SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
3
3

Paternitātes atvaļinājums un pabalsts arī lielāku bērnu adoptētājiem

Stājas spēkā 01.09.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumos līdz šim bija noteikts, ka ģimenē, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz trim gadiem, vienam no adoptētājiem ir tiesības uz darba devēja piešķirtu 10 kalendāra dienu atvaļinājumu un VSAA maksāto paternitātes pabalstu. Turpmāk tiesības uz šādu atbalstu būs arī vecākiem, kuri adoptēs bērnu vecumā no trim līdz 18 gadiem, ja tiesas spriedums par bērna adopciju stājies spēkā pēc 2019. gada 1. septembra.

FOTO: Freepik

Ja ģimene adoptē bērnu vecumā līdz 18 gadiem, no 1. septembra saskaņā ar Darba likumu vienam no adoptētājiem būs tiesības uz 10 kalendāra dienu atvaļinājumu. Tāpat viens no adoptētājiem varēs saņemt arī likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredzēto paternitātes pabalstu.

Ar grozījumiem mainīta Darba likuma 155. panta (“Atvaļinājums bērna tēvam, adoptētājiem vai citai personai”) piektā daļa, kas līdz šim noteica, ka ģimenē, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz trim gadiem, vienam no adoptētājiem piešķir 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Tagad pieņemta jauna norma: ģimenē, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz 18 gadiem, vienam no adoptētājiem piešķir 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu.

Grozījumi stājas spēkā šodien, 1. septembrī.

Pārejas noteikumi paredz, ka jaunā norma, kas nosaka atvaļinājuma piešķiršanu, ja adoptēts bērns vecumā līdz 18 gadiem, piemērojama, ja tiesas spriedums par bērna adopciju stājies spēkā pēc 2019. gada 1. septembra.

Vienlaikus 1. septembrī stājas spēkā arī grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kura 10.1 pantā (“Paternitātes pabalsta piešķiršanas gadījumi un paternitātes pabalsta izmaksas periods”) noteikts, ka šo pabalstu maksā par piešķirtā atvaļinājuma 10 kalendāra dienām vienam no vecākiem sakarā ar ārpusģimenes aprūpē esoša bērna vecumā līdz 18 gadiem adopciju. Iepriekš pabalstu maksāja, ja adoptēja bērnu līdz trīs gadu vecumam.

Arī šo grozījumu pārejas noteikumos ir precīzāk norādīts, ka paternitātes pabalstu vienam no vecākiem sakarā ar ārpusģimenes aprūpē esoša 3–18 gadus veca bērna adopciju piešķir par bērnu, par kura adopciju tiesas spriedums stājies spēkā pēc 2019. gada 1. septembra.

Likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteic, ka paternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir pabalsta pieprasītāja iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, informācija par bērna tēva un bērna radniecības fakta reģistrāciju vai likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums par ārpusģimenes aprūpē esoša bērna vecumā līdz 18 gadiem adopcijas apstiprināšanu, kā arī darba devēja apstiprinājums par bērna tēva atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu vai viena no vecākiem atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna adopciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI