SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
05. novembrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
15
15

Pasargā sevi no gripas!

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arī pagaidām gripas intensitāte Latvijā ir zema, pirmie saslimšanas gadījumi tika reģistrēti jau oktobra sākumā, kas ir par trim nedēļām agrāk nekā parasti. Ik gadu gripu pārslimo vidēji 10% iedzīvotāju. Lielākoties tā norit vieglā vai vidēji smagā formā, bet iespējama arī smaga saslimšana. Tādēļ ir svarīgi jau laikus ievērot profilaktiskus higiēnas pasākumus un apsvērt iespēju vakcinēties. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. 

Gripa ir vīrusa infekcijas slimība, kas var radīt nopietnas komplikācijas. Pirmās saslimšanas pazīmes parādās 1–2 dienas pēc inficēšanās. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu un izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Pagājušajā sezonā gripas vīrusa dēļ Latvijā mira 86 cilvēki.

Lai pasargātu Latvijas iedzīvotāju, īpaši grūtnieču un bērnu, saslimšanu, SPKC sadarbībā ar Veselības ministriju gripas apkarošanai sākusi sabiedrības informēšanas kampaņu “Neļauj gripai sevi noķert!”. Šī gada kampaņas primārā mērķauditorija ir grūtnieces un bērni līdz divu gadu vecumam, kuriem no šī gada 1. oktobra pretgripas vakcinācija tiek apmaksāta pilnā apmērā no valsts budžeta līdzekļiem.

Mediķi mudina vakcinēties arī hronisko slimību pacientus, piemēram, pacientus, kas sirgst ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu un aptaukošanos. Tāpat pret gripu būtu jāvakcinējas tiem, kuriem ikdienā jāuzturas vai jākomunicē ar skaitliski lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personālam. Kā uzsver Latvijas Infektoloģijas centrs, lai gan vakcīna nav spējīga pilnībā pasargāt no saslimšanas, tā tomēr atvieglo un saīsina slimības gaitu.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI