SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
04. oktobrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
23
23

Ar tīrām rokām pret ātrām kājām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Septembra pirmajā pusē visu Latviju satricināja ziņas par Siguldas novada iedzīvotājiem, kuri trijās izglītības iestādēs saslimuši ar akūtu zarnu infekcijas izraisītu saslimšanu. Paredzēt to, ka ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji savā darbībā nepieļaus higiēnas pārkāpumus, diemžēl nav iespējams, taču der atcerēties galvenos piesardzības pasākumus, kas ļaus izvairīties no citu cilvēku inficēšanas, turpmākām saslimšanām un komplikācijām slimības laikā un pēc tās.

Lai izvairītos no zarnu infekciju saslimšanām, pamata profilakses pasākums ir personīgās higiēnas ievērošana. Tas, ka rokas vai pārtikas produkti izskatās tīri, vēl nenozīmē – tā patiešām ir. Ar dažām infekciju slimībām, piemēram, salmonelozi, var saslimt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs slimības ierosinātāju daudzums (15–20 mikrobu šūnas).

Lai arī varētu šķist, ka roku mazgāšana ir vienkārša higiēnas rutīna, daudzi cilvēki to veic pavirši un nepareizi. Infekcijas slimību izraisošos vīrusus un baktērijas bez mazgāšanas līdzekļiem, izmantojot tikai ūdeni, var nomazgāt vien daļēji. Jāievēro, ka, mazgājot rokas, nevajadzētu aizmirst par pirkstu galiem, nagiem, īkšķiem un pirkstu starpām. Izpratnei par roku higiēnas ievērošanu jāsākas ģimenē un jātiek attīstītai pirmsskolas un tālākajā izglītības posmā, tādēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir izstrādājis mūsdienīgu un bērniem saistošu mācību filmu “Par Janča punci un tīrām rokām”.

Par pareizu higiēnas ievērošanu, infekcijas slimību profilaksi, uzturu un citām tēmām SPKC ir sagatavojis informatīvus izdevumus gan vecākiem, gan izglītības iestādēm un pedagogiem.

Otrs priekšnoteikums tam, lai izvairītos no saslimšanas, ir pareiza pārtikas pagatavošana un uzglabāšana. Jēla gaļa ir jāuzglabā atsevišķi no citiem produktiem, kā arī jāievēro drošības pasākumi, to gatavojot, piemēram, jālieto atsevišķi dēlīši gaļas un svaigu dārzeņu griešanai. Svarīgi ir atcerēties, ka produktu uzglabāšanas drošā temperatūras zona ir līdz +4 grādiem pēc Celsija, bet +75 grādos kaitīgie mikroorganismi iet bojā.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI