SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 11 minūtes
7
17
7
17

Precizē sejas masku obligātas lietošanas noteikumus

Stājas spēkā 21.10.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzmanību! Noteikumi, kas regulē epidemioloģiskās drošības pasākumus, 23. oktobrī tika vēl precizēti. Aktuālā informācija ir pieejama šeit – Kur obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Lai novērstu dažādas interpretācijas un nosacījumi sejas masku obligātai lietošanai turpmāk būtu saprotamāki, ir veiktas izmaiņas epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu redakcijā. Papildus noteikts, ka sejas maskas turpmāk jāvalkā arī taksometru vadītājiem un pasažieriem. Regulējumā veikti arī citi precizējumi interešu izglītības un sporta nodarbību jomā. Cita starpā noteikta kārtība, kā personas no ārvalstīm var ierasties Latvijā, lai apmeklētu bēres.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas stājas spēkā trešdien, 21. oktobrī.

Noteikumu redakcijā paskaidrots, kas ir mutes un deguna aizsegs

Ņemot vērā, ka daļai sabiedrības nav skaidrs, kas var tikt izmantots kā mutes un deguna aizsegs MK noteikumu Nr. 360 izpratnē, paskaidrojums, kas līdz šim bija sniegts noteikumu grozījumu anotācijā, ir pārcelts uz noteikumu aktuālo redakciju, konkrēti 6.3 punktu, kurā ir teikts: “Ja, sniedzot publisku vai saimniecisku pakalpojumu vietā, kur uzturas daudz cilvēku, nav iespējams nodrošināt divu metru fizisko distanci un ierobežot pakalpojuma sniegšanas laiku, kas nepārsniedz 15 minūtes, izveido fizisku barjeru starp cilvēkiem vai pieprasa lietot medicīniskās sejas maskas, nemedicīniskās (higiēniskās vai auduma) sejas maskas vai sejas vairogus (turpmāk – mutes un deguna aizsegi).

Apkopojot MK noteikumu prasības, mutes un deguna aizsegi – medicīniskās sejas maskas, nemedicīniskās (higiēniskās vai auduma) sejas maskas vai sejas vairogi obligāti jāvalkā:

  • sabiedriskajā transportā;
  • taksometros pasažieriem un vadītājam, ja nav izveidota cita veida speciāla barjera, piemēram, sieniņa;
  • autoostās, dzelzceļa stacijās, ostās un lidostā;
  • veikalā, aptiekā, pastā, degvielas uzpildes stacijās un citās tirdzniecības vietās iekštelpās;
  • muzejā, bibliotēkā, izstāžu zālēs, koncertzālēs, kinoteātros un līdzīgās vietās, ja tur nenotiek pasākums ar personalizētām sēdvietām;
  • baznīcās, ja tur nenotiek pasākums ar personalizētām sēdvietām;
  • ārstniecības iestādēs;
  • sniedzot pakalpojumu iekštelpās, kur nevar ievērot 2 metru distanci, nav fiziski atdalošu barjeru un apmeklētāji uzturas ilgāk par 15 minūtēm.

Kāpēc neder šalle vai lakats

“Šajos gadījumos vispareizāk būtu lietot medicīniskās un nemedicīniskās (auduma) sejas maskas,” skaidro Veselības ministrija. Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, ministrija norāda, ka mutes un sejas aizsegam ir jābūt:

  • cieši pieguļošam sejai;
  • viegli nomaināmam, ja tas kļuvis mitrs vai netīrs;
  • izgatavotam no tāda materiāla, ko var mazgāt 60 0C temperatūrā, lai iznīcinātu iespējamo piesārņojumu ar mikroorganismiem;
  • pietiekamai elpošanas ceļu pilienu aizturei, tajā pat laikā nodrošinot brīvu elpošanu.

“Šādus nosacījumus nevar nodrošināt ar šallēm, lakatiņiem vai citiem pielāgotiem aizsegiem, jo tie cieši nepieguļ sejai, tos nav iespējams ērti un pareizi nomainīt, kā arī šos izstrādājumus ne vienmēr var mazgāt 60 0C temperatūrā. Materiāli, no kādiem parasti izgatavo šalles un lakatiņus, nenodrošina pietiekamu elpceļu pilienu aizturi. Pilnībā šādiem nosacījumiem atbilst medicīniskās sejas maskas, kas ir sertificētas. Tāpat nepieciešamo aizsardzību var nodrošināt, izmantojot pareizi izgatavotu nemedicīnisko masku. Tai jābūt izgatavotai no vismaz trīs kārtām atbilstoša materiāla (kokvilna, neilons u. tml.), un tā jānofiksē aiz ausīm vai jāsasien aiz galvas,” skaidro Veselības ministrija.

Sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma zināšanas par Covid-19 infekciju un tās novēršanu ir krietni virzījušās uz priekšu, tostarp ir mainījusies arī attieksme pret masku nozīmi šīs infekcijas ierobežošanā. “Zinātniskajā pasaulē vairs nav domstarpību, ka maskas var palīdzēt samazināt slimības izplatību sabiedrībā,” uzsvēra J. Perevoščikovs. “Ir pierādīts, ka sejas maska samazina personas izdalīto gaisa pilienu mākoni, kas var saturēt vīrusu, pat līdz 7 reizēm. Tāpēc, valkājot masku sabiedriskās vietās, mēs samazinām iespēju vīrusam izplatīties un pasargājam citus cilvēkus,” skaidroja epidemiologs.

Vienlaikus J. Perevoščikovs atgādina, ka masku lietošana ir tikai efektīvs papildu drošības pasākums infekcijas izplatības ierobežošanai. Lai pasargātu sevi no saslimšanas, joprojām galvenie profilakses pasākumi ir tie paši – distancēšanās, regulāra roku mazgāšana un palikšana mājās, ja ir parādījušies slimības simptomi.  

Kam atļauts sejas masku nelietot

Lai novērstu neskaidrības, noteikumu aktuālā redakcija ir papildināta, nosakot, ka sejas masku var nelietot:

  • bērni līdz 13 gadu vecumam (no 13 gadiem sejas maska ir jālieto);
  • cilvēki ar acīmredzamiem kustību traucējumiem, kas apgrūtina maskas uzlikšanu;
  • cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ trūkst spēju vai iemaņu sejas maskas lietošanai;
  • persona, kas ir slimojusi ar Covid-19 un izveseļojusies (jābūt dokumentiem, kas to apliecina).

Grozījumu anotācijā uzsvērts: nav zinātniska pamatojuma tam, ka sejas maskas lietošana var pasliktināt veselības stāvokli cilvēkiem ar elpošanas ceļu, sirds asinsvadu vai citām hroniskām slimībām. “Ja cilvēks nevar lietot medicīnisko vai nemedicīnisko sejas masku, ir iespēja izmantot arī sejas vairogu,” paskaidro Veselības ministrija. To var izmantot arī personas ar dzirdes un runas traucējumiem.

Savukārt alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekme nav pamats sejas maskas nelietošanai.

Precizēti ierobežojumi izglītības un sporta jomā

21. oktobrī stājas spēkā arī vairākas precizējošas izmaiņas attiecībā uz epidemioloģiskās drošības pasākumiem izglītības un sporta jomā.

  • Mācības speciālās izglītības iestādēs klātienē. MK noteikumi Nr. 360 paredz, ka no 26. oktobra līdz 30. oktobrim izglītības iestādēs mācības 7.–12. klasē notiek attālināti. Tomēr, ņemot vērā speciālo iestāžu darbības īpatnības, bērnu ikdienas gaitu raksturu un vajadzību pēc ikdienas atbalsta pasākumiem, šīm izglītības iestādēm tomēr būs atļauts mācības īstenot klātienē, kamēr vien to pieļaus epidemioloģiskā situācija konkrētajā pašvaldības administratīvajā teritorijā.
  • Interešu izglītība un profesionālās ievirzes programmu apguve (mūzikas, mākslas skolas), individuālie sporta treniņi. Grozījumi arī paredz, ka interešu izglītības un profesionālās ievirzes programmu klātienē individuāli varēs apgūt kopā ar personu no vienas mājsaimniecības (piemēram, citu ģimenes locekli – māsu vai brāli), ar kuru tāpat bērns ir saskarsmē, un nav nozīmes, vai tie satiekas nodarbībā vai tikai mājās pēc savām ikdienas gaitām. Šāds nosacījums būs attiecināms arī uz individuālām sporta treniņu nodarbībām, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Kā iepriekš skaidrots, viena no Covid-19 ierobežošanas stratēģijām tuvākajās nedēļās ir ierobežot t. s. sociālo burbuļu pārklāšanos (ko veido, piemēram, darba kolektīva struktūrvienība vai izglītības iestādes klase). Tādējādi tiek nodrošināts, ka saslimšanas gadījumā riskam inficēties tiks pakļautas tikai pie konkrētā “burbuļa” piederošās personas un viņu ģimenes locekļi, kuriem attiecīgi kā kontaktpersonām ir jānodrošina mājas karantīna.

IZM skaidro: “Interešu izglītības programmu apguve klātienē ir pilnībā iespējama, arī nepārkāpjot grupu (pirmsskolā) vai klašu (skolā) nepārklāšanās nosacījumu, – tā var notikt vienas grupas un klases ietvaros, kas jau ikdienas mācību procesā izglītības iestādē darbojas kā vienots kopums pašreizējā regulējuma izpratnē. Lai gan sporta treniņus grupā iekštelpās līdz 6. novembrim joprojām nevarēs organizēt, izmaiņas būs attiecināmas gan uz gadījumiem, kad interešu izglītības programma tiek īstenota uz vietas izglītības iestādē, gan arī uz gadījumiem, kad programmas specifikas dēļ to īsteno ārpus izglītības iestādes tās pašas administratīvās teritorijas robežās (piemēram, peldētapmācība peldbaseinā vai slidotapmācība ledus hallē). Līdz ar šodien veiktajiem grozījumiem noteikumos tas būs atļauts.”

  • Vadlīnijas. Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru ir izstrādājis Interešu izglītības vadlīnijas, kurās precīzāk skaidroti dažādi drošības pasākumu aspekti.

MK noteikumos un vadlīnijās iekļautie ieteikumi nav attiecināmi uz administratīvajām teritorijām, kurās šobrīd noteikti īpaši drošības pasākumi (Aizputes novads, Daugavpils pilsēta, Daugavpils novads, Dundagas novads, Kuldīgas novads, Olaines novads, Talsu novads, Krāslavas novads). 

Pašizolācijas pienākums, ierodoties no ārvalstīm uz bērēm

Noteikumos ir precizētas arī vairākas citas normas, tostarp nosakot, ka personas, kuras Latvijā ieradušās uz bērēm (arī tādēļ, lai tās organizētu), šajā laikā var neievērot pašizolāciju. Vienlaikus ir jāvalkā sejas maska, jāizvairās no cieša kontakta ar citiem un nedrīkst apmeklēt bēru mielastu. Ārpus bēru apmeklējuma ir jāievēro pašizolācija.

Tāpat precizēts, ka pašizolāciju var neievērot transplantoloģijas speciālisti, kas šķērso Latvijas robežu, lai operatīvi paņemtu un nogādātu ārstniecības iestādē nepieciešamo transplantantu, un speciālisti (Eiropas Savienības pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji), kuri Latvijā ir ieradušies pēc klīnisko universitāšu slimnīcu uzaicinājuma, lai sniegtu akūti nepieciešamas konsultācijas.

UZZIŅAI

Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” ir izdoti, pamatojoties uz Epidemioloģiskās drošības likumā un Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iekļauto likumdevēja pilnvarojumu Ministru kabinetam.

Ministru kabineta noteikumos var noteikt personu tiesību ierobežojumus, kurus saskaņā ar Satversmi var paredzēt likumā, ja vien tie izdoti, pamatojoties uz likumu, publicēti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ir pietiekami skaidri formulēti, lai adresāts varētu izprast savas tiesības un pienākumus, kā arī atbilst tiesiskas valsts principiem.

 

 

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI