SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
6
6

Jaunā elektrības sadales tarifa daļai 2023. gada pēdējos četros mēnešos 60% atlaide

Stājas spēkā 28.09.2023.

60% atlaidi sadales tarifa fiksētajai maksai no 2023. gada 1. septembra līdz 31. decembrim piemēros automātiski. Svarīgi zināt, ka valsts atbalsta ietekmē līdz 31. decembrim mājsaimniecībām maksimālais izdevīgais ikmēneša patēriņš norēķiniem ar Speciālo tarifu ir samazinājies. Ja tarifa izvēle jau izdarīta, jāpārliecinās par tā piemērotību –, vai tas šobrīd ir izdevīgi.

FOTO: Freepik.

Oktobrī saņemtajā elektrības rēķinā par septembri viena maksājamā pozīcija būs mazāka nekā iepriekšējos divos mēnešos. Saeima steidzami papildinājusi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, lai no šī gada 1. septembra līdz 31. decembrim mājsaimniecībām par 60 procentiem samazinātu elektroenerģijas sadales tarifa daļu par jaudas uzturēšanu jeb fiksēto maksājumu.

īsumā
  • No 2023. gada 1. septembra līdz 31. decembrim elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksa par jaudas uzturēšanu samazināta par 60%, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.
  • Atlaide attiecas gan uz Pamata, gan Speciālā tarifa maksas fiksēto daļu.
  • Sadales tarifa fiksētās daļas (jaudas uzturēšana) maksas samazinājums ietekmē tarifa (Pamata vai Speciālais) patēriņa sliekšņus, pie kuriem konkrētais tarifs ir piemērotāks.
  • Uz atlaides piemērošanas periodu no septembra līdz decembrim ir pārrēķināti arī patēriņa sliekšņi, kas nosaka viena vai otra tarifa izdevīgumu.
  • Valsts atbalsta ietekmē no 1. septembra līdz 31. decembrim mājsaimniecībām maksimālais izdevīgais ikmēneša patēriņš norēķiniem ar Speciālo tarifu ir samazinājies. Ja tarifa izvēle jau izdarīta, jāpārliecinās par tā piemērotību –, vai tas šobrīd ir izdevīgi.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas ievērojami palielināja kopējos rēķinus.

Maksājumu sloga daļēju samazinājumu paredz Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma grozījumi, kas stājas spēkā ceturtdien, 28. septembrī.

Likuma 4. pants papildināts ar 2.2 daļu, kurā noteikts: “Elektroenerģijas sadales sistēmas operators, kura sistēmai ir pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, laikposmā no 2023. gada 1. septembra līdz 2023. gada 31. decembrim fizisko personu elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēgumiem ar spriegumu līdz 0,4 kilovoltiem piemēro elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksas samazinājumu par jaudas uzturēšanu 60 procentu apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Samazinājumu nepiemēro pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas lietotāju pārkāpumu gadījumos. Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora negūtie sistēmas pakalpojuma maksas ieņēmumi ar pievienotās vērtības nodokli tiek kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta līdzekļiem.”

Maksas samazinājums būs piemērots jau rēķinos par septembri, kurus mājsaimniecības saņems oktobrī. 2024. gada janvārī saņemtajos rēķinos būs ietverta atlaide par decembri.

Vēlreiz par diviem tarifu veidiem

Sākot ar 1. jūliju, ir divu veidu tarifi – Pamata un Speciālie –, kas atšķiras ar fiksētās un mainīgās daļas īpatsvaru.

Samazinājums attiecas gan uz Pamata, gan Speciālā tarifu plāna fiksēto jeb nemainīgo maksas daļu.

Tarifā ir arī mainīgā daļa jeb sadales maksa par piegādātajām kilovatstundām – uz to atlaide neattiecas.

Elektrības piegādes un sadales maksa ir redzama rēķinā, pozīcijā “Pārvades un sadales pakalpojumi”.

Ir divi pakalpojumi:

  • maksa par elektroenerģijas piegādi – tā ir mainīgā daļa, un to ietekmē patērētās kilovatstundas (kWh);
  • maksa par jaudas uzturēšanu – tā ir fiksētā jeb nemainīgā daļa, kurai valsts piešķirs 60% atlaidi.

Pamata tarifs ir piemērots ikdienā, aktīvi izmantojot pieslēgumu, jo paredz lielāku maksu par jaudas uzturēšanu, savukārt mazāku par elektroenerģijas piegādi.

Speciālais tarifs piemērots izņēmuma situācijām, pieslēgumu izmantojot neregulāri vai patērējot ļoti maz elektrības, jo paredz zemāku maksu par jaudas uzturēšanu, turpretī augstāku par katras kWh piegādi.

Maksas samazinājumu ietekmē pieslēguma veids. Likuma grozījumu anotācijā ilustrācijai pievienotajā tabulā salīdzināšanai atspoguļota atlaides piemērošana Pamata tarifam.

Sistēmas pakalpojumu fiksētās komponentes tarifs bez maksas samazinājuma un ar indikatīvo maksas samazinājumu

Pieslēguma veids

Mājsaimniecību objektu skaits

 

Fiksētās komponentes Pamata tarifs

(bez PVN)

 

Fiksētās komponentes maksa ar maksas samazinājumu (bez PVN)

1 fāze, 16 ampēri

330 153

6,08

2,43

1 fāze, 20 ampēri

326 460

7,60

3,04

1 fāze, 25 ampēri

27 224

9,50

3,80

1 fāze, 32 ampēri

Nav datu

12,16

4,86

3 fāzes, 16 ampēri

75 243

14,72

5,89

3 fāzes, 20 ampēri

113 000

18,40

7,36

3 fāzes, 25 ampēri

62 944

23,00

9,20

3 fāzes, 32 ampēri

23 862

29,44

11,78

3 fāzes, 40 ampēri

14 739

36,80

14,72

Attiecīgais maksājuma samazinājums paredzēts līdz šī gada beigām, un tas ir laiks, kad valdībai ir iespējas strādāt, lai pārskatītu AS “Sadales tīkls” tarifu un vienotos par jaunu tarifu un pārskatīšanas veidu, Saeimas plenārsēdē uzsvēra Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Atbalstam nepieciešamais finansējums būs no budžeta un AS “Latvenergo” dividendēm. Tas ir noteikts likuma grozījumu pārejas noteikumos.

Kas ir jāzina par 60% atlaides piemērošanu un tarifa izvēli

AS “Sadales tīkls” mājaslapā ir ievietota informācija “Kas jāzina par elektrības sadales tarifu samazinājumu mājsaimniecībām”, kurā ir norādīts, ko ir svarīgi ņemt vērā par konkrēto atbalsta mehānismu – elektroapgādes tarifa fiksētās maksas daļas (jaudas uzturēšanas maksas) samazinājumu fiziskajām personām 60% apmērā laika periodā no 2023. gada 1. septembra līdz 31. decembrim.

  • Samazinājums fizisko personu pieslēgumiem tiks piemērots automātiski

Samazinājums attiecas uz fiksēto sadales tarifa daļu, kas tarifu struktūras maiņas rezultātā pieaugusi, nevis mainīgo daļu jeb maksu par piegādātajām kilovatstundām, kas struktūras maiņas dēļ ir nedaudz samazinājusies.

Tādējādi samazinājums 60% apmērā attieksies uz pozīciju, kas elektrības rēķinā norādīta kā “maksa par jaudas uzturēšanu”, sadaļā “Pārvades un sadales pakalpojumi”.

Samazinājums tiks piemērots no 1. septembra līdz 31. decembrim. Atbalsts tiks automātiski iekļauts attiecīgā perioda elektrības rēķinos, proti, klientiem papildu darbības tā saņemšanai nebūs jāveic.

Pirmos rēķinus ar samazinātu maksu klienti saņems oktobrī (rēķini par septembrī patērēto elektroenerģiju), savukārt pēdējos – 2024. gada janvārī (rēķini par decembrī patērēto elektroenerģiju).

  • Plānoto samazinājumu eiro izteiksmē ietekmē pieslēguma jauda (fāžu un ampēru skaits)

Ikviens var pārliecināties par gaidāmo samazinājumu, AS “Sadales tīkls” mājaslapā pieejamajā tarifu aprēķina kalkulatorā ievadot sava pieslēguma parametrus, kas ataino, kāda būs fiksētā tarifa daļa ar valsts noteikto 60% samazinājumu.

Svarīgi! Ir izmaiņas patēriņam Speciālā tarifa izvēlei

Kā jau tika minēts, jaunajai elektroenerģijas piegādes maksai ir specifisks dalījums divos tarifos – Pamata un Speciālais tarifs.

Speciālais tarifs ir paredzēts tiem, kuri patērē ļoti maz elektrības vai to nepatērē nemaz. Piemēram, vasarnīcai ziemas periodā vai mantotai mājai, kurā pagaidām neviens nedzīvo.

Vienlaikus arī Speciālā tarifa izvēlē ir svarīgs patēriņš, kuru pārsniedzot, tas ne tikai nav izdevīgs, bet var nākties maksāt vēl vairāk.

Tādēļ AS “Sadales tīkls” aicina klientus vēlreiz apzināt savu ikmēneša patēriņu un jau no septembra izvēlēties tam piemērotāko (izdevīgāko) tarifu plānu.

Tarifu plānu piemērotības izvērtējuma salīdzinājuma tabula

Pieslēguma parametri

Patēriņa sliekšņi, ņemot vērā samazinājumu (periodā no 01.09.2023. līdz 31.12.2023.)

Fāžu skaits, IAA strāvas lielums, atļautā jauda

Speciālais tarifs ir izdevīgs, ja patēriņš

 ir mazāks par

Pamata tarifs ir izdevīgs, ja patēriņš

 ir vismaz

līdz 1 F 16 A

līdz 3,42 kW

12 kWh

13 kWh

1 F 20 A

4,27 kW

15 kWh

16 kWh

1 F 25 A

5,34 kW

19 kWh

20 kWh

1 F 32 A

6,84 kW

24 kWh

25 kWh

3 F 16 A

10,30 kW

29 kWh

30 kWh

3 F 20 A

12,87 kW

36 kWh

37 kWh

3 F 25 A

16,09 kW

46 kWh

47 kWh

3 F 32 A

20,60 kW

58 kWh

59 kWh

3 F 40 A

25,75 kW

73 kWh

74 kWh

3 F 50 A

32,18 kW

92 kWh

93 kWh

3F 63 A

40,55 kW

115 kWh

116 kWh

Tomēr AS “Sadales tīkls” tabulā norādītais Speciālā tarifa “pieļaujamais” patēriņš būtiski atšķiras no pakalpojuma sniedzēja iepriekš salīdzinājumam aprēķinātā maksimālā patēriņa, kas ir noteicošais faktors izvēlē, lai par pieslēgumu reti izmantotā īpašumā maksātu mazāk. Tagad aprēķinātā izdevīguma robeža (cik kWh var tērēt) ir daudz mazāka.

LV portāls lūdza AS “Sadales tīkls” skaidrojumu: Vai izmaiņas ir tādēļ, ka tiks piemērota 60% atlaide? Piemēram, vasarnīcai (3 F 20 A) uz ziemas sezonu no 1. oktobra ir izraudzīts Speciālais tarifs, jo iepriekš (bez atlaides) tas tika ieteikts kā izdevīgākais, ja patēriņš mēnesī ir līdz 92 kWh. Tagad, kā redzams AS “Sadales tīkls” jaunajās salīdzinājuma tabulās ar aprēķiniem par maksimālo elektrības patēriņu, līdz kuram ir izdevīgs Speciālais tarifs, varēs tērēt ne vairāk kā 36 kWh mēnesī. Tā ir liela atšķirība.

AS “Sadales tīkls” Ārējās komunikācijas vadītāja Alīna Kozlovska apstiprina: “Jā, elektrības sadales tarifa fiksētās daļas (jaudas uzturēšana) maksas samazinājums ietekmē tarifu plānu (Pamata vai Speciālais) patēriņa sliekšņus, pie kuriem konkrētais plāns būs piemērotāks.”

Uz samazinājuma periodu (2023. gada septembris–decembris) jāņem vērā jaunie, samazinātie sliekšņi. Atbilstoši tiem ir jāveic plāna izvēle.

“Būtiski, ka Speciālais tarifu plāns arvien būs piemērots objektiem ar izteikti mazaktīvu, neregulāru elektrības patēriņu, piemēram, pārdošanā izliktiem, ikdienā neapdzīvotiem īpašumiem, vasarnīcām ziemas periodā, uzņēmumiem ārpus aktīvās darbības sezonas u. tml.,” uzsver AS “Sadales tīkls” pārstāve.

Tātad, kā tika minēts, lai pieņemtu lēmumu, jāieskatās aktualizētajā AS “Sadales tīkls” tarifu aprēķina kalkulatorā.

AS “Sadales tīkls” arī individuāli apziņojot tos klientus, kuri bija izvēlējušies Speciālo tarifu plānu, informējot, ka fiksētās tarifa maksas samazinājums ietekmē patēriņa sliekšņus, un aicinot tam pielāgot tarifu plāna izvēli.

2023. gada 1. jūlijā visiem klientiem tika piešķirts pieslēguma tehniskajiem parametriem atbilstošais Pamata tarifu plāns, kuru klients var mainīt.

AS “Sadales tīkls” atgādina, ka, izvēloties Speciālo tarifu plānu, katram rūpīgi jāseko līdzi savam patēriņam, jo pat nelielas tā svārstības var strauji palielināt ikmēneša izmaksas.

Mainīgās vai grūti paredzamās situācijās ieteicams palikt pie Pamata tarifu plāna.

Visērtāk pieteikt tarifu maiņu iespējams portālā e-st.lv (sadaļā “Pieteikt pakalpojumu” – “Līgumi un tarifi” – “Tarifa plāna maiņa”), atzīmējot izvēlēto plānu un tā spēkā stāšanās datumu.

Kāpēc atlaide ir samazinājusi kWh daudzumu, līdz kuram Speciālais tarifs ir izdevīgs 

AS “Sadales tīkls” aktuālajā informācijā vērš uzmanību: valsts atbalsta iespaidā no 2023. gada 1. septembra līdz 31. decembrim mājsaimniecībām maksimālais izdevīgais ikmēneša patēriņš norēķiniem ar Speciālo tarifu plānu ir samazinājies

Kāds tam ir pamatojums – samazināt maksimāli pieļaujamo patēriņu, kad tiek piemērota 60% atlaide? 

Atbildot uz LV portāla jautājumu, AS “Sadales tīkls” pārstāve A. Kozlovska skaidro, ka slieksnis ir mainījies, jo līdz ar 60% samazinājumu tarifa fiksētajai komponentei mainās arī tarifa fiksētās un mainīgās daļas proporcijas, kas ietekmē plānu izdevīgumu. 

Kā zināms, maksu par pārvades un sadales pakalpojumiem veido divas daļas jeb komponentes: 

  • fiksētā, t. i., maksa par jaudas uzturēšanu, kurai laikā no 01.09.2023. līdz 31.12.2023. tiek piemērots maksas samazinājums 60% apmērā;  
  • mainīgā, t. i., maksa par elektroenerģijas piegādi (patērētajām kWh). 

Klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni (Pamata un Speciālais), kas atšķiras ar fiksētās un mainīgās daļas īpatsvaru. Pamata plānam ir noteikta lielāka maksa par jaudas uzturēšanu, savukārt mazāka – par elektroenerģijas piegādi. Turpretī Speciālajam plānam ir mazāka jaudas uzturēšanas maksa, taču lielāka maksa par piegādi (tāpēc tas piemērots objektiem ar izteikti mazaktīvu, neregulāru patēriņu). 

Likumdevēja pieņemtais samazinājums tikai fiksētajai daļai (maksai par jaudas uzturēšanu) ietekmē minēto komponenšu proporciju abos plānos. Līdz ar to matemātiski veidojas situācija, ka maksa par patērēto elektroenerģiju (mainīgo tarifa daļu), kas Speciālajam plānam ir proporcionāli ievērojami augstāka nekā Pamata plānam, kopējā maksājumā veido vēl lielāku īpatsvaru. Tas savukārt ietekmē to, pie kāda elektroenerģijas patēriņa Speciālais tarifu plāns ir vai nav izdevīgs. 

Uzskatāmi to var redzēt tarifu kalkulatorā, kad, esot identiskam patēriņam un pieslēgumam, Speciālā plāna izdevīgumu ietekmē valsts piešķirtais atbalsts. Izmaiņas, protams, būs aktuālas tikai uz laiku, kamēr ir spēkā 60% samazinājums fiksētajai daļai, norāda AS “Sadales tīkls” pārstāve. 

Piemērs no AS “Sadales tīkls” kalkulatora, ja 1 F pieslēgumam (ievadaizsardzības aparāta lielums ir 16 A, atļautā slodze – 3,42 kW) pie mēneša patēriņa – 30 kWh

PAMATA TARIFS AR VALSTS ATBALSTU 60% APMĒRĀ LĪDZ 31.12.2023.

SPECIĀLAIS TARIFS AR VALSTS ATBALSTU 60% APMĒRĀ LĪDZ 31.12.2023.

Pārvades un sadales pakalpojumi (elektroenerģijas piegāde)

1,20 eiro

Pārvades un sadales pakalpojumi (elektroenerģijas piegāde)

4,78 eiro

Pārvades un sadales pakalpojumi (jaudas uzturēšana)

2,43 eiro

Pārvades un sadales pakalpojumi (jaudas uzturēšana)

0,96 eiro

Elektroenerģija

0,00 eiro

Elektroenerģija

0,00 eiro

PVN

0,76 eiro

PVN

1,21 eiro

KOPĀ

4,39 eiro

KOPĀ

6,95 eiro

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI