SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. martā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība

Mācības attālināti, publiski pasākumi aizliegti – stājas spēkā ārkārtējās situācijas ierobežojumi

Stājas spēkā 13.03.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 13. marta tiek pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs. Attiecībā uz bērnudārziem ir attiecināts izņēmums, nosakot stingrus nosacījumus, kādos gadījumos bērns drīkst apmeklēt bērnudārzu.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Saistībā ar koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 pandēmiju 12. martā Latvijas valdība pieņēma lēmumu valstī izsludināt ārkārtējo situāciju līdz 2020. gada 14. aprīlim. Tas nozīmē, ka šodien, 13. martā, stājas spēkā vairāki ierobežojumi, kuri iedzīvotājiem ir obligāti jāpilda.

Ierobežojumi nepieciešami, lai pasargātu mūsu sabiedrības mazāk aizsargātos locekļus – vecāka gadagājuma cilvēkus un ar hroniskām slimībām slimojošos, kuriem infekcija var būt ļoti bīstama. Ierobežojumu mērķis ir pēc iespējas palēnināt slimības izplatību, lai veselības aprūpes sistēma spētu palīdzēt visiem, kam tas nepieciešams.

“Visiem ir jāsaprot, ka slimības Covid-19 izplatība nav apturama, taču tā ir ierobežojama. Lai novērstu strauju slimībasizplatību, ir jāierobežo cilvēku pulcēšanās un jāveicina sociālā distancēšanās. Ārkārtas stāvoklis tiek izsludināts, lai novērstu tik strauju saslimšanas izplatīšanos, ka veselības aprūpes sistēma ar to nespētu tikt galā,” uzsver Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Mācības attālināti

Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz, ka no 13. marta tiek pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs, nodrošinot mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.

Valdības rīkojums cita starpā paredz pārtraukt visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu (treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi).

“Visās mūzikas un mākslas skolās mācību process tiek pārtraukts, mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolās tiek pārtraukts klātienes mācību process, kultūras jomas augstskolām ir jāvērtē mācību procesa organizācija attālināti,” informē Kultūras ministrija.

Bērnudārza apmeklējuma nosacījumi

Attiecībā uz pirmsskolas izglītības iestādēm ir paredzēts izņēmums, nosakot stingrus nosacījumus, kādos gadījumos bērns drīkst apmeklēt bērnudārzu.

Valdības rīkojumā par ārkārtējo situāciju ir noteikts, ka no 13. marta vecākiem, lai bērns varētu apmeklēt bērnudārzu, ir obligāti jāiesniedz rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Publiski pasākumi jāatceļ

Rīkojums paredz no 13. marta atcelt un aizliegt visus publiskos pasākumus, sapulces, gājienus un piketus virs 200 cilvēkiem.

Tāpat līdz 14. aprīlim ir slēgtas publiskas iestādes.

Valsts muzeju darbība tiek pārtraukta. No 13. marta Latvijas Nacionālā bibliotēka sniegs tikai neklātienes pakalpojumus.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis aicina gan pasākumu rīkotājus, gan apmeklētājus, kas iegādājušies uz tiem biļetes, būt solidāriem un rīkoties pēc gara, nevis likuma burta.

Ja pasākums līdz 200 dalībniekiem notiek

Svarīgi! Ja pasākums līdz 200 dalībniekiem notiek, pasākumu organizatoriem un norišu vietu īpašniekiem jānodrošina dalībnieku un apmeklētāju personas datu un kontaktinformācijas iegūšana pirms pasākuma norises, lai nepieciešamas gadījumā nodotu tos Slimību profilakses un kontroles centram.

Brīdinājums! Par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu ir paredzēta kriminālatbildība. 

Plašāk par to, kādus epidemioloģiskās drošības pasākumus paredz rīkojums “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, var lasīt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI