SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
19. martā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
6
1
6

Covid-19 krīzes periods ir sarežģīts arī vecākiem un bāriņtiesām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantā noteikto bērna uzraudzība nozīmē arī rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

FOTO: Freepik

Ārkārtējā situācija un ierobežojumi katram individuāli uzliek jaunus pienākumus. Īpašas rūpes ir ģimenei ar bērniem, kurai nākas pārkārtot ikdienu. Arī iestādēm un līdzcilvēkiem jāpatur redzeslokā bērni, kuriem ģimenes nav vai tā ir problemātiska. Covid-19 krīze neatceļ atbildību par bērniem. Pat ja šķiet, ka ārkārtējā situācija pieļauj atkāpes, tā nav, jo jāatceras – likumos noteiktais ir domāts bērnu aizsardzībai un drošībai.

īsumā
  • Vecāki vai persona, kuras aprūpē bērns nodots, nedrīkst atstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.
  • Bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, aizliegts atrasties nakts laikā publiskā vietā, ja klāt nav pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību.
  • Bāriņtiesām jānoskaidro, vai pašvaldībā nav bērnu, kuri valstī noteikto iebraukšanas ierobežojumu dēļ atrodas tuvinieku aprūpē bez likumiskas pārstāvības, tāpat vai nav nepieciešama palīdzība bērniem, kuru vecākiem jāatrodas pašizolācijā.
  • Bāriņtiesām jānodrošina tūlītēja informācijas pārbaude.

Vecāki, kuriem ir iespēja nevest bērnu uz dārziņu, to izmanto. Tomēr ir arī situācijas, kad bērnudārzu vairs nedrīkst apmeklēt. No 2020. gada 13. marta līdz 2020. gada 14. aprīlim visā Latvijā jāievēro Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” noteiktais.

Līdz 2020. gada 14. aprīlim pirmsskolas izglītības iestādēm un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem ir jāievēro vairāki nosacījumi. Lai bērns varētu apmeklēt dārziņu, vecākiem reizi nedēļā jāiesniedz rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene pēdējo 14 dienu laikā nav bijuši ārvalstīs un nav kontaktējušies ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām, un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tās ir krīzes “reglamentam” pakļautās situācijas. Taču šajā laikā jāņem vērā arī citas situācijas, kas lielā mērā saistītas ar skolu slēgšanu. Pat ja pēc brīvdienām mācības notiks attālināti, dažāda vecuma skolas bērnu ikdienas ritms ir kļuvis elastīgāks, un, protams, ir vilinājums šo it kā “brīvību” izmantot pēc saviem ieskatiem.

Vecāku atbildība

Šajā ārkārtējā situācijā daudzām ģimenēm aktuāls ir jautājumus, no cik gadu vecuma bērnu var atstāt mājās vienu. Kāda vecuma bērni drīkst atrasties vieni ārpus mājas – un kādā diennakts laikā? Kādi tiesību akti nosaka vecāku atbildību? Ko darīt mammai, kuras bērns iet pirmajā klasē, skola slēgta, bet bērnam ir 6 gadi un viņu nevar atstāt vienu?

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vecākā inspektore Anita Daugule skaidro, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma (BTAL) 24. panta sestā daļa paredz vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, pienākumu neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes. Līdz ar to arī situācijā, ja bērns jau uzsācis mācības 1. klasē, bet vēl nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, viņu nedrīkst atstāt vienu bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Bērna vecākiem sadarbībā ar pārējiem ģimenes locekļiem, radiem vai paziņām jārod risinājums, lai bērns līdz septiņu gadu vecumam tiktu pieskatīts. Iespējams, risinājums rodams, bērna vecākiem vienojoties ar darba devēju par citu darba laiku vai veidu.

Vienlaikus saskaņā ar BTAL 50.2 panta piekto daļu bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, aizliegts atrasties nakts laikā publiskā, ja klāt nav pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību. Par nakts laiku šā likuma izpratnē uzskatāms laiks no pulksten 22.00 līdz 6.00.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.4 pantā noteikts, ka par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības, ja to izdarījuši vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 70 eiro. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu no 70 līdz 210 eiro.

Bāriņtiesās jāpievērš īpaša uzmanība bērnu drošībai un aprūpei

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir izsūtījusi informāciju visām Latvijas bāriņtiesām, aicinot ārkārtējās situācijas apstākļos īpašu vērību pievērst bērnu drošībai un aprūpei.

VBTAI uzsver, ka bāriņtiesai jānodrošina iespēja uzklausīt vai saņemt informāciju par iespējamiem bērna vai aizgādnībā esošas personas tiesību pārkāpumiem, kā arī jānodrošina tūlītēja informācijas pārbaude, ja tiek saņemtas ziņas par iespējamu vardarbību vai cita veida bērna veselības, dzīvības vai attīstības apdraudējumu.

Pat ja bērns jau uzsācis mācības 1. klasē, bet nav vēl sasniedzis septiņu gadu vecumu, viņu nedrīkst atstāt vienu bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Bāriņtiesas tiek aicinātas noskaidrot, vai pašvaldībā ir bērni, kuri valstī noteikto iebraukšanas ierobežojumu dēļ pašlaik atrodas tuvinieku aprūpē bez likumiskas pārstāvības, un jāpārliecinās, ka personas, kuras uzņēmušās bērna aprūpi, ir gatavas un spējīgas veikt arī turpmāku bērna aprūpi, kā arī iegūt informāciju, kad iespējama bērna vecāku atgriešanās.

Bāriņtiesas tiek aicinātas arī noskaidrot, vai nav nepieciešama palīdzība bērniem, kuru vecākiem jāatrodas pašizolācijā, kā arī tas, vai aizgādnībā esošo personu aizgādņi ir Latvijā un vai ir nodrošināts nepieciešamais atbalsts personai ar ierobežotu rīcībspēju.

Pilnvaru var nokārtot attālināti

Ja vecāki uz neilgu laika periodu ir spiesti atstāt bērnu citas personas aprūpē, nepieciešams informēt viņus par iespēju izdot pilnvaru bērna pārstāvībai attālināti, izmantojot Latvijas notāru pakalpojumus neatkarīgi no tā, kurā valstī vecāks šobrīd atrodas. Vairāk informācijas – šeit.

Tāpat arī VBTAI lūdz izsūtīt pašvaldības izglītības iestādēm, ģimenes ārstiem, pašvaldības sociālajam dienestam un, iespējams, citām iestādēm vai organizācijām aicinājumu nekavējoties ziņot bāriņtiesai, ja kāda rīcībā ir informācija par bērnu, kurš palicis bez likumiskajiem pārstāvjiem, vai aizgādnībā esošu personu, kuras aizgādnis atrodas ārpus Latvijas.

Ja bāriņtiesa konstatē, ka bērns palicis bez vecāku gādības ārkārtējās situācijas dēļ, nepieciešams veikt darbības, lai nodrošinātu bērna drošību, aprūpi un likumisku pārstāvību. Ārkārtējā situācijā, ja nav iespējami citi risinājumi, ir pieļaujama pagaidu aizbildnības nodibināšana (iespēju robežās to saskaņojot ar vecākiem) vai arī bērna ievietošana audžuģimenē vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Tāpat, plānojot iespējamo situācijas saasināšanos Covid-19 izplatības gadījumā, nepieciešams sadarbībā ar pašvaldības sociālo dienestu apzināt iespējas nodrošināt bērnus ar ārpusģimenes aprūpi vecāku veselības stāvokļa dēļ, ja vecākiem nebūs citas iespējas nodrošināt bērnu aprūpi. VBTAI aicina uzrunāt visas pašvaldības audžuģimenes, kurās šobrīd nav ievietoti bērni vai kurās ievietoto bērnu skaits pieļauj bērnu ievietošanu, par iespēju nepieciešamības gadījumā uzņemties bērnu aprūpi.

Saziņa ar VBTAI ārkārtējās situācijas laikā

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas mājaslapā norādīts, ka sazināties ar iestādi, arī ziņot par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, var šādi:

  • zvanot uz iestādes centrālo tālruņa numuru 67 359 128;
  • rakstot uz e-pasta adresi pasts@bti.gov.lv;
  • izmantojot portālu www.latvija.lv (pakalpojums “Iesniegums iestādei”).

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 turpina darbu diennakts režīmā.

Tiešsaistes konsultācijas jeb čats darbojas darba dienās no plkst. 12.00 līdz 20.00.

Sīkāka informācija par VBTAI darbu un pakalpojumiem ārkārtējās situācijas laikā atrodama inspekcijas mājaslapā www.bti.gov.lv.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI