SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
15. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Kriminālatbildība par viltota vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta iegūšanu un glabāšanu

Stājas spēkā 14.11.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

14. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par viltota sadarbspējīga sertifikāta iegūšanu un glabāšanu, kā arī nosaka to, kādā gadījumā viltota sadarbspējīga sertifikāta ieguvēju, glabātāju un izmantotāju var atbrīvot no kriminālatbildības.

Grozījumi Krimināllikumā (turpmāk – grozījumi KL) papildina likumu ar diviem jauniem pantiem. Turpmāk Krimināllikuma (KL):

  • 275.2 pants par viltota sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu (mazāk smags noziegums; šeit un turpmāk – red. piez.);
  • 275.3 pants paredz, ka personu, kura ieguvusi, glabājusi vai izmantojusi viltotu sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Kā norādīts grozījumu KL anotācijā, pašlaik vienīgie pieejamie rīki epidēmijas ierobežošanai un galvenie priekšnoteikumi epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanai, kā arī epidemioloģiski drošu darba apstākļu nodrošināšanai, kas ir akūti nepieciešami gan tautsaimniecības, gan iestāžu nepārtrauktam darbam, ir vakcinācija un sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu lietošana.

Tāpat anotācijā skaidrots, ka līdz šim tika konstatētas vairākas problēmas. Proti, tiesībsargājošās institūcijas īsā laikā ir uzsākušas vairāk nekā 10 kriminālprocesus, kuros figurē vairāki simti cilvēku saistībā ar vakcināciju apliecinošu dokumentu viltošanu, viltoto dokumentu izmantošanu, kā arī medicīnas jomā strādājošo uzpirkšanu vakcinācijas sertifikātu prettiesiskai iegūšanai. Arī mediķi publiski atzinuši, ka saņem dažādus piedāvājumus no saviem pacientiem, lai iegūtu vakcinācijas sertifikātus, neveicot pašu vakcināciju, teikts grozījumu KL anotācijā.

Vienlaikus anotācijā norādīts, ka dažādas infekcijas slimības ir bijis drauds mūsdienu sabiedrībai ilgākā laika posmā. Tādējādi spēkā stājušies grozījumi KL būs izmantojami arī citu ar vakcīnām ierobežojamu slimību izplatīšanās gadījumā, t. i. ne tikai konkrētā Covid-19 vīrusa apkarošanā.

Grozījumi KL maina arī KL 326.3 panta pirmās daļas (Prettiesiska labumu došana) redakciju jeb precizē tajā noteikto sankciju.

Proti, līdz šim par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona, vai valsts institūcijas pilnvarotai tādai pašai personai, lai tā izdarītu kādu nelikumīgu darbību, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai vai jebkurai citai personai, tika paredzēts sods tikai ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu. Tādējādi iepriekš 326.3 panta pirmā daļa atbilstoši KL 7. pantā noteiktajai noziedzīgu nodarījumu klasifikācijai tika klasificēta kā kriminālpārkāpums.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem KL turpmāk KL 326.3 panta pirmā daļa par minēto pārkāpumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Atbilstoši KL 7. pantā noteiktajai noziedzīgu nodarījumu klasifikācijai attiecīgais pārkāpums tagad klasificējams kā mazāk smags noziegums.

LV portāls jau iepriekš skaidroja, ka KL 326.3 panta pirmajā daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums par prettiesiska labuma došanu līdz šim noteikto sankciju (piespiedu darbs vai naudas sods) dēļ bija kriminālpārkāpums, savukārt, stājoties spēkā grozījumiem KL, kas maina minētā panta daļas sankciju (brīvības atņemšana uz laiku līdz 1 gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods), kriminālatbildība turpmāk iestāsies par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu, kas vienlaikus dod tiesības izmeklēšanas iestādei izmantot speciālās izmeklēšanas darbības.

Proti, ja speciālās izmeklēšanas darbības veiktas situācijā, kad noziedzīgais nodarījums tiek kvalificēts par kriminālpārkāpumu, gūtie pierādījumi ir neizmantojami. Tādējādi turpmāk, ja izmeklēšanas iestādes veiks speciālās izmeklēšanas darbības par 326.3 panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu (Prettiesiska labuma došanu), gūtie pierādījumi būs izmantojami.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI