SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
9
9

Turpmāk obligāti jāčipē un jāreģistrē arī kaķi. Stājušies spēkā noteikumi, kuros paredzēti izņēmuma gadījumi

Stājas spēkā 24.07.2024.

Lai noteiktu izņēmumus, kad kaķu un mājas (istabas) sesku apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē nav obligāta, un lai atbrīvotu patversmes no kaķu un mājas (istabas) sesku reģistrēšanas maksas, veikti grozījumi mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtības noteikumos un Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādī. Tie stājas spēkā 24. jūlijā.

 

UZZIŅAI

1. jūlijā stājās spēkā plaši grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka stingrākas mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas un pavairošanas prasības, palielinot dzīvnieku īpašnieku atbildību par viņu gādībā esošo kaķu, suņu un mājas (istabas) sesku labturību.

Izmaiņas likumā paredz vairākas jaunas papildu prasības, piemēram:

  • No 1. jūlija arī kaķa un mājas (istabas) seska īpašnieka vai turētāja pienākums ir nodrošināt, ka dzīvnieks līdz četru mēnešu vecumam ir apzīmēts ar mikroshēmu (čipu) un reģistrēts Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē (turpmāk – LDC datubāzē) un tam ir mājas (istabas) dzīvnieka pase.

  • Pienākums suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska īpašniekam vai turētājam, kurš pavairo dzīvnieku, no 2025. gada 1. janvāra datubāzē reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu.

  • Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam, kas pavairo sev piederošu suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku un atsavina tā pēcnācējus, no 2025. gada 1. janvāra ir spēkā prasība apliecināt apmācības par mājas (istabas) dzīvnieku labturību un aizsardzību apguvi.

  • Noteikts, ka mājas (istabas) dzīvniekam – suņa, kaķa vai seska mātītei – gada laikā nedrīkst būt vairāk par vienu mazuļu metienu.

  • Noteikts aizliegums turēt suni piesietu (1. jūlijā stājās spēkā jauni mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi, kuros paredzēti arī izņēmuma gadījumi, kad suni drīkst turēt piesietu).

  • Noteikts, kāda informācija turpmāk obligāti jānorāda sludinājumos par suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska pārdošanu un rakstveidā jānodrošina dzīvnieka jaunajam īpašniekam. 1. jūlijā stājās spēkā jauni Mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanas noteikumi, kas nosaka arī minimālo vecumu, kādā mājas (istabas) dzīvnieku var atsavināt.

Plašāk par tēmu >>

1. jūlijā stājās spēkā arī izmaiņas Veterinārmedicīnas likumā, kas deleģē Ministru kabinetu noteikt izņēmumus, kad kaķu un mājas (istabas) sesku apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija datubāzē nav obligāta.

Attiecīgi ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 359 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”, kas stājas spēkā 24. jūlijā, paredzēts, ka kaķa un mājas (istabas) seska apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija LDC datubāzē nav obligāta, ja:

  • to nepavairo;
  • to neatsavina;
  • to nenodod dzīvnieku viesnīcā;
  • tas nepiedalās izstādē vai citā publiskā pasākumā;
  • kaķis brīvi neuzturas ārpus sava īpašnieka vai turētāja lietošanā esošās teritorijas;
  • tas ir bezsaimnieka kaķis;
  • kaķis un mājas (istabas) sesks netiek ievests no citas valsts;
  • tas nav ievietots dzīvnieku patversmē.  

Kā iepriekš norādīts grozījumu Dzīvnieku aizsardzības likumā anotācijā, jaunās tiesību normas palīdzēs ierobežot klaiņojošo kaķu skaitu un īpašniekiem atvieglos dzīvnieka meklēšanu un atrašanu, ja tas būs pazudis.

Līdz ar to dzīvnieka īpašniekam, ja viņš to vēlas, nav aizliegts savu dzīvnieku apzīmēt ar mikroshēmu un reģistrēt datubāzē arī tad, ja kaķis vai mājas (istabas) sesks neietilpst kategorijā, kas ir obligāti jāapzīmē un jāreģistrē.

Lai nodrošinātu pavairošanas fakta izsekojamību

Ar grozījumiem noteikts, ka LDC datubāzē, pirmreizēji reģistrējot suņa, kaķa un mājas (istabas) seska mazuļus, jānorāda arī to mātes mikroshēmas numurs.

Tādējādi tiks nodrošināta dzīvnieku izsekojamība, piemēram, lai pārbaudītu, vai iegūto mazuļu metienu skaits nepārsniedz dzīvnieku labturības nosacījumus. 

Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka no 2025. gada 1. janvāra LDC datubāzē jāreģistrē suņa, kaķa un mājas (istabas) seska pavairošana pēc katras mazuļu piedzimšanas, norādot dzimšanas datumu un mazuļu skaitu metienā.

Zemkopības ministrija (ZM) atgādina, ka pavairošanas faktu datubāzē var reģistrēt tikai ar mikroshēmu apzīmētam un tajā pirmreizēji reģistrētam dzīvniekam.

Būs jānorāda, vai suns tiek turēts piesiets

Izmaiņas mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtībā paredz, ka datubāzē, reģistrējot izmaiņas informācijā par reģistrētu mājas (istabas) dzīvnieku, no 2025. gada 1. janvāra būs jānorāda informācija, vai suns, kas dzimis līdz 2023. gada 31. augustam, tiek turēts piesiets.

Dzīvnieku aizsardzības likuma 17.2 pantā noteikts, ka suni aizliegts turēt piesietu, izņemot mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomu regulējošajos normatīvajos aktos minētajos gadījumos. Savukārt Dzīvnieku aizsardzības likuma pārejas noteikumu 23. punkts paredz, ka aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz suņiem, kas dzimuši līdz 2023. gada 31. augustam.

Tā kā dzīvniekam ir jānodrošina pēc iespējas augstākas labturības un aizsardzības prasības, Pārtikas un veterinārais dienests aicina suņu īpašniekus savu suni neturēt piesietu arī tad, ja tas dzimis līdz 2023. gada 31. augustam.

Dzīvnieku patversmes pārejas periodā atbrīvotas no reģistrācijas maksas

24. jūlijā stājas spēkā arī grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumos Nr. 880 “Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādis”. Tie noteic, ka dzīvnieku patversme par suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku reģistrāciju datubāzē ir atbrīvota no maksas par dzīvnieku reģistrāciju datubāzē līdz 2024. gada 31. decembrim.

Tāpat kā līdz šim, pirmreizēja mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācija Lauksaimniecības datu centra datubāzē maksā 9 eiro. Turpretī dzīvnieka pavairošanas fakts pēc katras mazuļu piedzimšanas un informācija, vai suns, kas dzimis līdz 2023. gada 31. augustam, tiek turēts piesiets, atbilstoši MK noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību 16. punktam ir notikuma ar dzīvnieku reģistrācija. Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra cenrādi par notikuma ar dzīvnieku reģistrāciju tiek piemērota maksa 1,17 eiro apmērā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI