SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
1
5
1
5

Mājputni jātur tikai slēgtās telpās

Stājas spēkā 26.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šodien, 26. februārī, stājas spēkā grozījumi noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām, nosakot, ka mājputni jātur slēgtās telpās, lai novērstu kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Vienlaikus jāievēro arī citi papildu drošības pasākumi novietnēs, kurās tiek turēti mājputni. To pārkāpumu gadījumā ir iespējams arī sods.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām" pieņemti, lai mazinātu risku augsti patogēnās putnu gripas ierosinātāja nokļūšanai mājputnu ganāmpulkos.

Saskaņā ar informāciju, kas pieejama Eiropas Komisijas Dzīvnieku slimību ziņošanas sistēmā (ADNS), 2021. gadā augsti patogēnā putnu gripa mājputnu ganāmpulkus ir skārusi 16 Eiropas valstis, norādīts likumprojekta anotācijā.

Savukārt savvaļas putnu saslimšanas gadījumi ar putnu gripu konstatēti 20 Eiropas valstīs, arī Latvijā.

MK noteikumu grozījumi noteic, ka par slēgtu telpu uzskatāma kūts vai vieglākas konstrukcijas būve, kurai ir pamati vai to nav un kura no augšas un sāniem ir pietiekami labi pasargāta no savvaļas putnu, sevišķi ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanas mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai.

Telpa var būt norobežota ar smalku sietu un noklāta ar drošu ūdensizturīgu jumtu, kā arī tā var būt slēgta nojume.

Dzīvnieku īpašniekam vai turētājam tiek arī aizliegta:

  • izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām;
  • dalība tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos, kuros iesaistīti mājputni;
  • virszemes ūdenskrātuvēs iegūta ūdens izmantošana mājputnu dzirdināšanai;
  • mājputnu izlaišana savvaļā medījamo putnu krājumu atjaunošanai.

Valdības noteikto ierobežojumu periodā darbiniekiem jālieto darba vai maiņas apģērbs un apavi, kurus atļauts izmantot tikai mājputnu turēšanas vietā.

Ierobežojumu periods sāksies līdz ar noteikumu stāšanos spēkā, un tā ilgums būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas valstī, citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un tuvumā esošajās trešajās valstīs, norāda Zemkopības ministrija.

Vai ir iespējams sods par pārkāpumiem

LV portāls jau ir saņēmis iedzīvotāju jautājumus, vai par noteikto putnu ierobežojumu pārkāpšanu ir paredzēts sods. 

Atbild Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku veselības un veterināro zāļu nodaļas vadītāja vietniece Baiba Kārkliņa: "Pārtikas un veterinārais dienests sākotnēji izteiks brīdinājumu dzīvnieku īpašniekam par pārkāpumu, kas jānovērš. Ja pārkāpums tiks konstatēts atkārtoti vai dzīvnieku īpašnieks tīši nepilda prasības, tajā gadījumā tiek piemērots sods." 

Saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 71. pantu Pārtikas un veterinārais dienests par prasības dzīvnieku turēt slēgtā telpā neievērošanu valsts uzraudzībā esošo dzīvnieku infekcijas slimību, tostarp zoonožu, un epizootijas apkarošanas pasākumu īstenošanas laikā var piemērot naudas sodu: fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai no trim līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Tas nozīmē, ka fiziskajai personai var piemērot naudas sodu no 10 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām no 15 līdz 1400 eiro.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI