SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
28. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
11
11

Jauns personas apliecības veids – ārzemnieka eID karte

Stājas spēkā 28.06.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reģistrējoties Fizisko personu reģistrā, ārzemniekam tiks piešķirts Latvijas personas kods, kā arī tiesības noformēt personas apliecību jeb eID karti ar mērķi saņemt elektroniskās identitātes apliecināšanas rīku.

Avots: Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapa

28. jūnijā stājas spēkā grozījumi, kas paredz ieviest ārzemnieka personas apliecību jeb eID karti. Ārzemnieka personas apliecību izsniegs Fizisko personu reģistrā iekļautam ārzemniekam, un to varēs saņemt arī patvēruma meklētājs.

īsumā
  • 28. jūnijā stājas spēkā grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas ievieš jaunu personas apliecības tipu – ārzemnieka personas apliecību.
  • Grozījums Patvēruma likumā noteic, ka arī patvēruma mēklētājs, par kuru tiks iekļautas ziņas Fizisko personu reģistrā, varēs saņemt ārzemnieka personas apliecību.
  • Ārzemnieka eID karte nav ceļošanas dokuments un neapliecina personas uzturēšanās tiesības Latvijā.
  • Reģistrējoties Fizisko personu reģistrā, ārzemniekam tiks piešķirts Latvijas personas kods un tiesības noformēt personas apliecību jeb eID karti ar mērķi saņemt elektroniskās identitātes apliecināšanas rīku.
  • Par ārzemnieka eID kartes izsniegšanu paredzēta valsts nodeva 80 eiro apmērā.
  • Plānots, ka patvēruma meklētāji tiks atbrīvoti no valsts nodevas maksājuma.

Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas stājas spēkā 28. jūnijā, ievieš jaunu personas apliecības tipu – ārzemnieka personas apliecību (ārzemnieka eID karte). Vienlaikus minētajā datumā stājas spēkā grozījums Patvēruma likumā, kas noteic, ka patvēruma meklētājs, tāpat kā ikviens trešās valsts pilsonis, par kuru tiks iekļautas ziņas Fizisko personu reģistrā, varēs saņemt ārzemnieka personas apliecību, ja to vēlēsies.

Saskaņā ar jauno Fizisko personu reģistra likumu, kas arī stājas spēkā 2021. gada 28. jūnijā, Fizisko personu reģistrs ir vienota fizisko personu reģistrācijas un uzskaites sistēma. Stājoties spēkā Fizisko personu reģistra likumam, Iedzīvotāju reģistra likums zaudē spēku.

Sestais personas apliecības veids – ārzemnieka eID karte

Līdz šim Personu apliecinošu dokumentu likuma 5. panta pirmā daļa paredzēja, ka Latvijā pastāv piecu veidu personas apliecības:

  • Latvijas pilsoņa personas apliecība;
  • Latvijas nepilsoņa personas apliecība;
  • citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa personas apliecība (Savienības pilsoņa personas apliecība);
  • trešās valsts pilsoņa personas apliecība;
  • Latvijā akreditētas ārvalstu diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības, starptautiskās organizācijas vai tās pārstāvniecības, cita starptautisko tiesību subjekta, konsulārās iestādes darbinieka, šāda darbinieka ģimenes locekļa vai privātā mājkalpotāja personas apliecība (akreditētas personas apliecība).

Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā papildina likuma 5. panta pirmo daļu ar 6. punktu, nosakot, ka sestais personas apliecības veids Latvijā ir ārzemnieka personas apliecība.

Ārzemnieka eID karte neapliecinās personas uzturēšanās tiesības Latvijā

Kā norādīts grozījumu anotācijā, lai Personu apliecinošu dokumentu likumā nepārprotami tiktu noteikts, ka ārzemnieka eID karte nav tas pats, kas trešās valsts pilsoņa personas apliecība jeb uzturēšanās atļauja vai Savienības pilsoņa personas apliecība, grozījumi papildina likuma 5. pantu ar 2.1 daļu, precizējot, tieši kurām ārzemnieku kategorijām būs tiesisks pamats pieprasīt ārzemnieka eID karti.

Minētā panta jaunā daļa noteic, ka ārzemnieka personas apliecību izsniegs ārzemniekam, kurš Fizisko personu reģistra likuma 4. panta pirmās daļas 2. punkta "d", "e", "f" un "i" apakšpunktā minētajos gadījumos būs reģistrēts Fizisko personu reģistrā. Tas nozīmē, ka ārzemnieka eID karti varēs saņemt ārvalstnieks:

  • kuram ir tiesiska saikne ar Latviju, uz kā pamata veidojas vai ir izveidojušās savstarpējas tiesības un pienākumi nekustamā īpašuma, komercdarbības, veselības, nodokļu, pabalstu un izglītības jomā;
  • kurš vēlas saņemt Latvijas personas apliecību (elektroniskās identifikācijas karti), lai veicinātu ekonomikas, zinātnes, izglītības vai kultūras sakaru attīstību;
  • kurš vēlas Latvijā saņemt valsts pārvaldes pakalpojumus elektroniski, izmantojot Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas izsniegto elektroniskās identifikācijas līdzekli;
  • kurš ir patvēruma meklētājs Latvijas Republikā.

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas (IeM) Komunikācijas nodaļas publiski sniegtajai informācijai ārzemnieka eID karte nav ceļošanas dokuments un neapliecina personas uzturēšanās tiesības Latvijā. Tā tiks izgatavota un izsniegta ārzemniekam, kurš izteicis vēlēšanos būt elektroniskajā vidē.

Mērķis – elektroniskās identitātes rīku piešķiršana

Saskaņā ar IeM Komunikācijas nodaļas sniegto informāciju, reģistrējoties Fizisko personu reģistrā, ārzemniekam tiks piešķirts Latvijas personas kods, kā arī tiesības noformēt personas apliecību jeb eID karti ar mērķi saņemt elektroniskās identitātes apliecināšanas rīku.

Atšķirībā no citiem personu apliecību tipiem ārzemnieka eID karte nebūs obligāts personu apliecinošs dokuments. Ārzemniekiem eID karte tiks izsniegta elektroniskās identitātes rīku piešķiršanai, kas kopumā nodrošinās iespēju lietot valsts sniegto pakalpojumu klāstu, piemēram, izmantot publiskās pārvaldes e-pakalpojumus, lietot e-adresi, elektroniski identificēties un parakstīt dokumentus.

Valsts nodeva – 80 eiro

Atbilstoši grozījumu anotācijā norādītajam par ārzemnieka eID kartes izsniegšanu paredzēta valsts nodeva 80 eiro apmērā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde prognozē katru gadu izsniegt ap diviem tūkstošiem šādu eID karšu.

Patvēruma meklētāju statusu apliecinās divi dokumenti

Kā minēts iepriekš, ārzemnieka eID karti varēs saņemt arī ārvalstnieks, kurš ir patvēruma meklētājs Latvijas Republikā.

Patvēruma likuma 8. pants līdz šim noteica, ka patvēruma meklētājam Latvijas Republikā tiek izsniegts patvēruma meklētāja personas dokuments, kurš apliecina patvēruma meklētāja statusu un dod tiesības uzturēties Latvijas Republikas teritorijā patvēruma procedūras laikā, t. i., no iesnieguma par bēgļa vai alternatīvo statusu piešķiršanu iesniegšanas brīža līdz brīdim, kad pieņemts lēmums piešķirt vai nepiešķirt kādu no minētajiem statusiem.

Turpmāk Patvēruma likuma 8. pants paredz, ka patvēruma meklētāja statusu un tiesības uzturēties Latvijas Republikas teritorijā patvēruma procedūras laikā apliecina patvēruma meklētāja personas dokuments vai ārzemnieka personas apliecība.

Ārzemnieka eID karte atvieglos patvēruma meklētāju piekļuvi darba tirgum

Kā norādīts Patvēruma likuma grozījuma anotācijā, lai nodrošinātu, ka informācija par patvēruma meklētājiem, kas attiecīgi saņem kādas iestādes pakalpojumus, automātiski tiek iekļauta informācijas sistēmās, piemēram, Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā un Valsts izglītības informācijas sistēmā, jaunajā Fizisko personu reģistrā tiks iekļautas ziņas, tostarp personas kods, arī par patvēruma meklētājiem.

Paredzēts, ka informāciju par patvēruma meklētājiem Fizisko personu reģistrā iekļaus Valsts robežsardze brīdī, kad tiek reģistrēts personas iesniegts iesniegums. Proti, Valsts robežsardze turpinās izsniegt patvēruma meklētājam patvēruma meklētāja personas dokumentu, kurā līdztekus citai informācijai būs norādīts arī personas kods. Patvēruma meklētāja personas dokuments tāpat kā līdz šim apliecinās patvēruma meklētāja statusu un viņa tiesības uzturēties Latvijas Republikas teritorijā patvēruma procedūras laikā.

Savukārt, ja patvēruma meklētājs vēlēsies, viņš, tāpat kā ikviens trešās valsts pilsonis, par kuru ir iekļautas ziņas Fizisko personu reģistrā, varēs saņemt ārzemnieka eID karti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, lai atvieglotu patvēruma meklētāja piekļuvi darba tirgum, (piemēram, iespēju noslēgt darba līgumu, reģistrēties kā nodokļu maksātājam, atvērt bankas kontu samaksas saņemšanai), ja patvēruma meklētājs vēlēsies būt nodarbināts un PMLP konstatēs, ka ir iestājušies Imigrācijas likumā minētie nosacījumi, lai patvēruma meklētājam piešķirtu tiesības uz nodarbinātību bez ierobežojuma, PMLP izsniegs ārzemnieka personas apliecību, kura atšķirībā no patvēruma meklētāja personas dokumenta ietvers paaugstinātas drošības elementus. Proti, ārzemnieka eID kartē tiks ietverts ieraksts par tiesībām uz nodarbinātību un patvēruma meklētājam nevajadzēs atkārtoti vērsties Valsts robežsardzē, lai saņemtu patvēruma meklētāja personas dokumentu, teikts anotācijā.

Plānots, ka patvēruma meklētāji tiks atbrīvoti no valsts nodevas maksājuma 80 eiro apmērā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI