SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
1
6
1
6

Vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts darbam klātienē būs nepieciešams arī pēc ārkārtējās situācijas beigām

Stājas spēkā 05.11.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Valdības rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” ietvertā prasība no 15. novembra nodrošināt, ka valsts, pašvaldību iestāžu un kapitālsabiedrību darbiniekiem (amatpersonām) bez izņēmuma, kā arī privātā sektora darbiniekiem, kuri strādā klātienē, ir obligāti nepieciešams Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, būs spēkā arī pēc ārkārtējās situācijas beigām.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas stājas spēkā 5. novembrī.

Šobrīd MK noteikumu 24. punkts paredz darba devēja pienākumu darbu klātienē organizēt tā, lai tiktu samazināts inficēšanās risks darba vietā un pakalpojuma saņēmējiem. Šajā punktā ir noteiktas darba devēja tiesības, izvērtējot katra darbinieka (amatpersonas) darba pienākumus un darba apstākļus, noteikt tos darbus, kuru veikšanai ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā no nākamā gada 12. janvāra Ministru kabineta noteikumu 24. punkts tiek izteikts jaunā redakcijā un kļūs krietni lakoniskāks: “Darbinieks, kā arī brīvprātīgais darbinieks un persona, kas nodarbināta uz ārpakalpojuma līguma pamata, darba (amata, dienesta) pienākumus klātienē var veikt, ja tai ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Valsts un pašvaldības institūcijas (tai skaitā kapitālsabiedrības) darbinieks (amatpersona) darba (amata, dienesta) pienākumus neatkarīgi no to veikšanas vietas var veikt, ja tam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.”

Izmaiņas tiek piemērotas pēc ārkārtējās situācijas beigām, no 2022. gada 12. janvāra.

Noteikumu izmaiņas arī paredz, ka darba devējs nepielaiž šo noteikumu 24. punktā minētās personas pie darba (amata, dienesta) pienākumu veikšanas, ja tās nav uzrādījušas vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. 

Līdzšinējie mehānismi nav ilgtspējīgi

Veselības ministrija skaidro: “Darbiniekiem, atrodoties darba vietā, ir augsts risks inficēties no kolēģiem, klientiem vai apmeklētājiem. Tāpat viņiem ir augsts risks inficēties, dodoties uz darbu ar sabiedrisko transportu. Tādēļ visiem klātienē strādājošajiem darbiniekiem ir nepieciešams vakcinēties, lai pasargātu sevi no ilgstošas darbnespējas un iespējas izplatīt infekciju tālāk – kolēģiem, kā arī ārpus darba loka. Tāpat arī pienākums vakcinēties darbiniekiem novērsīs Covid-19 uzliesmojumus darba kolektīvā, kā rezultātā var iestāties vairāku darbinieku darba nespēja gan slimības dēļ, gan mājas karantīnas ievērošanas pienākuma dēļ. Tādēļ vakcinācija ir nozīmīga, lai nodrošinātu organizācijas darbības nepārtrauktību.”

Līdzšinējie mehānismi, kas ietver iespēju veikt regulāru darbinieku testēšanu, nav ilgtspējīgi, jo kļūst par arvien nepanesamāku slogu valsts budžetam dīkstāves un citu atbalsta mehānismu apmaksas veidā, kā arī ierobežo mazaizsargātāko sabiedrības locekļu – bērnu – iespējas saņemt kvalitatīvu izglītību, kā arī ikviena Latvijas iedzīvotāja, jo īpaši sociālās aprūpes iestāžu klientu un cilvēku ar hroniskām un smagām veselības problēmām, tiesības uz kvalitatīvu un drošu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu.

Paplašina darba devēja iespējas pārtraukt darba attiecības

Papildus jāmin, ka vienlaikus Saeimā galējā lasījumā pieņemti grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas noteiks darba tiesisko attiecību regulējumu gadījumos, kad darba pildīšanai nepieciešams sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu.

Grozījumi likumā paredz, ka gadījumā, ja darbinieks nebūs ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu izpildei, pastāvēs pietiekams pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona neatbilst veicamajam darbam (amatam).

Ja objektīvu iemeslu dēļ nebūs iespējams pārcelt darbinieku (amatpersonu) citā piemērotā darbā (amatā) vai nodrošināt darba pienākumu veikšanu attālināti, darba devējam būs tiesības līdz vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanas brīdim darbinieku atstādināt no darba uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Ja pēc šī laika darbinieks bez attaisnojoša objektīva iemesla nebūs ieguvis nepieciešamo sertifikātu, darba devējam būs tiesības nekavējoties izbeigt darba attiecības, izmaksājot darbiniekam atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas apmērā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI