SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Nosaka maksimālo valsts nodevu īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā

Stājas spēkā 01.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

No 2022. gada 1. janvāra tiek noteikta maksimālā summa – 50 000 eiro – valsts nodevai par katru īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, ja fiziska vai juridiska persona iegūst nekustamo īpašumu atsavināšanas procesā.

To paredz grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”.

Līdz šim spēkā esošā normatīvā regulējuma 5. pants noteica valsts nodevas apmēru procentuāli no nekustamā īpašuma vērtības.

Savukārt no 2022. gada 1. janvāra valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā par katru nekustamo īpašumu nosaka šādā apmērā:

  • īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram – 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro;
  • īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram – 2% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro;
  • īpašuma atsavināšana uz dāvinājuma līguma pamata – 3% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro;
  • nekustamā īpašuma ieguldīšana kapitālsabiedrības pamatkapitālā – 1% no kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldāmās nekustamā īpašuma ieguldījuma summas (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Savukārt noteikumu 6. punkts paredz, ka valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu šo noteikumu 5.1. un 5.3. apakšpunktā minētajos gadījumos nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Likumprojekta izstrādātājs – Tieslietu ministrija – norāda, ka valsts nodevas maksimālais apmērs ir noteikts arī Igaunijā un Lietuvā, tāpēc ar šādiem grozījumiem tiek veicināta vienlīdzīga konkurence nekustamā īpašuma investīciju tirgū Baltijas valstīs.

Valsts nodevas apmēra ierobežojuma noteikšana samazinās arī administratīvās izmaksas komercīpašumu (biroju ēku, loģistikas centru, tirdzniecības centru, viesnīcu, īres namu u. tml.) atsavināšanas darījumos. Līdz ar to iecerēts, ka regulējums veicinās uzņēmējdarbības vides attīstību un investīciju piesaisti.

Jāatgādina, ka 2021. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kuri paredzēja, ka par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā fiziskai personai līdzšinējo 2% vietā jāmaksā valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu 1,5% apmērā no īpašuma vērtības, savukārt juridiskai personai par dzīvokļa īpašuma nostiprināšanu līdzšinējo 6% vietā – 2% no īpašuma vērtības.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI