SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
59
59

Paaugstina mēnešalgu iekšlietu sistēmas amatpersonām

Stājas spēkā 11.10.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunais Iekšlietu ministrijas sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm amatpersonu mēnešalgas apmērs stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

FOTO: Freepik

Piektdien, 2019. gada 11. oktobrī, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru.

īsumā
  • Grozījumu mērķis ir nodrošināt: Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) viszemāk atalgoto amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgas palielināšanu; personāla resursu piesaisti un atjaunošanu; normatīvajiem aktiem atbilstošas mēnešalgas noteikšanu IeM sistēmas iestāžu amatpersonām, kas veic ar izmeklēšanu saistītus amata pienākumus.
  • IeM prioritārais pasākums ir personāla resursu piesaiste, palielinot mēnešalgu iztikas minimuma nodrošināšanai.
  • Turpmāk kadeta mēnešalgai jābūt 588 eiro mēnesī, kas atbilst zemākajai dienesta pienākumus pildošas amatpersonas mēnešalgai.
  • Izmeklētāju mēnešalgai jāatbilst rajona prokurora mēnešalgai.

Kā norādīts Grozījumu Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 806 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru” (turpmāk tekstā – grozījumi) anotācijā, izmaiņu mērķis ir nodrošināt:

  • Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) viszemāk atalgoto amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm (turpmāk tekstā – amatpersona) mēnešalgas palielināšanu;
  • personāla resursu piesaisti un atjaunošanu;
  • normatīvajiem aktiem atbilstošas mēnešalgas noteikšanu IeM sistēmas iestāžu amatpersonām, kas veic ar izmeklēšanu saistītus amata pienākumus.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem no jaunā gada amatpersonu minimālās un maksimālās mēnešalgas apmērs būs šāds:

Nr. p. k.

Mēnešalgu grupa

Minimālā mēnešalga (eiro)

Maksimālā mēnešalga
(eiro)

1.

17

2423

3273

2.

16

2202

3125

3.

15

1550

2651

4.

14

1448

2253

5.

13

1266

2222

6.

12

1205

2083

7.

11

1148

2010

8.

10

1094

1938

9.

9

985

1677

10.

8

949

1522

11.

7

913

1324

12.

6

878

1272

13.

5

844

1223

14.

4

738

1130

15.

3

716

1055

16.

2

704

994

17.

1

588

816

Personāla resursu piesaiste

Grozījumu anotācijā norādīts, ka IeM prioritārais pasākums ir personāla resursu piesaiste, palielinot mēnešalgu iztikas minimuma nodrošināšanai. Tā kā IeM sistēmas iestādēs ir liels īpatsvars amatu, kas pakļauti korupcijas riskam (korupcijas riskam pakļauto amatu saraksti IeM sistēmas iestādēs ir apstiprināti), amatpersonām pēc nodokļu nomaksas vismaz jāsaņem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) noteiktais iztikas minimums, lai iespējamos korupcijas riskus mazinātu.

Atbilstoši grozījumu anotācijai CSP noteiktais iztikas minimums ir summa, ar kuru pēc nodokļu nomaksas amatpersona spēj uzturēt sevi un 1,5 apgādājamos. CSP 2016. gada statistikas dati (jaunāki dati nav atrasti – red.) liecina, ka izdevumi vidēji mēnesī uz vienu mājsaimniecības locekli bija 332,93 eiro. Pieņemot, ka amatpersonai, kura ieņem amatu, kas pakļauts korupcijas riskam, jānodrošina sevi un 1,5 apgādājamos, mēneša vidējiem ienākumiem būtu jābūt 832 eiro neto. Anotācijā skaidrots, ka IeM sistēmas iestāžu amatpersonu, kuru amati ir klasificēti līdz 6. mēnešalgu grupai (ieskaitot), mēnešalga nesasniedz minēto slieksni, radot ne tikai korupcijas, bet arī personāla piesaistes un aizplūšanas riskus.

“Vienlaikus, lai nodrošinātu amatpersonu atlīdzības piramīdu, iestādei ir nepieciešams pārskatīt arī citās hierarhiski augstākās mēnešalgu grupās klasificēto amatu amatpersonu mēnešalgu, piemēram, operatīvā dežuranta vietnieka, inspektora, sektora priekšnieka (7. mēnešalgu grupa) algu vai posteņa komandiera, vecākā inspektora (8. mēnešalgu grupa) algu, lai netiktu izjaukta vienota atlīdzības sistēma,” skaidrots anotācijā. Pretējā gadījumā amatpersona, kas ir zemākas mēnešalgas grupā, var saņemt lielāku atlīdzību, ievērojot piemaksu par naktsdarbu un virsstundu darbu, nekā vadītājs, kas veic sarežģītākus un atbildīgākus pienākumus.

Viss iepriekš minētais attiecas arī uz IeVP amatpersonām.

Kadetu atlīdzības palielinājums

Līdz šim MK noteikumu Nr. 806 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru” (turpmāk – MK noteikumi) 7. punkts paredzēja, ka kadeta amatā ieceltajai amatpersonai mēnešalga ir 455 eiro, ja amatpersona pirms mācību uzsākšanas nav ieņēmusi amatu IeM sistēmas iestādē.

Grozījumi noteic, ka turpmāk kadeta mēnešalgai jābūt 588 eiro mēnesī, kas atbilst zemākajai dienesta pienākumus pildošas amatpersonas mēnešalgai.

Jānodrošina izmeklētāju mēnešalgas atbilstība rajona prokurora mēnešalgai

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 4. panta divpadsmito daļu IeM sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, kurām noteikts pienākums veikt izmeklēšanu īpaši sarežģītās, smagu vai sevišķi smagu starpreģionāla vai starptautiska rakstura noziegumu lietās, maksimālo mēnešalgas apmēru nosaka atbilstoši rajona (republikas pilsētas) prokurora mēnešalgai. Saskaņā ar grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas stājās spēkā 2019. gada 1. janvārī, rajona (republikas pilsētas) prokurora mēnešalga ir noteikta 2639 eiro apmērā.

Izmeklētāju amati, kas veic izmeklēšanu, ir klasificēti no 6. līdz 12. mēnešalgu grupai, norādīts anotācijā. Līdz ar to turpmāk MK noteikumi ir papildināti ar 6.1 punktu, kas noteic, ka koeficientu līdz 1,5 bez saskaņošanas ar nozares ministriju piemēro mēnešalgas noteikšanai IeM sistēmas iestāžu amatpersonām, kurām noteikts pienākums veikt izmeklēšanu īpaši sarežģītās, smagu vai sevišķi smagu starpreģionāla vai starptautiska rakstura noziegumu lietās, lai nodrošinātu mēnešalgas atbilstību rajona (republikas pilsētas) prokurora mēnešalgai.

LV portāls vērš uzmanību, ka jaunais amatpersonu mēnešalgas apmērs un MK noteikumu 6.1 punkts stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, savukārt kadetiem, kas nav ieņēmuši amatu IeM sistēmas iestādē, mēnešalgai 588 eiro apmērā jābūt jau no 2019. gada 1. septembra, kad notika jaunu kadetu uzņemšana.

Labs saturs
59
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI