SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
20. septembrī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Energoresursi
8
8

Plāno kompensēt 60% no elektrības sadales tarifa fiksētās daļas

Visām mājsaimniecībām elektroenerģijas sadales tarifa fiksētā maksa (maksa par jaudas uzturēšanu) tiks samazināta par 60%. Kompensāciju piemēros jau rēķinos par septembri, kurus mājsaimniecības saņems oktobrī.

FOTO: Freepik.

Valdība otrdien sēdē atbalstīja un iesniegs Saeimā likuma grozījumus, lai mājsaimniecībām līdz gada beigām kompensētu 60% no jaunā elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās maksas par jaudas uzturēšanu. Saeimā jau ir vairāki citi dokumenti saistībā ar šovasar paaugstinātajiem elektroenerģijas sadales tarifiem – ar prasību valdībai tos atcelt vai daļēji kompensēt, kā arī priekšlikumi risināt tarifu pieauguma problēmas ilgtermiņā. Mājsaimniecību atbalstam energoresursu cenu dārdzības dēļ ir sagatavots īpašs likums.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas ir ievērojami pieauguši, salīdzinot ar iepriekš noteiktajiem tarifiem, un pat rēķins, kurā ietverts neliels elektrības patēriņš, patlaban ir palielinājies par 10 eiro. Tomēr daudzām mājsaimniecībām ik mēnesi no sava budžeta jāizdod par 30 un vairāk eiro.

Lai ierobežotu AS “Sadales tīkls” tarifu izmaksu pieaugumu mājsaimniecībām, otrdien, 19. septembrī, Ministru kabinets atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos grozījumus “Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā”.

Tas nozīmē, ka visiem mājsaimniecību lietotājiem tarifa fiksētā maksa (maksa par jaudas uzturēšanu) tiks samazināta par 60%, informē KEM. Par attiecīgajiem likumprojekta grozījumiem steidzamības kārtā līdz septembra beigām būs jālemj Saeimai.

Grozījumu projekta jaunā norma paredz: elektroenerģijas sadales sistēmas operators, kura sistēmai ir pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, laikposmā no 2023. gada 1. septembra līdz 2023. gada 31. decembrim fizisko personu elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēgumiem ar spriegumu līdz 0,4 kV piemēro elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksas samazinājumu par jaudas uzturēšanu 60% apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Samazinājumu nepiemēro pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas lietotāju pārkāpumu gadījumos. Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora negūtie sistēmas pakalpojuma maksas ieņēmumi ar pievienotās vērtības nodokli tiek kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta līdzekļiem.

Kompensācija tiks piemērota jau rēķinos par septembri, kurus mājsaimniecības saņems oktobrī.

Kompensācija paredzēta sadales tarifa fiksētajai jeb nemainīgajai daļai.

Ar likuma grozījumiem arī paredzēts, ka tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Šāds savlaicīgs lēmums nepieciešams, lai jau šogad visām mājsaimniecībām novērstu tarifu izraisītās problēmas, valdības sēdē uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa.  

Klimata un enerģētikas ministrijai ir jāsniedz risinājumi, kādā veidā maksas samazinājums būtu turpināms 2024. gadā.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis norādīja: “Šobrīd esam augstas inflācijas periodā, kurā komunālo pakalpojumu izmaksu pieaugums mājsaimniecībām nereti ir īpaši jūtams. Valdības piedāvātā risinājuma mērķis ir samazināt elektroenerģijas tarifu palielinājumu vēl pirms gaidāmās apkures sezonas, kad ikmēneša komunālo pakalpojumu izdevumu ietekme uz mājsaimniecību budžetu ir izteiktāka. KEM sadarbībā ar citām atbildīgajām ministrijām turpinās strādāt pie ilgtermiņa risinājuma, nodrošinot tarifu izmaksu paredzamību un izmaiņu pakāpeniskumu.”

Maksājumu kompensācijai no valsts budžeta nepieciešami 30 miljoni eiro. Šo summu paredzēts iegūt no AS “Latvenergo” peļņas, no papildu dividenžu iemaksām budžetā.

Saeimā likumprojekts atbalstam mazāk turīgajiem

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien sēdē atbalstīja likumprojekta “Energoapgādes izmaksu atbalsta likums” virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā.

Jaunā likuma mērķis ir mazināt ar energoresursu cenu pieaugumu saistīto negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Atbalstu paredzēts sniegt tām mājsaimniecībām, kuru kopējie izdevumi par energoapgādes pakalpojumiem (siltumapgādi u. c.) mājoklī uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī pārsniedz 30% no ienākumiem uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Atbalsta mērķgrupu sasniegšanai tiks veidota vienota visaptveroša datubāze. Saistībā ar minēto datubāzi vēl ir jādiskutē par jautājumiem attiecībā uz personas datu aizsardzību un privātās dzīves neaizskaramību.

Likumprojektā paredzēts, ka datus saņems:

  • no Valsts ieņēmumu dienesta – fiziskās personas identifikācijas datus un informāciju par fiziskās personas ienākumiem;
  • no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras – fiziskās personas identifikācijas datus un informāciju par fiziskajai personai izmaksātajiem pabalstiem un pensijām;
  • no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes – fiziskās personas identifikācijas datus un datus par fiziskās personas dzīvesvietas adresi;
  • no elektroenerģijas sadales sistēmas operatora – datus par adresēm, kurās ir elektroenerģijas pieslēgums;
  • no dabasgāzes sadales sistēmas operatora – datus par adresēm, kurās ir dabasgāzes pieslēgums;
  • no siltumapgādes komersantiem – datus par adresēm, kurās ir siltumapgādes pieslēgums.

Daudz priekšlikumu

Komisijas sēdē izskatīja arī divu deputātu grupu priekšlikumus, kuros prasīts gan atcelt elektroenerģijas sadales jaunos tarifus un kompensēt iedzīvotājiem un uzņēmumiem augustā un septembrī iekasēto pārmaksu, kas radusies saistībā ar sadārdzinājumu jauno elektroenerģijas sadales tarifu dēļ, gan sagatavot normatīvos aktus, lai no 1. oktobra līdz 2024. gada 1. aprīlim sniegtu elektrības sadales tarifu atbalstu visām mājsaimniecībām Latvijā, kas samazinātu izmaksas par AS “Sadales tīkls” tarifu 50% apmērā, izdevumus sedzot no rekordaugstās AS “Latvenergo” peļņas. Tāpat deputāti rosina izstrādāt speciālu aizsargāto lietotāju tarifa metodiku un paplašināt esošo aizsargāto lietotāju loku, iekļaujot visas sabiedrības grupas, kurām draud enerģētiskās nabadzības risks, sniegt atbalstu mikroģenerācijas (saules paneļi) klientiem ar palielināto pieslēguma maksu u. c.

Komisija nolēma iepriekš minētās iniciatīvas apvienot un kā priekšlikumus iesniegt valdībā.

Kas veido elektroenerģijas sadales tarifu, kas ir fiksētā un mainīgā daļa un kāds ir tās apmērs, plašāk LV portāla skaidrojumā >>

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI