka vienu jau var!?

NNobeigumā vēlos novēlēt lustīgu līgošanu, tai pat laikā aicinot būt atbildīgiem – tā lai tie būtu lustīgi visiem.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI