SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
6
6

Ārkārtējā situācijā palielina pabalstu aizbildnim bērna uzturēšanai

Stājas spēkā 07.05.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizbildnis bērnam ir vecāku vietā. Ārkārtējās situācijas laikā, kad valsts noteikusi dažādus atbalsta veidus iedzīvotājiem, aizbildņi saņems lielāku bērna uzturēšanas pabalstu.

FOTO: Freepik

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā no 12. marta ir palielināts pabalsts aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai.

Par laikposmu, kad valstī Covid-19 izplatības dēļ ir izsludināta ārkārtējā situācija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksās pabalstu par bērnu līdz septiņu gadu vecumam – 161,25 eiro mēnesī, savukārt par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – 193,50 eiro mēnesī.

VSAA pārskatīs pabalsta apmēru par periodu no 2020. gada 12. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām un izmaksās starpību ne vēlāk kā līdz 2020. gada 30. jūnijam.

To paredz grozījums Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1643 “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai”. Izmaiņas noteikumos stājas spēkā ceturtdien, 7. maijā.

Pabalsta apmērs par aizbildnībā esoša bērna uzturēšanu katrā individuālajā gadījumā var atšķirties, norāda Labklājības ministrija. Proti, pabalsta apmērs tiek samazināts, ja bērns saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, apdrošināšanas atlīdzību par apgādnieka zaudējumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā, uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai ģimenes valsts pabalstu. Šādā gadījumā pabalsts tiek samazināts par bērnam piešķirtās pensijas, atlīdzības vai pabalsta apmēru. Līdz ar to aizbildņi saņems starpību, kas veidojas, kad no pabalsta tiek atņemta jau līdz šim piešķirtā atbalsta apmērs.

Labklājības ministrija paskaidro, ka aizbildnis ir persona, kas iecelta vai apstiprināta Civillikumā noteiktajā kārtībā, lai nodrošinātu bērna tiesību un interešu aizsardzību. Aizbildnis aizvieto saviem aizbilstamajiem vecākus, kā arī pārstāv bērnu personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Saskaņā ar pārskatu par bāriņtiesu darbību 2019. gadā aizbildnībā atradās 4276 bērni. 2019. gadā bija 3395 aizbildņi, no tiem: 1813 vecvecāki, 844 citi bērna radinieki un 738 citas personas.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1643 “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai” paredz, ka par aizbildnībā esoša bērna uzturēšanu līdz 7 gadu vecumam tiek maksāti 107,50 eiro mēnesī, bet no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu sasniegšanai – 129 eiro mēnesī.

Aizbildnis par aizbildņa pienākuma pildīšanu saņem arī atlīdzību – 54,07 eiro mēnesī.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā Covid-19. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI