SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. martā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Likumdošana
2
2

Saeima šonedēļ. Atbalsta ieceri aizliegt aromatizētāju izmantošanu elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Šajā LV portāla apkopojumā par aktuālajiem šonedēļ iesniegtajiem un atbalstītajiem likumprojektiem Saeimā.

Otrajā lasījumā atbalsta ieceri aizliegt aromatizētāju izmantojumu elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs

Saeima otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā”.

Ar grozījumiem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, un šīs personas nedrīkstēs tos iegādāties. 

Tāpat iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas. 

Plānots, ka ar grozījumiem noteiktie lietošanas ierobežojumi tabakai publiskās vietās, tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumi attieksies arī uz tabakas izstrādājumiem, aizstājējproduktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Tāpat likumā plānots nostiprināt piemērojamo sodu par pārkāpumiem. Pašlaik tabakas karsēšanas ierīcēm, kā arī aizstājējproduktiem nav tiesiskā regulējuma.

IESNIEGTIE LIKUMPROJEKTI

Latvija attīstīs gaisa satiksmi ar Ruandu

Saeima izskatīšanai Ārlietu komisijā nodeva likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Ruandas Republikas valdības divpusējo nolīgumu par gaisa satiksmi”.

Kā skaidrots tā anotācijā, pašlaik nav tiesiska pamata regulāru gaisa pārvadājumu veikšanai starp Latviju un Ruandu.

Vienlaikus likumprojekts izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta ieceri attīstīt Rīgu kā nozīmīgu Ziemeļeiropas aviācijas mezglu, kā arī veicināt Air Baltic biznesa plāna Destination 2025 sekmīgu īstenošanu.

Nolīgums noteiks Latvijas Republikas un Ruandas Republikas aviokompāniju tiesības, regulāro gaisa pārvadājumu uzsākšanas nosacījumus un darbības noteikumus, kādi būs jāievēro abu valstu aviokompānijām, veicot regulāros pasažieru pārvadājumus.

GALĪGAJĀ LASĪJUMĀ ATBALSTĪTIE LIKUMPROJEKTI

Atceļ avansa maksājumus no saimnieciskās darbības

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ”. Tie paredz, ka pašnodarbinātām personām vairs nebūs jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi no saimnieciskās darbības. Izmaiņas tiks piemērotas ar šī gada 1. janvāri. 

Ja nodokļa maksātājs jau būs veicis pirmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu par 2023. gadu, kura termiņš ir 23. marts, tas parādīsies vienotajā nodokļu kontā kā nodokļa pārmaksa, ja vien netiks novirzīts citu nodokļu maksājumu segšanai. Savukārt, ja avansa maksājums nebūs veikts, par šo maksājumu netiks aprēķināta nokavējuma nauda, noteikts grozījumos. 

Nodokļa maksātājs varēs arī izvēlēties veikt nodokļa avansa maksājumus, tāpat kā līdz šim, – jau taksācijas gada laikā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iepriekš veiktās nodokļa iemaksas tiks attiecinātas aprēķinātā nodokļa segšanai, un būs jāveic mazāka iemaksa, nekā aprēķināts deklarācijā. Ja taksācijas gada laikā veiktā iemaksa būs lielāka nekā aprēķinātā piemaksājamā summa, papildu maksājums nebūs jāveic. 

Atbalsta grozījumus Autortiesību likumā

Saeima trešajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Autortiesību likumā”, kā arī likumprojektu “Grozījumi Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likumā”

Tie ir būtiski grozījumi autortiesību tiesiskajā regulējumā, kas sagatavoti, pamatojoties galvenokārt uz Eiropas Savienības izstrādāto direktīvu par autortiesībām un blakustiesībām digitālajā vienotajā tirgū (Digitālā vienotā tirgus direktīva). 

Grozījumi precizē jautājumus saistībā ar autortiesībām un blakustiesībām digitālajā vienotajā tirgū, kā arī šo tiesību piemērošanu noteiktām raidorganizāciju tiešsaistes pārraidēm un televīzijas un radio programmu retranslācijām.

Izmaiņas atvieglos autoru darbu un blakustiesību objektu licencēšanu attiecībā uz raidorganizāciju sniegtajiem papildinošajiem tiešsaistes pakalpojumiem, kā arī raidījumu retranslāciju.

Tāpat grozījumi regulējumā ļaus pielāgot autortiesību ierobežojumus digitālajai videi, kā arī uzlabos autoru darbu, tostarp komerciālajā apritē nepieejamu darbu, licencēšanu. Tāpat izmaiņas nepieciešamas, lai izveidotu no autortiesību aspekta labi funkcionējošu tirgu, tai skaitā paredzot tiesības uz taisnīgu atlīdzību autoriem un izpildītājiem, norādīts likumprojektu anotācijā. 

Uzzini vairāk >>

PIRMAJĀ UN OTRAJĀ LASĪJUMĀ ATBALSTĪTIE LIKUMPROJEKTI

Pārskata pārrobežu komercsabiedrību apvienošanas un reorganizācijas kārtību

Deputāti otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā”. Likumprojektam ir vairāki mērķi:

  • pārskatīt pārrobežu apvienošanas kārtību un ieviest divus jaunus pārrobežu reorganizācijas veidus – pārrobežu sadalīšana un pārrobežu pārveidošana (Pārrobežu reorganizācijas direktīvas ieviešana);
  • uzlabot un vienkāršot nacionālo reorganizācijas procesu;
  • izslēgt no komercdarbības vides citās ES dalībvalstīs sodītas personas (Digitalizācijas direktīvas prasības par no amata atstādinātajiem vadītājiem);
  • pārskatīt padomes lomu un funkcijas;
  • pilnveidot dividenžu sadales kārtību;
  • mazināt slogu biržā kotētajām sabiedrībām.

Uzlabos normatīvo regulējumu apbūvēm aizsargjoslās

Saeima konceptuāli atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Aizsargjoslu likumā”, kā arī likumprojektu “Grozījums likumā “Par ietekmes uz vidi novērtējumu””.

Likumprojekts paredz noteikt atļaut sabiedrībai svarīgu ēku apbūvi aizsargjoslās, piemēram, nobrauktuves pludmalē un dabas tūrisma infrastruktūra, tāpat izziņas infrastruktūra un sanitārās ēkas. Līdz šim aizsargjoslās apbūve bija aizliegta, paredzot vien dažus izņēmumus.

Ukrainas civiliedzīvotājiem pagarinās profesionālās darbības atļauju veselības jomā

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā”.

Plānots noteikt, ka īslaicīgas profesionālās darbības atļauju veselības aprūpes jomā un farmācijas jomā personai izsniedz uz diviem gadiem. Savukārt par vienu gadu tiek pagarināts līdz 2023. gada 1. martam izsniegto atļauju īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanai derīguma termiņš.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI