SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Skola
7
7

Jauni noteikumi eksāmenu norises procesam

Stājas spēkā 01.09.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Lita Krone, LETA.

Lai eksāmenu norise turpmāk kļūtu ērtāka un pieejamāka, šodien, 1. septembrī, stājas spēkā noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību. Noteikumi paredz Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas pilnveidošanu, lai optimizētu un modernizētu eksāmenu norises procesu saistībā ar reģistrēšanos eksāmeniem un to kārtošanu un veidu, kā tiek saņemti pārbaudes darbu rezultāti.

Jauna pieteikšanās kārtība

Līdz šim esošā kārtība noteica, ka pieteikšanos un reģistrēšanos eksāmeniem pamatizglītības un vidējās izglītības posmā veic tikai izglītības iestāde. Turpmāk izglītojamie, kuri apgūst vispārējo vidējo izglītību, informācijas sistēmā paši varēs atzīmēt tos eksāmenus, kurus vēlēsies kārtot.

Jaunajos noteikumos ir iestrādāta kārtība, kas ļaus saplānot eksāmenu norises laikus pēc iespējas īsākā laika periodā mācību gada beigās atbilstoši izglītojamo skaitam, kas kārtos pārbaudījumus vai nu vispārīgajā, optimālajā, vai augstākajā līmenī.

Tā kā eksāmena laikā nav iespējams pārbaudīt visus standartā iekļautos sasniedzamos rezultātus, lai pārliecinātos, ka izglītojamais ir sagatavojies kārtot eksāmenu, jaunie noteikumi paredz, ka izglītojamajiem ne vēlāk kā astoņas nedēļas pirms eksāmena norises informācijas sistēmā pievieno eksāmena piekļuves materiālus (mācību procesa laikā veiktos uzdevumus), kas norādīti eksāmena programmā, un attiecīgais mācību priekšmeta skolotājs informācijas sistēmā tos apstiprina.

Noteikumi nosaka, ka izglītības iestādes vadītājs atbilstoši katra eksāmena specifikai nodrošina:

  • atsevišķu galdu un krēslu katram izglītojamajam eksāmena rakstu daļā (galdi ir novietoti atstatu (vismaz viena metra attālumā) cits no cita, vai attālums starp monitoriem ir vismaz 1 metrs, izņemot gadījumu, ja tie novietoti viens otram pretī);
  • izglītojamo darba vietu atrašanos vismaz divu metru attālumā citu no citas vai norobežošanu ar atdalošām starpsienām drošības apsvērumu dēļ, ja eksāmenā tiek veikts praktiskais darbs;
  • nepieciešamo datortehniku ar interneta pieslēgumu, ja eksāmens notiek tiešsaistē;
  • praktiskās daļas veikšanai katram izglītojamajam nepieciešamās ierīces, piederumus un vielas;
  • audio, video atskaņotāju vai datortehniku, kas nodrošina audio vai video atskaņošanu katrā eksāmena telpā, kurā tas nepieciešams atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises darbību laikos noteiktajam, kā arī audio, video vai datortehniku mutvārdu vai praktiskās daļas eksāmenu ierakstiem un vērtēšanai;
  • pulksteni, kas tiek novietots eksāmena telpā izglītojamajiem redzamā vietā, izņemot gadījumu, ja attiecīgo eksāmena daļu kārto elektroniski;
  • informācijas tehnoloģiju speciālista palīdzību, ja tā nepieciešama kādā no eksāmena norises telpām, lai novērstu ar informācijas tehnoloģijām saistītas problēmas.

Pakāpeniska pāreja uz pārbaudes darbiem tiešsaistē

Plānots, ka no 2022./2023. mācību gada tiks īstenota pakāpeniska pāreja uz augstākā līmeņa valsts pārbaudes darbu īstenošanu tiešsaistē, un noteikumi paredz, ka katram skolēnam būs nepieciešams vismaz viens dators ar interneta pieslēgumu. Jau šobrīd sadarbībā ar pašvaldībām līdz 2022. gada decembrim plānots īstenot konsultāciju procesu par augstākā līmeņa eksāmenu norisi un šajā procesā identificēt izglītības iestādes ar nepietiekamu datorvienību skaitu, lai tās koordinēti varētu izmantot vienas pašvaldības ietvaros. Tāpat Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju plāno īstenot digitālo bibliotēku izveides ieceri, kas ļaus būtiski kāpināt digitālo ierīču pieejamību Latvijas izglītības sistēmā, no 2022. gada rudens nodrošinot regulāras piegādes datortīkla izveides nepieciešamībai izglītības iestādēs.

Organizējot valsts pārbaudes darbu norisi tiešsaistē, tiek ņemts vērā izglītības iestāžu esošās infrastruktūras – datoru un interneta – nodrošinājums, kā arī iespējamais valsts pārbaudes darbu saturs. Pāreja uz valsts pārbaudes darbu veikšanu tiešsaistē notiks pakāpeniski. 2022./2023. mācību gadā iecerēts, ka tiešsaistē notiks valodu eksāmenu mutvārdu daļa, proti, izglītojamie informācijas sistēmā saņems mutvārdu daļas uzdevumus, savukārt vērtētājs varēs fiksēt vērtējumu. Tiešsaistē pirmajā gadā plānots pildīt tikai tos augstākā mācību satura apguves līmeņa eksāmenus, kuru veikšanai nav nepieciešamas īpašas datorprasmes (valodu un sociālo jomu mācību priekšmetu valsts pārbaudes darbi). Katru gadu tiešsaistes eksāmenu skaits tiks palielināts atbilstoši izglītības iestāžu infrastruktūrai un izglītojamo skaitam, kas piedalās valsts pārbaudes darbā.

Jaunais regulējums paredz sekas pārkāpumiem eksāmena norises laikā. Izglītojamie eksāmena laikā varēs lietot tikai tos resursus un līdzekļus, kas norādīti konkrētā eksāmena programmā. Ja izglītojamais eksāmena laikā lietos eksāmena programmā neminētos palīglīdzekļus, traucēs darbu citiem izglītojamajiem vai nestrādās patstāvīgi, eksāmena vadītājs pieprasīs izglītojamā rakstisku paskaidrojumu. Pēc paskaidrojuma sniegšanas eksāmena vadītājs izraidīs izglītojamo no eksāmena telpas. Izglītojamā darbs šādā gadījumā netiks vērtēts. Attiecīgo eksāmenu izglītojamais atkārtoti varēs kārtot nākamajā mācību gadā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI