DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Zarnu infekcijas slimības – 46 Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, turpinot pastiprinātu epidemioloģisko uzraudzību Siguldā un Siguldas novadā, pašreiz ir iegūta informācija par 46 personām, t. sk. 39 bērniem un 7 pieaugušiem, kuri kopš septembra sākuma slimoja ar akūtu zarnu infekcijas slimību simptomiem. Šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas (STEC) izraisītā slimība joprojām apstiprināta 5 bērniem un vienam pieaugušajam (pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekam). STEC infekcijas izraisītie saslimšanas gadījumi bija saistīti ar trim Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm: “Ieviņa”, “Saulīte”, “Pīlādzītis”. Minētās personas saslimušas septembra pirmajā nedēļā un kopš tā laika jauni saslimšanas gadījumi, kuriem būtu apstiprināta STEC infekcija vai šīs infekcijas smaga komplikācija – hemolītiski urēmiskais sindroms – nav reģistrēti.

STEC saslimšanas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pretepidēmijas pasākumu organizēšanas laikā, SPKC, sadarbībā ar ģimenes ārstiem un slimnīcām, organizēja visu slimnieku ar akūtu zarnu infekcijas slimību simptomiem laboratorisko pārbaudi ne tikai uz STEC, bet arī uz citiem izraisītajiem. Rezultātā tika atklāts vēl viens saslimšanas gadījumu kopums, ko izsauca cits  izraisītājs - salmonella. 

Līdz šim epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka salmoneloze apstiprināta 9 saslimušajiem bērniem no divām Sigulas pirmsskolas bērnu  iestādēm: “Ieviņa” un “Tornīši”. Šie bērni saslimuši septembra otrajā nedēļā. Viņi apmeklējuši dažādas pirmsskolas izglītības iestāžu grupiņas. Ir noskaidrots, ka ēdienus abām pirmsskolas izglītības iestādēm gatavoja vienā pārtikas blokā. Salmonelozes skartajām iestādēm SPKC sniedza papildu rekomendācijas. Par situāciju informēts Pārtikas un veterinārais dienests, Siguldas pašvaldība un ģimenes ārsti.


Tiek gaidīta informācija par tiem slimniekiem, kuru laboratoriskā pārbaude vēl procesā.

Aicinām vecākus iepazīties ar ieteikumiem, kā rīkoties, ja bērnam parādās caureja? Kā izvairīties no saslimšanas.

Ieteikumi pirmsskolas izglītības iestādēm, ja reģistrēts akūtas zarnu infekcijas gadījums.

SPKC epidemiologiem turpinot pastiprinātu akūtu zarnu infekciju monitoringu Siguldā un Siguldas novadā saistībā ar šiga toksīnu veidojošās Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās infekcijas (STEC infekcijas) gadījumiem, atklāts, ka daļai no saslimušajiem bērniem ir cits slimības izraisītājs – salmonella. Salmoneloze pierādīta laboratoriski  9 bērniem, kuriem bija akūtas zarnu infekcijas simptomi (ieskaitot vakardien paziņotos 4 salmonelozes gadījumus). Analizējot pašreiz atklāto salmonelozes slimnieku saslimšanas datumus, var secināt, ka inficēšanās visticamāk notikusi no 9.-11. septembrim.

Līdz ar to kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 40, t. sk. 36 bērni un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki. Šajā skaitā ir iekļauti cilvēki, kuriem laboratoriski apstiprināta salmoneloze (9 bērni) un STEC infekcija (5 bērni un viens darbinieks). STEC infekcijas gadījumi, kas apstiprināti laboratoriski ir saistīti ar trim Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm(“Ieviņa”, “Saulīte”, “Pīlādzītis”),  bet salmonelozes gadījumi ar divām iestādēm ( “Ieviņa” un “Tornīši”), vienā no šīm iestādēm ir saistīta gan ar STEC infekciju, gan ar salmonelozi.

Vairāki paraugi vēl ir testēšanas procesā.

Salmonelozes skartajām pirmsskolas izglītības iestādēm SPKC epidemiologi sniedza papildu rekomendācijas. Par salmonelozes uzliesmojumu informēts Pārtikas un veterinārais dienests. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās visās minētajās vietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI