SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Palielina atbalstu “atgriešanās grantiem”

Stājas spēkā 24.08.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Remigrācijas atbalsta granta maksimālā summa palielināta līdz 10 000 eiro, un uz to varēs pretendēt arī tie, kas savu uzņēmējdarbību vēlas izvērst Rīgā.

Šodien, 24. augustā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 386 “Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 7. augusta noteikumos Nr. 496 “Remigrācijas atbalsta pasākuma īstenošanas, novērtēšanas un finansēšanas kārtība””, kuri paredz, ka kopējais finansējums šim atbalstam ir palielināts līdz 200 000 eiro (40 000 eiro katrā plānošanas reģionā).

Jaunie grozījumi paredz atbalstīt saimnieciskās darbības īstenošanu arī Rīgā, tādējādi sekmējot, ka iesniegto un atbalstīto projektu skaits šogad būs lielāks, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Lai projekts saņemtu finansējumu, liela nozīme ir remigranta personiskajam ieguldījumam saimnieciskās darbības īstenošanā vai uzsākšanā – projekta laikā ir nepieciešams nodrošināt piesaistītās investīcijas, kā arī trīs gadu periodā pēc projekta jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumi. Minimālo piesaistīto investīciju apmērs tiek saglabāts 50% apmērā no projekta iesniegumā pieprasītā atbalsta finansējuma. Piemēram, ja remigrācijas atbalsta pasākuma dalībnieks pieprasa 10 000 eiro, tad projekts ir jānodrošina ar piesaistītājām investīcijām vismaz 50% apmērā no 10 000 eiro, t. i., vismaz 5000 eiro.

Arī šogad, lai kvalificētos finansējuma piešķiršanai, svarīgs nosacījums ir pierādāma remigranta prombūtne: ir jābūt norādītai ārvalsts uzturēšanās adresei, kurā cilvēks dzīvojis vismaz trīs gadus, un šim faktam ir jābūt reģistrētam Iedzīvotāju reģistrā. Grantu programmā uz finansējumu var pretendēt, ja pēc atgriešanās Latvijā nav nodzīvots ilgāk par gadu.

LV portāls jau rakstīja, ka granta atbalsts remigrantiem saimnieciskās darbības uzsākšanai un īstenošanai pirmo reizi tika sniegts 2018. gadā. Kopējais atbalsts bija plānots 180 000 eiro – katrā no pieciem Latvijas novadu plānošanas reģioniem, izņemot Rīgu, bija paredzēts atbalstīt četrus projektus (kopā 20 projektus), kuru maksimālais apmērs ir 9000 eiro. Taču, lai gan pērn par šo grantu interesējās vairāk nekā 170 cilvēku, pavisam tika saņemti 17 projektu iesniegumi, savukārt atbalstīti – tikai deviņi iesniegumi. Latgales, kā arī Rīgas plānošanas reģionā netika akceptēts neviens pieteikums. Lielā starpība starp sākotnējo interesi (170) un iesniegto (17) projektu skaitu pērn bija saistāma ar pretendentu neatbilstību vienam pamatkritērijam – lielākā daļa pretendentu, lai arī jau ilgstoši dzīvoja ārvalstīs, nebija “izdeklarējušies” no Latvijas.

Informācija par nosacījumiem un pieteikšanos finansējuma saņemšanai tiek publicēta plānošanas reģionu mājaslapās, kā arī VARAM mājaslapas sadaļā “Atbalsts uzņēmējdarbībai”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI