SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
18. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 26 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
6
14
6
14

Kā mājsaimniecības elektrības rēķinus ietekmēs sadales tarifu paaugstināšana no jūlija

Publikācija ir papildināta ar "Sadales tīkla" komentāru par piemērotāko tarifa izvēli, ņemot vērā pieslēguma parametrus un elektrības patēriņu. 

Kopējo maksu par elektrību rēķinā veido trīs daļas: elektroenerģijas cena, ko nosaka elektroenerģijas tirgotājs; valsts regulētie tarifi: pārvades un sadales sistēmu pakalpojumi, ko nodrošina akciju sabiedrības “Augstspriegumu tīkls” un “Sadales tīkls”; pievienotās vērtības nodoklis.

FOTO: Freepik

No 1. jūlija ir spēkā jaunie elektroenerģijas sadales tarifi, kas elektrības ikmēneša maksājumu palielinās no sešiem līdz vairāk nekā par 20 eiro. Ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga – atkarībā no pieslēguma tehniskajiem parametriem un patērētajām kilovatstundām (kWh). Jaunās summas būs iekļautas augustā saņemtajos rēķinos, kad jāmaksā par jūlijā patērēto elektrību. Maksa par sadales un pārvades pakalpojumiem ir apmēram trešā daļa no visa rēķina. Vēl tajā ietilpst elektrības cena, kāda ir katra klienta paša izraudzītā tirgotāja produktam, un nemainīgais 21% pievienotās vērtības nodoklis visām pozīcijām.

īsumā
  • 2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi. Tarifu izmaiņas būs redzamas augusta elektrības rēķinā par jūliju.
  • Līdzšinējos tarifus nomainīs jauni, un tie būs divi: pamata un speciālais tarifs.
  • Tāpat kā līdz šim, maksa par sadales un pārvades pakalpojumiem sastāvēs no divām daļām: 1) fiksētās daļas, kas ir atkarīga no fāžu skaita un jaudas objektā; 2) mainīgās daļas, kas tiek piemērota par katru patērēto kWh.
  • Pamata tarifs piemērots regulāram patēriņam. Šī tarifa fiksētā daļa jeb maksa par jaudas uzturēšanu ir lielāka, savukārt mainīgā daļa – maksa par elektroenerģijas piegādi – ir mazāka. 
  • Speciālais tarifs ir piemērots mazam vai sezonas patēriņam, kad pieslēgums tiek izmantots neregulāri vai patērējot ļoti maz elektrības, piemēram, tikai periodiski apdzīvotam dzīvoklim vai vasarnīcai ziemā. Šī tarifa mainīgā daļa ir lielāka, taču fiksētā daļa – mazāka. 
  • Tarifu fiksētās daļas maksa atkarīga no fāžu skaita un jaudas objektā, savukārt mainīgā daļa – no patērētās elektroenerģijas.
  • No 1. jūlija visiem klientiem automātiski ir piešķirts pieslēguma tehniskajiem parametriem atbilstošais pamata tarifs, tāpēc papildu darbības pašam nav jāveic.
  • Ja tas būs nepieciešams, tad klients pats varēs nomainīt tarifa plānu uz sev piemērotāku. To varēs izdarīt bez maksas.

 

ĪSCEĻŠ

 

Sadales tarifa izmaiņas. Ko tas nozīmē

Pamatinformāciju klienti jau ir saņēmuši e-pastā. Tā ir paziņota arī “Sadales tīkla” mājaslapā:

  • Izmaiņas dzīvokļiem

Sadales un pārvades pakalpojumu maksas izmaiņu ietekmē vidējais elektrības rēķina pieaugums īpašumiem ar vienfāzes (1 F) un 16–20 ampēru (A) pieslēgumu plānots 5–7 (bez PVN) eiro mēnesī. Šāds pieslēgums ir vairākumam dzīvokļu – kopumā gandrīz 90% jeb 576 tūkstošiem dzīvokļu.

  • Izmaiņas privātmājām

No 260 tūkstošiem privātmāju apmēram 35% izmanto 1 F, 16–20 A pieslēgumu, un plānots, ka šiem īpašumiem vidējais elektrības rēķina pieaugums sadales pakalpojuma ietekmē būs 5–7 eiro (bez PVN) mēnesī. Ap 35% privātmāju izmanto 3 F pieslēgumu ar 16 A vai 20 A. Vidējais plānotais pieaugums šādiem īpašumiem būs 12–15 eiro (bez PVN) mēnesī.

Samērā plašā amplitūda primāri skaidrojama ar dažādo pieslēguma fāžu un ampēru skaitu.

Jaunajā tarifā lielāks īpatsvars ir tarifa maksas fiksētajai daļai – par jaudas uzturēšanu –, tāpēc klientiem ar samērā lielu pieslēguma jaudu tarifa maksas pieaugums būs lielāks.

Aptuveni 30% privātmāju ir 3 F pieslēgums ar 25 A un vairāk, tarifa maksas pieaugums būs, sākot no 18 eiro (bez PVN) mēnesī. Lai iespēju robežās mazinātu sadales pakalpojuma maksu, šiem klientiem ieteicams izvērtēt savus elektroenerģijas lietošanas paradumus un pieslēguma efektivitāti. Lielai daļai īpašumu pilnībā pietiek ar 16 A vai 20 A pieslēgumu.

To, kādi pieslēguma parametri katra klienta vajadzībām būs atbilstošākie, noskaidrot palīdzēs “Sadales tīkla” mājaslapā pieejamais Slodzes aprēķina kalkulators, kā arī padomi slodzes novērtēšanai.

Divi tarifu veidi

No 1. jūlija būs pieejami divi tarifu veidi – pamata un speciālais.

Pamata tarifs būs izdevīgs klientiem ar regulāru elektroenerģijas patēriņu (tādi varētu būt ap 90% klientu), savukārt speciālais – īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs. Piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas u. tml.

Š. g. 1. jūlijā visi klienti automātiski pieslēgti pamata tarifa plānam, klientiem nekādas papildu darbības nevajag veikt. Tomēr, izvērtējot savu patēriņu, klients pats varēs nomainīt tarifa plānu uz sev piemērotāku, norādīts ST informācijā.

PVN elektroenerģijas pakalpojumiem ir 21%. Tāpēc parēķinām, kāds realitātē būs tarifa maksas pieaugums:

5 eiro + 1,05 eiro (PVN) = 6,05 eiro

7 eiro + 1,47 eiro (PVN) = 8,47 eiro

12 eiro + 2,52 eiro (PVN) = 14,52 eiro

15 eiro + 3,15 eiro (PVN) = 18,15 eiro

18 eiro + 3,78 eiro (PVN) = 21,78 eiro

Jautājumi un atbildes par pieslēgumu tehnisko parametru ietekmi jaunajos sadales tarifos

Jāatgādina, ka maksa par pārvades un sadales pakalpojumiem tika piemērota arī līdz šim. Šo pozīciju katrs var apskatīt savos iepriekšējos rēķinos.

Jauno sadales tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga – atkarīga no pieslēguma parametriem (vai ir vienfāzes vai trīsfāžu pieslēgums, vai slodze ir 16 A, 20 A, 25 A vai vairāk) un no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Pieņemot, ka ne visās mājsaimniecībās ir cilvēki, kuri orientējas spriegumos, jaudās, fāzēs un ampēros, LV portāls lūdza speciālistu skaidrojumu par pieslēgumu tehniskajiem parametriem  un tarifiem. Atbildes uz jautājumiem sniedz AS “Sadales tīkls”.

  • Saistībā ar tarifu izmaiņām informācijā mājsaimniecībām tiek minēti tikai divi pieslēgumu veidi – vienfāzes un trīsfāžu. Cilvēks nopircis dzīvokli jaunajā projektā, un viņam ir informācija, ka ir arī divfāžu pieslēgums. Kādu tarifu viņam piemēros? 

Informācija par divfāžu pieslēgumu, visticamāk, ir pārpratums, jo “Sadales tīkls” nodrošina tikai vienfāzes vai trīsfāžu pieslēgumu. Jaunajos projektos dzīvokļiem parasti tiek ierīkots trīsfāžu pieslēgums.

Atgādinām, ka savu elektroenerģijas pieslēguma tehnisko informāciju klients var ērti noskaidrot, autorizējoties “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv (sadaļā “Objektu informācija”).

Ar 1. jūliju visiem “Sadales tīkla” klientiem ir piemērots pamata tarifs. Ja nepieciešams, tad tarifa plānu iespējams nomainīt – visērtāk to ir izdarīt, autorizējoties uzņēmuma klientu portālā e-st.lv (sadaļā “Pieteikt pakalpojumu”).

  • Daudzas mājsaimniecības, kas iegādājušās nekustamo īpašumu, nemaz nezina, kāda nozīme ir ampēriem. Piemēram, ar trīsfāžu pieslēguma privātmājā ir 25 IAA. Vai tāpat kā var atteikties no trīsfāžu pieslēguma, var lūgt samazināt arī strāvas stiprumu, piemēram, no 25 A pāriet uz 20 A? Ja pēc tam nāksies jaudu tomēr palielināt, vai par to arī būs jāmaksā (tāpat kā palielinot fāžu skaitu)?

Jā, ir iespējams mainīt ampēru skaitu gan 1 F, gan 3 F pieslēgumiem, šādi samazinot pieslēguma jaudu (slodzi). Šādu pakalpojumu (slodzes samazināšana) var pieteikt “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv, un tas ir bez maksas. Taču šis lēmums ir rūpīgi jāizvērtē – ja pēc laika radīsies nepieciešamība pēc lielākas jaudas (neatkarīgi no tā, vai plānots mainīt tikai fāžu, ampēru vai abu parametru skaitu), tās palielināšanas pakalpojums būs par maksu.

To, kāds pieslēgums klientam būs vispiemērotākais, var palīdzēt saprast “Sadales tīkla” mājaslapā pieejamie klientu pašapkalpošanās rīki un informācija: slodzes aprēķina kalkulators, uzņēmuma speciālistu sagatavotie padomi efektīvam elektrības pieslēgumam. Pēc papildu ieteikumiem var vērsties arī pie sertificēta elektrospeciālista.

  • Sadales tarifā ir fiksētā un mainīgā daļa. Lūdzu, piemērus, kā patērētās elektrības daudzums ietekmēs tarifu mainīgo daļu. Piemēram, ja ar 1 F pieslēgumu mēnesī tērē 100 kWh un ja mēnesī tērē 300 kWh. Vai un kāda atšķirība ir patēriņam saistībā ar slodzi? Vai ir kāda likumsakarība, ar ko paskaidrot mainīgās daļas atkarību (saistību) ar patēriņu?

Tarifa maksa atkarīga no pieslēguma jaudas (slodzes), ikmēneša elektroenerģijas patēriņa un izvēlētā tarifa plāna.

  • Pamata tarifam dominējošā ir fiksētā daļa un attiecīgi mazāka ir mainīgā (patēriņam piesaistītā) daļa, tāpēc tas ir piemērots un ekonomiski izdevīgāks objektiem ar regulāru, lielu patēriņu.
  • Speciālajam tarifam dominējošā ir mainīgā (patēriņam piesaistītā) daļa un attiecīgi mazāka ir fiksētā, tāpēc tas ir piemērots un ekonomiski izdevīgs objektiem ar ļoti mazu vai neregulāru patēriņu.

Fiksētā tarifa daļa ik mēnesi ir nemainīga – tā ir maksa par izvēlētās pieslēguma jaudas (slodzes) uzturēšanu. Tā tiek aprēķināta, balstoties uz pamata vai speciālā tarifa noteikto maksu par vienu ampēru (A) mēnesī.

Izvēloties pamata tarifu, 1 F pieslēgumam šī tarifa daļa noteikta 0,38 eiro (bez PVN) par 1 A mēnesī, 3 F pieslēgumam – 0,92 eiro (bez PVN) par 1 A mēnesī. Izvēloties speciālo tarifu, 1 F pieslēgumam šī tarifa daļa noteikta 0,15 eiro (bez PVN) par 1 A mēnesī, bet 3 F pieslēgumam – 0,37 eiro (bez PVN) par 1 A mēnesī.

Savukārt mainīgā tarifa daļa ir maksa par elektroenerģijas piegādi, tādēļ to neietekmē izvēlētā pieslēguma jauda (slodze), bet tā ir atkarīga no izvēlētā tarifa un mēnesī patērētā kilovatstundu (kWh) skaita. Tā tiek aprēķināta, reizinot mēneša laikā piegādātās elektrības apjomu (kWh) ar pamata vai speciālā tarifa noteikto maksu par 1 kWh.

Izvēloties pamata tarifu, šai daļai maksa ir 0,03985 eiro (bez PVN) par 1 kWh mēnesī, bet, izvēloties speciālo tarifu, – 0,15940 eiro (bez PVN) par 1 kWh mēnesī.

Aprēķina piemērs atkarībā no patēriņa

Dzīvoklis ar pieslēgumu 1 F, 20 A. Piemērots pamata tarifs (kas ir izdevīgākais regulāram šāda apjoma patēriņam).

Elektroenerģijas patēriņš

Fiksētā daļa

Mainīgā daļa

Kopējā tarifa maksa (bez PVN), EUR

100 kWh/mēn.

7,60

3,99

11,59

300 kWh/mēn.

7,60

11,96

19,56

Kā redzams, mainoties patēriņam, kopējā aprēķinā mainās tikai mainīgā tarifa daļa, kuru neietekmē izvēlētā jauda (slodze).

Lai aprēķini katram klientam nebūtu jāveic manuāli, izveidots tarifu kalkulators, kas pieejams “Sadales tīkla” mājaslapā. Tajā ievadot pieslēguma tehniskos parametrus (F un A), kā arī mēneša patēriņu (kWh), var saņemt aprēķinus gan ar pamata, gan speciālo tarifu, ļaujot klientam secināt, kurš tarifs viņa izvēlētajai pieslēguma jaudai un patēriņam būs izdevīgāks. Tarifa kalkulators gala maksu uzrāda jau kopā ar PVN!

Savu elektroenerģijas pieslēguma tehnisko informāciju klients var ērti noskaidrot, autorizējoties “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv (sadaļā “Objektu informācija”), turpat (sadaļā “Patēriņš”) redzams arī konkrētā objekta līdzšinējais elektroenerģijas patēriņš pa mēnešiem.

  • Saeimas Tautsaimniecības komisijas Vides apakškomisijas sēde (20. jūnijā) ST pārstāvji, prezentējot jaunos tarifus, minēja, ka speciālais tarifs paredzēts neregulārai elektrības lietošanai (piemēram, vasarnīcai), ļoti mazam patēriņam. Kas ir ļoti mazs patēriņš, kad šis tarifs varētu būt piemērots? 10 kWh vai 80 kWh?

Katrā individuālā gadījumā to vislabāk spēs parādīt tarifu kalkulators, jo šis slieksnis būs atšķirīgs atkarībā no pieslēguma jaudas (slodzes). Piemēram, ja pieslēgums ir 1 F, 16 A (mazjaudīgākais iespējamais), tad speciālais tarifs būs izdevīgāks nekā pamata tiktāl, kamēr ikmēneša elektroenerģijas patēriņš nepārsniegs 30 kWh. Pieslēgumam 1 F, 20 A šis slieksnis jau būs līdz 35–40 kWh mēnesī, bet, piemēram, pieslēgumam 3 F, 16 A tas būs jau 70–75 kWh mēnesī utt.

Ja klientam ir īpašums ar ļoti mazu, neregulāru patēriņu, pirms mainīt tarifa plānu uz speciālo, noteikti jāpārliecinās, vai tas būs izdevīgākais, ievadot pieslēguma tehniskos parametrus un ikmēneša patēriņu tarifu kalkulatorā. Līdzšinējos konkrētā īpašuma elektroenerģijas patēriņa datus klients var redzēt, autorizējoties sava tirgotāja klientu portālā vai “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv.

  • Ja mājsaimniecība izvēlas pirkt elektrību nevis no “Latvenergo” (“Elektrum”), bet gan no cita elektrības tirgotāja, kā tas var ietekmēt mājsaimniecības apkalpošanu saistībā ar iespējamām problēmām (pazūd elektrība vētrā utt.)?

Vispirms jāuzsver, ka “Sadales tīkls” ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, kas visā Latvijā attīsta un uztur elektroapgādes infrastruktūru un nodrošina elektroenerģijas piegādes pakalpojumu gandrīz 800 tūkstošiem klientu (gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem). Savukārt ikdienas vajadzībām nepieciešamo elektroenerģiju katrs klients iegādājas no brīvi izvēlēta elektroenerģijas tirgotāja – tas var būt “Elektrum”, “Enefit”, “Tet” u. c.

“Sadales tīkla” pakalpojumu nodrošināšanu neietekmē tas, kādu elektroenerģijas tirgotāju klients ir izvēlējies. Katrs klients var brīvi izvēlēties, ar kuru tirgotāju slēgt līgumu par elektroenerģijas iegādi, un tas nekādā veidā neietekmē “Sadales tīkla” sniegtos pakalpojumus.

  • Ja cilvēks uzbūvē privātmāju un lūdz elektrības pieslēgumu, ko piedāvā “Sadales tīkls”? Cik fāžu, cik ampēru pieslēgumu? Klients ne vienmēr zina, ko viņam vajag. Vai ir kādi aprēķini, informācija, standarti, atbilstoši kuriem mājsaimniecības objektam nosaka, cik fāžu pieslēgumu un cik ampēru vajag?

Ja klients vēlas ierīkot jaunu pieslēgumu, tad viņam ir jānoskaidro, kāda pieslēguma jauda (slodze) viņa vajadzībām būs nepieciešama. To var palīdzēt noskaidrot “Sadales tīkla” speciālistu sagatavotie padomi slodzes novērtēšanai, kā arī uzņēmuma mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators. Papildus par nepieciešamo slodzi var konsultēties pie elektrospeciālista.

Kad ir skaidrs, kādi pieslēguma tehniskie parametri (cik fāžu un cik ampēru) būs vajadzīgi, jauna pieslēguma maksu iespējams noskaidrot Jauna pieslēguma maksas kartē (būs jāievada īpašuma adrese un pieslēguma parametri). Nākamais solis ir pieteikt jauna pieslēguma ierīkošanu “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv.

  • Uz viedā skaitītāja ir norādīts, ka tas ir “Trīsfāžu elektroenerģijas skaitītājs”. Ja atsakās no trijām fāzēm un pāriet uz vienu fāzi, vai jāmaina skaitītājs? Kas par to maksās? Un – cik tas maksās?

Jā, mainot pieslēgumu no 3 F uz 1 F, “Sadales tīkla” darbinieki veiks elektroenerģijas skaitītāja nomaiņu.

Slodzes samazināšanas pakalpojums (un ar to saistītā skaitītāja nomaiņa, kad tas nepieciešams) klientam ir bez maksas, taču jāatceras: ja pēc laika varētu rasties vajadzība pēc lielākas slodzes, tad tās palielināšanas pakalpojums būs par maksu. Šī iemesla dēļ lēmums par slodzes samazināšanu ir rūpīgi jāizvērtē!

  • Vai sadales sistēmas jaunie tarifi pilnīgi vienādi attiecas uz jebkuru tirgotāju? Tātad – izvēloties elektrību no “Elektrum” vai “Enefit”, vai “Tet”, vai jebkura cita tirgotāja, rēķinā par sadales sistēmas pakalpojumiem būs viena un tā pati summa?

Jā, sadales tarifi attiecas tikai un vienīgi uz elektroenerģijas piegādes pakalpojumu (tā ir maksa par sistēmas pakalpojumiem, kas sevī ietver gan elektroenerģijas sadales operatora “Sadales tīkls”, gan arī elektroenerģijas pārvades operatora AS “Augstsprieguma tīkls” tarifus). Šo rēķina daļas apjomu nekādi neietekmē tas, ar kādu elektroenerģijas tirgotāju klients ir izvēlējies slēgt līgumu par elektroenerģijas iegādi (skat. grafiku, kā veidojas kopējais elektrības rēķins).

Kopējo maksu par elektroenerģiju rēķinā veido trīs pozīcijas: maksa par elektroenerģiju atbilstoši brīvi izvēlēta tirgotāja tarifam; maksa par sadales un pārvades pakalpojumu jeb pieslēguma nodrošināšanas un elektroenerģijas piegādes pakalpojumu; pievienotās vērtības nodoklis (PVN). (Piemērā izmantots elektrības rēķins dzīvoklim ar pieslēgumu: 1 fāze; patēriņš 100 kWh/mēnesī. **Aprēķinam izmantota 2023. gadam prognozētā vidējā elektroenerģijas cena (0,13349 eiro/kWh) un sadales un pārvades pakalpojumu maksa atbilstoši plānotajām sadales sistēmas tarifu izmaiņām.)

Avots: www.sadalestikls.lv/lv/tarifi.

Elektrības cenu ietekmē tirgotāja un produkta izvēle

Kā redzams infografikā, elektrības cenai rēķinā ir lielāks “naudas svars” nekā strauji paaugstinātajiem sadales tarifiem.

Ik gadu mājsaimniecības samaksā simtiem eiro par elektrību. Elektrības cenu nosaka tirgotājs. Daudzi nemaina sākotnējās izvēles, lai mēģinātu ietaupīt, tāpēc ka nav saprotams, kā vispār veidojas maksājums, uz kā rēķina var ietaupīt, kā lai neiekrīt lamatās ar līguma laušanu, jo tas var paredzēt soda naudu.

Sadales tarifu izvēle un lēmums par slodzes samazināšanu, izmantojot attiecīgos kalkulatorus, šķiet pat vienkāršāks nekā elektroenerģijas tirgotāja izvēle. Arī tirgotāji jau piedāvā gan jaunos aprēķinus saviem produktiem, gan cenu salīdzinājumu ar konkurentu piedāvājumu. Jāpievērš uzmanība ne tikai cenai par kWh, bet arī tam, vai cena ir norādīta ar vai bez PVN, kādi ir līguma laušanas un produkta maiņas nosacījumi, vai papildus paredzēta arī ikmēneša maksa un kāda tā ir.

Komersantu reģistrs, kurā ir arī 39 elektroenerģijas tirgotāji Latvijā, ir pieejams šeit.

Saeimas Pieprasījumu komisijai, jūnijā sniedzot atbildes uz deputātu pieprasījumu par elektroenerģijas tarifu būtiskā kāpuma ietekmi uz iedzīvotāju maksātspēju, uzņēmumu konkurētspēju un inflācijas pieaugumu, Ekonomikas ministrija norādīja: ST pakalpojumu tarifu celšana varētu ietekmēt inflācijas kāpumu tikai vienu mēnesi – jūlijā par 1,1 procentpunktu, kas par 0,6 procentpunktiem palielinās gada vidējo inflāciju un līdz ar to arī ietekmēs iedzīvotāju pirktspēju un uzņēmumu izmaksas. Vienlaikus jāatzīmē, ka šī ir tiešā ietekme, bet jāņem vērā, ka elektroenerģijas cena samazinās un reālā ietekme būs mazāka.

Aprēķini rāda, ka vairākumam patērētāju grupu ST tarifi dubultosies. Pēc ST aprēķiniem, vairāk nekā 650 tūkstošiem ST klientu pieaugums būs 5–7 eiro mēnesī, tā ir lielākā klientu daļa (kopā ST ir 790 tūkstoši klientu). Pārējiem klientiem tarifi pieaugs aptuveni par 12–18 eiro mēnesī. Ņemot vērā to, ka ST un AST tarifi veido aptuveni trešo daļu no kopējā rēķina par elektroenerģiju, kā arī to, ka elektroenerģijas cenām ir tendence samazināties, no jūlija kopējā rēķina maksa var palielināties vidēji par 25%.

EM komisiju informēja arī par PVN: aprēķini rāda, ka tarifu pieauguma dēļ būs papildu pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi budžetā – aptuveni 17–18 miljoni eiro gadā.

No 2023. gada 1. janvāra vadošā valsts pārvaldes iestāde enerģētikas politikas jomā ir Klimata un enerģētikas ministrija.

“Sadales tīkls”: Atbilstošas slodzes un tarifu plāna izvēle – būtiski soļi elektroenerģijas rēķina samazināšanai

Lai izmaksas par sistēmas pakalpojumiem būtu optimālas, “Sadales tīkls” atgādina, ka ir būtiski izvēlēties gan individuālajiem elektroenerģijas lietošanas paradumiem atbilstošu slodzi (jaudu), gan arī atbilstošu sistēmas pakalpojumu tarifu plānu (pamata vai speciālo).

Sistēmas pakalpojumu tarifs pēc būtības ir maksa par milzīgās, kritiski nozīmīgās elektroapgādes sistēmas uzturēšanu un attīstību – “Sadales tīkla” pārvaldībā vien ir elektrolīnijas 92 tūkstošu kilometru kopgarumā, ap 28 tūkstošiem transformatoru apakšstaciju, vēl lielāks skaits sadales skapju, miljons viedo elektroenerģijas skaitītāju u. c. Tas viss ļauj nodrošināt elektrības piegādi gandrīz 800 tūkstošiem mājsaimniecību un uzņēmumu visā Latvijā. Tāpēc jaunie tarifi veidoti atbilstošāki sistēmas faktiskajām izmaksām, kā arī vienādi gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām, jo elektrotīkla izmaksas ietekmē klientu elektrības pieslēgumu tehniskie dati, nevis juridiskais statuss. 

Jo piemērotāka slodze, jo mazāka maksa

Katram klientam maksa par sistēmas pakalpojumiem veidojas atkarībā no pieprasītās jaudas (slodzes), ko izsaka elektrības pieslēguma fāžu (F) un ampēru (A) skaits. To ir būtiski izraudzīties atbilstoši katras mājsaimniecības elektroenerģijas lietošanas paradumiem, ko ietekmē mājsaimniecībā izmantotās elektrotehnikas klāsts un jauda.

Ja pieslēgumam maksimālā pieejamā jauda būs par mazu, tad brīžos, kad vienlaikus tiks darbinātas vairākas jaudīgas ierīces, radīsies pārslodze un automātslēdži jeb “korķi” drošības labad izslēgsies, pārtraucot elektroenerģijas padevi konkrētai telpai vai visam mājoklim. Ja tiks pieprasīta pārlieku liela jauda, tad elektrības pieslēgums nebūs efektīvs un var nākties ik mēnesi maksāt par neizmantotas jaudas uzturēšanu. Vienlaikus šī neizmantotā jauda nebūs pieejama kādam citam klientam, kam tā, iespējams, būtu noderīga.

Piemēram, dzīvokļu īpašnieki lielākoties izmanto 1 F, 16 A vai 20 A pieslēgumus. Šādi pieslēgumi ir piemēroti, lai nodrošinātu visas ikdienas vajadzības: apgaismotu telpas, darbinātu veļasmašīnu, ledusskapi, televizoru, gludekli, elektrisko tējkannu un citas ierīces. Savukārt 3 F pieslēgumi pārsvarā tiek ierīkoti jauno projektu daudzdzīvokļu namos un privātmājās, kur nereti tiek izmantotas elektroierīces ar lielāku jaudu, piemēram, siltumsūknis, ūdens sūknis, kondicionieris u. c.

To, kādi pieslēguma parametri (F un A skaits) būs piemērotākie, aprēķināt var palīdzēt “Sadales tīkla” mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators, kurā ir apkopotas mājsaimniecībās sastopamākās elektroierīces un to vidējā jauda. Mājaslapā var atrast arī papildu ieteikumus efektīvam pieslēgumam, savukārt pēc detalizētākas konsultācijas var vērsties pie elektrospeciālistiem.

Pašreizējos pieslēguma parametrus var noskaidrot, autorizējoties “Sadales tīkla” klientu portālā e-st.lv (sadaļā “Objektu informācija”). Ja aprēķini par kopējo pieslēguma slodzi ļauj secināt, ka līdzšinējā pieprasītā jauda bijusi par lielu, to iespējams samazināt. Tad klientu portālā e-st.lv jāpiesaka slodzes samazināšana (sadaļa “Pieteikt pakalpojumu” > “Pieslēgumi” > “Slodzes izmaiņas”).

Jūnijā elektrības pieslēgumu pārvērtējušas un slodzes samazināšanu pieteikušas gandrīz 3200 mājsaimniecības.

Slodzes piemērotību īpaši ieteicams izvērtēt mājsaimniecībām ar 3 F, 25 un vairāk ampēru pieslēgumu, jo šāda jauda mājsaimniecības vajadzībām varētu būt par lielu. “Sadales tīkla” apkopotie dati liecina, ka Latvijā ir gandrīz 100 tūkstoši mājsaimniecību ar 3 F, 25 un vairāk ampēru pieslēgumu.

Slodzes samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, taču jāņem vērā – ja pēc laika tomēr radīsies vajadzība pēc lielākas slodzes, tās palielināšanas pakalpojums būs par maksu.

Pamata un speciālais tarifs – kuru izvēlēties?

No 1. jūlija klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni – pamata un speciālais. Pamata tarifs ir piemērots iedzīvotājiem ar regulāru, aktīvu ikdienas elektroenerģijas patēriņu (tādi varētu būt apmēram 90% klientu), savukārt speciālais – īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas u. tml.

Izvēloties speciālo tarifu, katram pašam rūpīgi jāseko līdzi savam patēriņam, jo pat nelielas tā svārstības var strauji palielināt ikmēneša izmaksas.

To, kādam elektroenerģijas ikmēneša patēriņam būtu piemērotāks un izdevīgāks speciālais tarifs, var uzzināt “Sadales tīkla” mājaslapā (sadaļā “Tarifu plānu maiņa”). Mainīgās vai grūti paredzamās situācijās ieteicams palikt pie pamata tarifa.

Pieslēguma parametri

Speciālais tarifs ir izdevīgs, ja ikmēneša patēriņš nepārsniedz:

Pamata tarifs ir izdevīgs, ja ik mēnesi tiek patērēti vismaz:

1 F 16 A

30 kWh

31 kWh

1 F 20 A

38 kWh

39 kWh

1 F 25 A

48 kWh

49 kWh

1 F 32 A

61 kWh

62 kWh

3 F 16 A

73 kWh

74 kWh

3 F 20 A

92 kWh

93 kWh

3 F 25 A

115 kWh

116 kWh

3 F 32 A

147 kWh

148 kWh

3 F 40 A

184 kWh

185 kWh

3 F 50 A

230 kWh

231 kWh

3 F 63 A

289 kWh

290 kWh

Svarīgi, ka tarifu plānu ir iespējams nomainīt, izvēloties piemērotāko nākamajā mēnesī plānotajam elektroenerģijas patēriņam (piemēram, ja vasaru paredzēts pavadīt vasarnīcā).

To viegli un bez maksas īpašnieki var izdarīt savā profilā portālā e-st.lv. Turklāt pārejas laikā no 2023. gada jūlija līdz septembra beigām izmaiņas iespējams pieteikt jau ar kārtējā mēneša 1. datumu.

 

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI