SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
20. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
4
4

Skultes pagasts paliks Limbažu novadā

Stājas spēkā 20.03.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attēlā: Skultes zemnieki ar traktortehniku dodas uz Saulkrastiem, lai piedalītos piketā pret Vidrižu pagasta un Skultes pagasta pievienošanu Saulkrastu novadam 2020. gada 5. februārī. Abi pagasti paliks Limbažu novadā.

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Šodien, 20. martā, stājas spēkā grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Skultes pagasta pievienošanu Limbažu novadam. Šādas izmaiņas bija nepieciešamas, ņemot vērā Satversmes tiesas 12. marta spriedumu, kurā tika atzīts, ka Skultes pagasta iekļaušana jaunizveidotajā Saulkrastu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā neatbilst Satversmei.

Grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā Saeima atzina kā steidzamus, un tie tika pieņemti 18. martā divos lasījumos.

Likuma pārejas noteikumu 29. punkts paredz pienākumu Ministru kabinetam reizi četros gados, sākot ar 2022. gadu, līdz 1. maijam Saeimai iesniegt ziņojumu par izmaiņām pašvaldību un administratīvo reģionu sociālekonomiskajā situācijā. Ziņojumā ietverams arī administratīvi teritoriālās reformas ieguvumu un zaudējumu vērtējums.

Grozot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, šis punkts papildināts ar nosacījumu, ka pirmajā ziņojumā papildus ir jāiekļauj izvērtējums un pētījumos balstīta informācija par Saulkrastu novada attīstības potenciālu.

Izvērtējumā būtu jāiekļauj tāda analīze, kas ļauj identificēt, vai Saulkrastu novads veidojas kā nozīmīgs reģiona kultūras vai ražošanas centrs ar attīstītu sociālo infrastruktūru, kurā pieejami daudzveidīgi pakalpojumi, vienlaikus apskatot ostas un kūrorta attīstības potenciālu, kas pamatots ar datos balstītu analīzi par laika periodu līdz 2022. gadam, norādīts likumprojekta anotācijā. Izvērtējums dos iespēju nākamajā plānošanas periodā pārskatīt valsts attīstības plānošanas dokumentos noteiktos nacionālos un reģionālos attīstības centrus.

Grozījumos labota arī neprecizitāte likuma pieņemšanas gaitā, pielikumā norādot, ka Ādažiem, Mārupei un Ķekavai no 2022. gada 1. jūlija noteikts pilsētas statuss.

Atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem 2021. gada 1. janvārī Skultes pagastā bija 2854 iedzīvotāji.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums stājās spēkā 2020. gada 23. jūnijā. Latvijā no 2021. gada 1. jūlija tiek izveidotas 42 administratīvās teritorijas – pašvaldības.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI