SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
15
15

Kontaktpersonām darbnespējas lapu izsniegs ātrāk

Stājas spēkā 19.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Paredzot kārtību, kādā kontaktpersonas statusu var noteikt ne tikai SPKC, bet arī ģimenes ārsts, izglītības iestādes vadītājs vai darba devējs, arī slimības lapas varēs izsniegt ātrāk, vairs negaidot informāciju no SPKC epidemiologa.

Freepik

Covid-19 pacientu un personu, kuras ir bijušas ciešā kontaktā ar infekcijas izplatītāju, skaits strauji pieaug. Lai ātrāk apzinātu kontaktpersonas, kurām jānodrošina mājas karantīna, un šim nolūkam ir jāizsniedz darbnespējas lapa, šo statusu turpmāk, ievērojot noteiktus kritērijus, varēs noteikt arī ģimenes ārsts, izglītības iestādes vadītājs un darba devējs. Jaunā kārtība stājas spēkā 19. novembrī.

Vairāk nekā 1000 kontaktpersonu dienā

Lai apturētu Covid-19 izplatības ķēdi, personām, kuras ir bijušas ciešā kontaktā ar inficēto personu, ir jāievēro mājas karantīna. Par mājas karantīnas laiku personai var tikt izsniegta darbnespējas lapa. Līdz šim to, vai persona ir uzskatāma par kontaktpersonu, noteica tikai Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), veicot katra Covid-19 infekcijas gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu.

Informāciju par to, ka attiecīgā persona ir kontaktpersona, SPKC epidemiologi nodevas tās ģimenes ārstam, norādot arī identificētās kontaktpersonas novērošanas ilgumu jeb beigu datumu, līdz kuram būtu izsniedzama darbnespējas lapa.

“Statistika liecina, ka epidemiologiem vidēji dienā jāstrādā ar vairāk nekā 1000 kontaktpersonām,” informē Veselības ministrija. Pieaugot saslimušo skaitam, ieilgst arī paredzētā kontaktpersonu apzināšana un ģimenes ārstu informēšana, līdz ar to ieilgst arī darbnespējas lapu izsniegšana.

Kontaktpersonas varēs noteikt arī darba devējs

Lai novērstu šādas situācijas, ir grozīts  Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai46. punkts, paredzot, ka turpmāk konkrētās inficētās personas kontaktpersonas varēs noteikt:

  • SPKC, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu (kā līdz šim);
  • ģimenes ārsts, ja ārsta aprūpē ir saslimušā ģimenes locekļi, kas atzīstami par kontaktpersonām;
  • pirmsskolas izglītības iestādes vai izglītības iestādes vadītājs pirmsskolas izglītības vai izglītības iestādē;
  • darba devējs darba vietā.

Kritēriji kontaktpersonu noteikšanai

Veselības ministrija skaidro, ka izglītības iestādes un darba devēji varēs noteikt kontaktpersonas statusu, ievērojot SPKC noteiktos kritērijus (informācija par tiem tiks ievadīta vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā).

Detalizētāka kārtība ir noteikta MK noteikumu 360 46.1 punktā. Proti, ja izglītības iestādē vai darba vietā (kolektīvā) ir atklāts Covid-19 perēklis, seko šādas darbības:

  1. SPKC informē kolektīva vadītāju par Covid-19 infekcijas gadījumu un kritērijiem kontaktpersonu noteikšanai;
  2. kolektīva vadītājs vai viņa noteiktā atbildīgā persona nosaka kontaktpersonas, informē kontaktpersonas vai viņu likumiskos pārstāvjus par nepieciešamību ievērot mājas karantīnu un pienākumu sazināties ar ģimenes ārstu;
  3. kolektīva vadītājs vai viņa noteiktā atbildīgā persona sagatavo kontaktpersonu sarakstu un vienas dienas laikā nosūta SPKC;
  4. SPKC pārbauda informāciju, bet Nacionālais veselības dienests to ievada E-veselības sistēmā.

Izsniegs darbnespējas lapu, negaidot epidemiologa atzinumu

Iecerēts, ka šādas izmaiņas daļā gadījumu uzlabotu Covid-19 slimnieka kontaktpersonas uzraudzību un ģimenes ārsts varēs izsniegt darbnespējas lapu ātrāk, negaidot epidemiologa sniegto informāciju.

Šim nolūkam grozīti arī MK noteikumi Nr. 152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība".

Noteikumi papildināti ar 26.12 punktu, kas pieļauj no 19. novembra līdz 2021. gada 30. jūnijam izsniegt darbnespējas lapu bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas ārstniecības iestādē Covid-19 inficētās personas kontaktpersonai, kas par tādu atzīta saskaņā ar  augstāk izklāstītajiem noteikumiem par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI