SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
2
2

Ierobežo elektroenerģijas sadales tarifa kāpumu

Stājas spēkā 01.01.2024.

FOTO: Ieva Lūka, LETA.

Lai ierobežotu elektroenerģijas sadales tarifa strauju pieaugumu un nodrošinātu ilgtspējīgu pieeju un izmaiņu prognozējamību nākotnē, no 2024. gada 1. janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim mājsaimniecības lietotājiem noteikti elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griesti divpadsmit mēnešu periodā.

To paredz grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī. Līdztekus šīm izmaiņām pieņemti grozījumi arī likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un Enerģētikas likumā.

Jau iepriekš tika rakstīts, ka elektroenerģijas tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas (maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, ko ietekmē patēriņš; maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa).

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā paredz no 2024. gada janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim gan vienas fāzes, gan trīs fāžu pieslēgumiem ar strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus.

Piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamajā gadā nepārsniegs divus eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam – divus eiro piecdesmit centus, savukārt trīs fāžu un 25 ampēru pieslēgumam – sešus eiro.

Izvēlētie pieslēgumi saskaņā ar akciju sabiedrības “Sadales tīkls” sniegto informāciju aptver vairāk nekā 95% mājsaimniecību.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) aicina mājsaimniecības rūpīgi izvērtēt savā mājoklī uzstādītās pieslēguma jaudas. Rūpīga un pārdomāta izvēle, izvērtējot patēriņa paradumus un ikdienā izmantotās elektroenerģijas ierīces, var ļaut samazināt daļu no jaudas uzturēšanas maksas (tarifa fiksēto daļu). No šī gada maija līdz oktobra sākumam vairāk nekā 28 000 lietotāju ir samazinājuši elektroenerģijas pieslēguma jaudu, tādējādi samazinot arī ikmēneša rēķinu par elektroenerģiju.

Valsts budžeta finansējums tarifa pakāpeniskai izlīdzināšanai rezervēts līdz 50 miljoniem eiro, kas ir ietverts 2024. gada valsts budžeta prioritāro pasākumu sarakstā.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, līdz ar to mājsaimniecībām būtiski pieauga maksa par jaudas uzturēšanu. Lai sadārdzinājums nebūtu tik jūtams, 21. septembrī tika grozīts Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums, kas noteica, ka no šī gada 1. septembra līdz 31. decembrim mājsaimniecībām par 60% tiek samazināta elektroenerģijas sadales tarifa daļa par jaudas uzturēšanu jeb fiksēto maksājumu.

Desmit gadu attīstības plāni

Ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā sistēmas operatoriem noteikts arī pienākums savā desmit gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) tarifu aprēķināšanas metodikā jānosaka maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis, kas būs spēkā no 2026. gada 1. janvāra.

Turpretī grozījumi Enerģētikas likumā paredz, kāda informācija jāiekļauj dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas attīstības desmit gadu plānos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI