SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
5
5

Stājas spēkā likums mērķētam atbalstam energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma situācijās

Stājas spēkā 08.12.2023.

Energoapgādes izmaksu valsts atbalsta likums nosaka valsts atbalsta pasākumus, kas mazinās energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma izraisīto negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni, un nosacījumus, ar kuriem konkrētajām mājsaimniecībām tiks piemērots atbalsts maksas samazinājumam par patērētajiem energoresursiem.

FOTO: Freepik.

Situācijā, kad energoresursu cenas kļūs ļoti augstas, lai mazinātu ārkārtēja pieauguma izraisīto negatīvo ietekmi, valsts paredzējusi sniegt atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni. Kad piemērojams atbalsts, – par to lems Ministru kabinets.

To paredz Energoapgādes izmaksu valsts atbalsta likums, kas stājas spēkā piektdien, 8. decembrī.

Atbalsts tiks noteikts mērķēti – konkrētām mājsaimniecību grupām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Atbalstu nav plānots piemērot pastāvīgi, proti, visā apkures sezonā, bet piešķirt situācijās, kad tiks konstatētas energoresursu cenu ārkārtējs pieaugums tirgū.

Par periodu, kurā piemērojams atbalsts maksas samazinājumam par patērētajiem energoresursiem, lems Ministru kabinets (MK).

Likumā ir norādīts, par kādiem energoresursiem varētu tikt noteikts valsts atbalsts:

  • par patērēto dabasgāzi, kas tiek izmantota siltumenerģijas ražošanai, kalendāra mēnešos, par kuriem tiek piemērots atbalsts, – apkures sezonā laikposmā no kārtējā gada 1. oktobra līdz 30. aprīlim;
  • par patērēto siltumenerģiju apkures sezonā laikposmā no kārtējā gada 1. oktobra līdz 30. aprīlim;
  • par patērēto elektroenerģiju, kas tiek izmantota siltumenerģijas ražošanai, kalendāra mēnešos, par kuriem tiek piemērots atbalsts, – apkures sezonā laikposmā no kārtējā gada 1. oktobra līdz 30. aprīlim;
  • par patērēto elektroenerģiju kalendāra mēnešos, par kuriem tiek piemērots atbalsts, – par pirmajām patērētajām 100 kilovatstundām mēnesī visa kalendāra gada ietvaros;
  • par patērētajām koksnes granulām, koksnes briketēm, malku, sašķidrināto naftas gāzi un dīzeļdegvielu (turpmāk – decentralizētais kurināmais) laikposmā no kārtējā gada 1. oktobra līdz 30. aprīlim.

Būs vienota informācijas sistēma

Likums paredz izveidot vienotu informācijas sistēmu, kas automātiski noteiks mājsaimniecības, kuras kvalificēsies atbalstam.

Mājsaimniecību ienākumu līmeni, līdz kuram piemēros atbalstu, kā arī periodu, kurā piešķirs atbalstu, noteiks Ministru kabinets.

Datus par mājsaimniecības adresi, kurai piemērojams atbalsts, saņems pakalpojuma sniedzējs, apsaimniekotājs vai pašvaldība.

Likuma izstrādātāja – Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) – septembrī, kad likumprojekts tika apstiprināts valdībā, norādīja: apkures sezonas laikā šāda situācija [kad energoresursu cenas ārkārtīgi pieaug] var iestāties vienu vai vairākas reizes, vai arī gluži pretēji – energoresursu cenas visā apkures sezonā var būt stabilas, kad atbalsta mehānisma iedarbināšana nav nepieciešama. Atbalstu uzsāks sniegt tikai tad, ja energoresursu tirgus cenas pārsniegs noteiktu slieksni, ko noteiks un apstiprinās Ministru kabinets.

Energoresursu izmaksu kompensēšanas informācijas sistēma (EIKIS) automātiski noteiks mājsaimniecības, kuras kvalificēsies atbalsta saņemšanai. Sistēma atlasīs datus par ienākumiem, pensijām/pabalstiem un dzīvesvietu no vairāku institūciju datubāzēm – Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP). Sistēmu administrēs Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB).

Būvniecības valsts kontroles birojs oktobrī informēja, ka energoresursu izmaksu kompensēšanas informācijas sistēma (EIKIS), kas administrēs atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni situācijās, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas, ir izstrādāta.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI