NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
31. janvārī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselības aprūpe
6
6

Aktuālā informācija par gatavību koronavīrusa izplatībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Pasaules Veselības organizācija saistībā ar jauno koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu Ķīnā ir izsludinājusi augstāko globālo ārkārtas situāciju veselības jomā. Latvijā līdz šim nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu (2019-nCoV). Vienlaikus visi atbildīgie veselības nozares dienesti un iestādes apliecina gatavību nepieciešamības gadījumā atbilstoši rīkoties un pastiprināt uzraudzības pasākumus, informē Veselības ministrija.  

īsumā
  • Latvijā līdz šim nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu (2019-nCoV).
  • PVO ekspertu lēmums par augstāku riska stāvokli pieņemts, lai valstis, tai skaitā Latvija, būtu gatavas reaģēt uz situācijas izmaiņām.
  • Visi atbildīgie veselības nozares dienesti un iestādes apliecina gatavību nepieciešamības gadījumā atbilstoši rīkoties un pastiprināt uzraudzības pasākumus.
  • Speciālisti uzskata, ka ceļojums uz Ķīnu šobrīd nav drošs, un iesaka iedzīvotājiem uz turieni nedoties.
  • Lai pasargātu sevi no ikvienas elpceļu infekcijas, jāievēro vienkārši higiēnas pasākumi, piemēram, bieži jāmazgā rokas. 
  • Nacionālajā references laboratorijā ir iespējama kvalitatīva Eiropas līmeņa diagnostika. 

Kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 31. janvārim ziņots par 9836 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss (2019-nCoV). Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki. 213 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši. Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā.

Aktuālajai informācijai par slimības izplatību pasaulē iespējams sekot Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu lēmums par augstāku riska stāvokli pieņemts, lai valstis, tai skaitā Latvija, būtu gatavas reaģēt uz situācijas izmaiņām. 31. janvārī Veselības ministrijā notika Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēde, lai vēlreiz izvērtētu dienestu gatavību.

Atbildīgie dienesti gatavi

Sēdes laikā visi atbildīgie dienesti un iestādes apliecināja gatavību nepieciešamības gadījumā atbilstoši rīkoties. Tas nozīmē, ka Latvija ir gatava pastiprināt uzraudzību un atklāt ikvienu gadījumu, lai novērstu vīrusa izplatību.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir pārstrādājis savu algoritmu, un uz izsaukumiem dosies pie cilvēkiem, kuriem, ir gripai līdzīgi simptomi un kuri ir nesen bijuši Ķīnā vai arī bijuši tuvā kontaktā ar kādu, kurš tur ir bijis. NMPD vadītāja Liene Cipule sēdē uzsvēra, ka dienesta mediķi ir pilnībā gatavi šādām situācijām. Līdz šim arī pārbaudīts, ka algoritms šādu pacientu konstatēšanai darbojas.

Tāpat ir apzinātas rezerves, lai nodrošinātu ārstniecības personu aizsardzību vajadzības gadījumā. Gan Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, gan Bērnu klīniskā universitātes slimnīca apliecina gatavību pacientus uzņemt un nodrošināt visu nepieciešamo palīdzību.

No 31. janvāra Nacionālajā references laboratorijā ir iespējama kvalitatīva Eiropas līmeņa diagnostika. Tas nozīmē, ka aptuveni 6 stundu laikā pēc parauga paņemšanas, ir iespējams pateikt, vai konkrētajam pacientam ir konstatēts koronavīruss. 

Citu dienestu iesaistes nepieciešamību plānots pārrunāt nākamnedēļ, 4. februārī, krīzes vadības padomes sēdē.

Informācija un rekomendācijas iedzīvotājiem

Ievērojot PVO rekomendācijas, speciālisti uzskata, ka ceļojums uz Ķīnu šobrīd nav drošs, un iesaka iedzīvotājiem uz turieni nedoties ne tikai saslimšanas risku dēļ, bet arī saistībā ar iespējamu apgrūtinātu atgriešanos. 

Vienlaikus SPKC un VM ir atjaunojusi rekomendācijas Latvijas iedzīvotājiem, kā rīkoties, ja ir aizdomas par saslimšanas gadījumu.

Viena no galvenajām ieteikumiem - ja cilvēks ir bijis Ķīnā, kopš atgriešanās turpmākās 14 dienas ir ieteicams palikt mājās un novērot savu veselības stāvokli. Tāpat ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai konsultētos par turpmāko rīcību. Savukārt, ja parādās saslimšanas simptomi, nepieciešams zvanīt 113.

Speciālisti rekomendē arī izglītības iestādēm vērsties SPKC, ja rodas jautājumi par rīcību gadījumos, ja Ķīnā ir bijuši bērni. Detalizētas rekomendācijas tuvākajā laikā tiks nosūtītas visām iesaistītajām iestādēm.  

Aktuālā informācija pieejama SPKC mājaslapā.

Kas ir koronavīrusi

SPKC skaidro, ka koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

“2019-nCoV infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms, iespējams, ka tā arī ir zoonoze, jo daļa saslimušo bija saistīti ar Uhaņas Dienvidķīnas Jūras produktu un dzīvnieku tirgu. Ir apstiprināta 2019-nCoV pārnešana no cilvēka uz cilvēku, tomēr, lai pilnībā novērtētu infekcijas izplatīšanās ceļus un riskus, ir nepieciešams vairāk informācijas,” informē SPKC.

Lai pasargātu sevi no jebkuras elpceļu infekcijas, ikdienā nepieciešams ievērot elementāras higiēnas prasības, kuras apkopotas SPKC infografikā:

Slimību profilakses un kontroles centrs

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI