SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
19. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
3
3

Stingrāk uzraudzīs elektroenerģijas ražotājus, kas saņem valsts atbalstu

Stājas spēkā 19.05.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Grozot vairākus Ministru kabineta noteikumus, stiprināta uzraudzība elektrostacijām, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju ar OIK (obligātā iepirkuma komponente) atbalstu. Noteikta arī kārtība, kādā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) varēs pieņemt lēmumu par atbalsta izmaksas apturēšanu komersantam, ja tas nav nomaksājis Elektroenerģijas tirgus likumā noteikto uzraudzības nodevu.

Šodien, 19. maijā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 10. marta noteikumos Nr. 221 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā” un grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 16. marta noteikumos Nr. 262 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”.

No 2020. gada 1. janvāra līdz ar Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumu stāšanos spēkā enerģētikas politikas administrēšanas funkcijas, arī elektroenerģijas obligātā iepirkuma mehānisma uzraudzība un kontrole, kuru līdz šim laikam veica Ekonomikas ministrija, ir nodota Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), kas ir atbildīgā iestāde administratīvajā procesā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos noteic, ka BVKB ir tiesības grozīt vai atcelt lēmumus, ar kuriem piešķirtas tiesības uz elektroenerģijas obligāto iepirkumu un garantēto maksu par koģenerācijas elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu, kā arī pieņemt lēmumus par valsts atbalsta izmaksas apturēšanu un nepamatoti vai nelikumīgi saņemtā valsts atbalsta atgūšanu. Izmaiņas paredz, ka tas var notikt, piemēram, gadījumos, kad nav iesniegts gada pārskats, elektrostacija neatbilst Ministru kabineta noteikumos minētajiem kritērijiem vai arī kontroles grupai atkārtoti netiek nodrošināta iespēja veikt elektrostacijas pārbaudi.

Lai efektīvāk īstenotu elektroenerģijas obligāto iepirkumu un izmaksātu garantēto maksu par uzstādīto elektrisko jaudu, grozījumi arī paredz, ka komersants, kurš elektroenerģijas ražošanai izmanto cieto biomasu laikā, kad tam ir piešķirtas obligātā iepirkuma tiesības vai tiesības saņemt maksu par koģenerācijas elektrostacijā uzstādīto jaudu, var lūgt BVKB atļauju pilnībā vai daļēji aizstāt šo kurināmo ar citu cietās biomasas kurināmo. Tādā veidā komersanti pēc nepieciešamības varēs pielāgot elektroenerģijas ražošanu kurināmā pieejamībai tirgū, izvēloties ekonomiski izdevīgākas alternatīvas cietās biomasas kurināmā izvēlē, norāda Ekonomikas ministrija.

Jāatgādina, ka 2005. gadā 8. jūnijā spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likums, ar ko tiek atbalstītas elektrostacijas un koģenerācijas stacijas, kas izmanto atjaunojamos energoresursus un elektroenerģiju ražo augsti efektīvā koģenerācijā. Valsts atbalsta mehānisms ir elektroenerģijas obligātais iepirkums un garantētā maksu par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI