SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. martā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Vide
5
5

Iepazīsti un izzini – gaisa piesārņojuma veidošanās un monitorings valsts tīklā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” speciālisti izstrādājuši septiņas infografikas, lai sabiedrību izglītotu par gaisa piesārņojuma avotiem, vietējo piesārņojumu ietekmējošajiem faktoriem, valsts monitoringa tīklu un gaisa kvalitātes indeksiem.

Gaisa piesārņojums mūsdienās ir ļoti aktuāla problēma, it īpaši pilsētās. Piesārņojošās vielas spēj izmainīt vides apstākļus gaisā, kā rezultātā tiek nodarīts kaitējums cilvēka veselībai un ekosistēmai. Tad, kad tiek novērota gaisa kvalitātes pasliktināšanās, tiek pievērsta sabiedrības uzmanība, lai iedzīvotāji, īpaši tie, kuriem raksturīga pastiprināta jutība, zinātu, kā rīkoties šādā situācijā.

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC) ir atbildīgs par valsts gaisa kvalitātes novērojumu tīklu un operatīvu gaisa kvalitātes informācijas sniegšanu sabiedrībai.

Tomēr būtiski norādīt, ka LVĢMC nav vienīgā institūcija, kura veic gaisa kvalitātes mērījumus. Daļiņu PM10 un PM2,5 kontrolmērījumus veic Valsts vides dienests. Arī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir atbildīgs par gaisa kvalitātes mērījumiem pašvaldībā un sniedz informāciju par piesārņojuma līmeni galvaspilsētā gan operatīvās un statistiskās informācijas veidā, gan aprēķināto gaisa kvalitātes indikatoru veidā, kā arī nodrošina pieeju gaisa kvalitātes prognozēm 3 dienām.

Komentējot jautājumus, kuri saistīti ar gaisa kvalitāti, aktualitāti sabiedrībā, LVĢMC Monitoringa daļas vadītāja Iveta Indriksone norāda: “Bieži saņemam jautājumus par gaisa kvalitātes tēmu. Speciālistiem tā ir vispārzināma informācija, bet sabiedrībai, kas ikdienā nav saistīta ar gaisa kvalitāti, interesē gan piesārņojuma avoti, gan to ietekmējošie faktori. Tāpat visi pievērš uzmanību arī gaisa kvalitātes indeksam, tā ietekmei uz cilvēka veselību un tam, kā tiek nodrošināts valsts monitorings.”

Lai sabiedrību izglītotu un vēl vairāk ieinteresētu gaisa kvalitātes, tā piesārņojuma un monitoringa aktualitātēs un pamatjautājumos, LVĢMC speciālisti ir apkopojuši daudzveidīgu informāciju par gaisa kvalitāti un izstrādājuši septiņas infografikas:

  • par modernizēto valsts atmosfēras gaisa kvalitātes tīklu;
  • par pārrobežu piesārņojuma avotiem;
  • par vietējo piesārņojuma līmeni veidojošiem avotiem;
  • par vietējo piesārņojuma līmeni ietekmējošiem faktoriem;
  • par gaisa kvalitātes indeksiem (GKI);
  • par gaisa kvalitātes novērojumu datu plūsmu;
  • par atmosfēras nokrišņu kvalitātes novērojumiem.

“Ar šīm infografikām ceram izglītot sabiedrību gaisa kvalitātes jautājumos. Skaidrs, ka tēma ir ļoti apjomīga un infografikās nevar apkopot visu informāciju, bet domājam, ka būsim atbildējuši uz tiem jautājumiem, kurus visbiežāk saņemam gan no iedzīvotājiem, gan medijiem,” iepriekš teikto papildina Iveta Indriksone.

UZZIŅAI

LVĢMC apkopo un apstrādā informāciju par vidi, veic vides monitoringu un informē sabiedrību par vides stāvokli, nodrošina zemes dzīļu fonda ģeoloģisko pārraudzību un zemes dzīļu racionālu izmantošanu, kā arī īsteno valsts politiku ģeoloģijas, meteoroloģijas, klimatoloģijas, gaisa kvalitātes un pārrobežu gaisa piesārņojuma ietekmes jomā.

LVĢMC mājaslapā, sadaļā “Gaisa kvalitāte”, ir pieejama detalizēta informācija par gaisa kvalitātes rādītājiem Latvijā – apkopota ikmēneša informācija par gaisa kvalitāti esošajā un iepriekšējā gadā; pārskati par gaisa kvalitāti Latvijā, sākot no 2016. gada; gaisa kvalitātes novērtējumi, sākot ar 2003. gadu; pārskati par valstī esošajām gaisa piesārņojuma monitoringa iekārtām; ziņojumi par valsts atmosfēras gaisa kvalitātes monitoringa tīkla izvērtējumu; novērtējumi par sāls/smilts kaisīšanas un dabisko avotu radīto ietekmi uz daļiņu PM10 koncentrāciju zonā LV0001 “Rīga”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI