TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
29. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes

Videokonsultācija ar notāru – kā tā notiek

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar šī gada 1. jūliju konsultācijas un notariālās darbības iespējams veikt attālināti – videorežīmā. Ikviens, kurš atrodas ārvalstīs, aizņemts ikdienas pienākumos vai vienkārši nespēj klātienē ierasties pie notāra, taču vēlas sakārtot sev svarīgus jautājumus ar notāra palīdzību, tagad to var izdarīt, nedodoties ārpus mājas vai biroja. Kā noris videokonsultācija ar notāru, vai šis pakalpojums pieejams ikvienam un vai iespējams veikt jebkuru notariālo darbību – par to šajā skaidrojumā.

īsumā
  • Videokonsultāciju ar notāru var izmantot ikviens, kas lieto mūsdienu elektroniskos rīkus. Lai izmantotu šo pakalpojumu, ir jābūt noteiktam tehniskajam aprīkojumam.
  • Videokonsultācijas režīmā notāri var apliecināt jebkurus dokumentus, kurus var apliecināt arī klātienē.
  • Pakalpojumu izmaksas par notāra darbībām videorežīmā ne ar ko neatšķiras no klātienes pakalpojumu izmaksām.

“Jaunajam pakalpojumam – videokonsultācija ar notāru – radīta speciāla platforma. Tas nav “Skype” vai citi pazīstami saziņas rīki, bet tā ir droša vide, kas radīta speciāli šim nolūkam. Jau pirms ilgāka laika konstatējām, ka daudzi ārzemēs dzīvojoši Latvijas pilsoņi saskaras ar grūtībām, kārtojot dažādus jautājumus Latvijā, piemēram, mantojuma lietas vai pilnvaru izdošanu. Ir problemātiski izdot pilnvaras citās valstīs, kuras saturiski un juridiski būtu derīgas Latvijā. Tāpēc arī tika radīts šis attālinātais apliecināšanas rīks, kas cilvēkiem ļauj arī attālināti videokonferences režīmā izdot pilnvaru, iesniegt mantošanas iesniegumu, lai cilvēkam nav jābrauc speciāli uz Latviju un jātērē lieki līdzekļi,” skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

“Šo rīku var izmantot arī uzņēmēji, lai ikdienā ietaupītu laiku, nedodoties uz notāra biroju klātienē. Patiesībā šo iespēju var izmantot ikviens, kas izmanto mūsdienu elektroniskos rīkus. Lai izmantotu šo pakalpojumu, ir jābūt arī noteiktam tehniskajam aprīkojumam.”

Kas nepieciešams, lai varētu notikt videokonsultācija?

“Lai šo attālināto notariālo pakalpojumu saņemtu, klienta rīcībā jābūt datoram, kurš aprīkots gan ar kameru, gan mikrofonu (lai videorežīmā notārs var sarunāties ar klientu un apstiprināt viņa identitāti). Konsultācijai jāatrod pietiekami klusa un gaiša vieta – nebūs iespējams to izdarīt, braucot tramvajā. Jāizvēlas vieta, kur nav ārējo traucēkļu, trokšņu, lai notārs var sarunāties ar klientu un noskaidrot viņa gribu. Autentifikācija iespējama “DigiNotārā” (www.latvijasnotars.lv) caur portālu “Latvija.lv” ar visiem tur pieejamiem rīkiem. Savukārt dokumenta apliecināšanai nepieciešams elektroniskais paraksts. Tie ir priekšnoteikumi, lai varētu veikt attālināto dokumentu apliecināšanu. Tehniski jābūt stabilam internetam, lai videosarunas laikā nav pārrāvumu, un jābūt iespējai lejuplādēt dokumentus datorā pārskatīšanai un parakstīšanai.

Videokonsultācijas režīmā notāri var apliecināt jebkurus dokumentus, kurus var apliecināt arī klātienē. Līdz šim Latvijā ir veikti desmit šādi apliecinājumi, pārsvarā izdotas pilnvaras. Šobrīd tehniski vēl nav iespējams videokonferences režīmā veikt divpusējus vai vairākpusējus darījumus,” norāda J. Skastiņš.

Video iespēju var izmantot arī tikai attālinātai konsultācijai ar notāru, noskaidrojot atbildes uz interesējošiem jautājumiem. Šādā gadījumā elektroniskais paraksts nav nepieciešams, taču klientam jāautentificējas caur portālu “Latvija.lv” videokonferences režīmam.

Kāda ir videokosultācijas gaita?

J. Skrastiņš: “Piesakoties videokonsultācijai, portāla “latvijasnotars.lv” sadaļā “Meklēt notāru” jāizvēlas jebkurš notārs un jāatzīmē, kāds būs sarunas temats vai nepieciešamais dokuments. Tad notārs sazinās ar klientu (e-pastā vai pa telefonu) un noskaidro visas nianses par klienta vēlmēm.

Ja runa ir par vienkāršu dokumentu, piemēram, pilnvaru, notārs iegūst nepieciešamo informāciju dokumenta projekta sagatavošanai. Tad notārs vienojas ar klientu par video tikšanos, kurā jau notiek šī dokumenta satura nolasīšana un parakstīšana. Pirms videokonsultācijas notārs jau ir sagatavojis dokumenta projektu, un tiešsaistes tikšanās laikā tas tiek lejuplādēts sistēmā, kur klients dokumentu var redzēt savā datorā. Notārs nolasa gatavo dokumenta projektu, un klients to paraksta, ja apliecina šādu vēlmi. Attiecīgi notārs veic pārējās darbības, lai dokuments tiktu apliecināts un reģistrēts.”

Pakalpojuma apmaksa ir droša un vienkārša – “līdzīgi kā jebkurā interneta veikalā”, norāda J. Skrastiņš. “Klients turpat portālā vai savā internetbankā apmaksā notāra izrakstīto rēķinu. Pakalpojumu izmaksas notāra darbībām videorežīmā ne ar ko neatšķiras no klātienes pakalpojuma izmaksām.”

Video attēlotais process ir iestudēts, tas ataino videokonsultācijas norisi vispārīgi un var neietvert pilnībā visas nianses, ar ko var nākties saskarties dzīvē.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI