SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
22. jūnijā, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
5
5

Lai droša līgošana!

Jau rīt visā Latvijā ļaudis pulcēsies, lai kopīgi svinētu Jāņu vakaru, kurinātu ugunskurus, pītu vainagus un dziedātu jāņudziesmas līdz pat rīta gaismai. Lai svētku līksmību neaizēnotu traģiski nelaimes gadījumi, operatīvie dienesti atgādina, kā svinēt svētkus droši, atbildīgi un ar mēru.

Ilgstošais sausums rada papildu risku dažādiem nelaimes gadījumiem un drošībai, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un Valsts policija šajos Jāņos brīdina: esiet īpaši uzmanīgi ar ugunskura un grila kurināšanu, jo pat vismazākā dzirkstele var izraisīt postošu nelaimi. Tāpat katru gadu šajos svētkos lielākā daļa negadījumu notiek alkohola reibumā, nereti ar traģiskām sekām. Līgotāji dzērumā peldas un noslīkst, zaudē modrību un neievēro drošību uguns tuvumā, gūstot nopietnus ķermeņa apdegumus, kā arī sēžas pie stūres reibumā, tādējādi pakļaujot riskam gan sevi, gan apkārtējos satiksmes dalībniekus.

Daudz traģēdiju uz ūdens notiek alkohola reibumā, kad ir traucēta apziņa un cilvēks neapdomīgi riskē, tajā pašā laikā viņam ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums, piemēram, lai saprastu, cik tālu ir aizpeldējis. VUGD aicina – nedodieties peldēt vienatnē, jo tad līdzās var nebūt citu cilvēku, kuri ekstremālā situācijā spētu palīdzēt.

Lasīt vairāk >>

Pagājušā gada divās svētku dienās no visiem notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem 25 gadījumos transportlīdzekļu vadītāji bija reibumā, tajos cieta 14 personas un viena gāja bojā. Lai izvairītos no traģiskām sekām šī gada svētkos, operatīvie dienesti aicina ne tikai autovadītājus būt atbildīgiem un neapdraudēt savu un apkārtējo dzīvības, braucot reibumā, bet arī līdzcilvēkus iesaistīties un uzņemties atbildību par to, kas notiek apkārt, – būt vērīgiem un neļaut saviem draugiem vai tuviniekiem sēsties pie spēkrata stūres alkohola reibumā, kas var novest līdz pamatīgam sodam vai pat traģēdijai.

Lasīt vairāk >>

Jāņu svinēšana nav iedomājama bez jāņuzālēm. Lai, tās vācot, nenodarītu kaitējumu ne videi, ne sev, ir svarīgi atcerēties, kuri augi Latvijā ir aizsargājami un no kuriem labāk izvairīties, lai svētkus nesabojātu galvassāpes, ādas apsārtums vai pat saindēšanās. 

Lasīt vairāk >>

Ja kāds svinētājs ir aizrijies, guvis apdegumus vai slīcis, tad svarīgi ir zināt, kā palīdzēt cietušajam. Aizrīšanās gadījumā ļoti būtiska ir ātra un tūlītēja līdzcilvēku iesaiste, jo nāve var iestāties minūšu laikā, ja netiek sniegta palīdzība. Par to, kā rīkoties, ja kāds ir aizrijies, kā arī citās situācijas var uzzināt NMPD mājaslapā sadaļā “Kā palīdzēt cietušajam”. Dzīvībai kritiskās situācijās ir jāzvana uz ārkārtas tālruni 113. Par to, kur saņemt medicīnisko palīdzību, var uzzināt Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

LV portāla infografika

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI