SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
20. septembrī, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
8
8

Kā reemigrantiem saņemt grantu uzņēmējdarbības sākšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Triofanova, LETA

Līdz 25. septembrim četros Latvijas novadu plānošanas reģionos – Zemgalē, Latgalē, Vidzemē un Kurzemē, bet līdz 1. oktobrim Rīgas plānošanas reģionā vēl var pieteikties projektu konkursam reemigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstīšanai – idejas īstenošanai var saņemt līdz pat 9000 eiro.

īsumā
  • Reemigrācijas atbalsta pasākuma finansēšanas noteikumi visos reģionos ir vienādi.
  • Projektu iesniegumu vērtēšanas nolikumi plānošanas reģionos atšķiras.
  • Reemigrācijas atbalsta pasākuma dalībniekam ir jāievēro noteikti nozaru un darbības ierobežojumi.
  • Pieprasītais finansējums 2019. gadam ir 657 029 eiro, savukārt turpmāk katru gadu – 642 529 eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidro, ka tā kā šobrīd vēl notiek pieteikšanās atbalsta pasākuma finansējumam, precīzāka informācija par granta gribētāju skaitu būs konkursa noslēgšanās brīdī oktobra sākumā. Bet interesi par piedāvāto atbalstu uzņēmējdarbībai ir izrādījuši vairāk nekā simts cilvēku.

Kas nosaka finansējuma kārtību

Kārtību, kādā īsteno, novērtē un finansē valsts reģionālās attīstības atbalsta pasākumu – reemigrācijas atbalstu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 496 “Remigrācijas atbalsta pasākuma īstenošanas, novērtēšanas un finansēšanas kārtība”, kas stājās spēkā šogad 15. augustā. Šis atbalsts iekļaujas VARAM pavasarī uzsāktajā pilotprojektā “Reģionālās reemigrācijas koordinators”, kura ietvaros katrā no pieciem novadu plānošanas reģioniem darbojas pa vienam koordinatoram, kas uzrunā un informē potenciālos reemigrantus par darba un dzīves iespējām Latvijā. Pilotprojektam šim gadam atvēlēti 425 000 eiro no valsts budžeta līdzekļiem.

Noteikumi visos reģionos ir vienādi, skaidrojot reemigrācijas atbalsta pasākuma finansēšanas kārtību, uzsver VARAM sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upīte. Savukārt projektu iesniegumu vērtēšanas nolikumi plānošanas reģionos nav identiski. Nolikums ir iekšējs plānošanas reģiona normatīvais akts, kas regulē un nosaka projektu iesniegumu vērtēšanu un finansējuma izmaksu, kā arī vērtēšanas komisijas darba organizēšanu.

Konkursa nosacījumi uzņēmējdarbībai katrā plānošanas reģionā:

Kopējais atbalsts vienā reģionā – 36 000 eiro

LV portāls jau rakstīja, ka viens reemigrācijas atbalsta pasākuma dalībnieks, kurš savu saimniecisko darbību plāno attīstīt kādā no plānošanas reģioniem, konkursa ietvaros atbalstu var saņemt vienu reizi. Kopējais pieejamais projektu konkursa finansējums katrā plānošanas reģionā ir 36 000 eiro.

Atbalstu reemigrācijai ir nepieciešams ieviest kā pastāvīgu atbalsta instrumentu, kas tiktu nostiprināts arī Diasporas likumā.

Lai reemigranti varētu saņemt finansiālo atbalstu, topošajam vai pašreizējam uzņēmējam ir jāpierāda savas idejas dzīvotspēja, jāapraksta sava biznesa ideja un jānodrošina saimnieciskās darbības projekts ar piesaistītajām investīcijām, kas var būt gan finanšu resursi, gan arī ieguldījums pamatlīdzekļos, gan arī ārējais finansējums vismaz 50% apmērā no pieprasītās granta summas.

Iesniedzot pieteikumu, potenciālajam granta saņēmējam jāprognozē iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksājumu apmērs trīs gadu periodam, t.i., jāveic aprēķini, balstoties uz prognozēto darbinieku atalgojumu.

Nozares, kurās nevar iesniegt projektu

Reemigrācijas atbalsta pasākuma dalībniekam ir jāievēro gan 11 nozaru ierobežojumi, kas ir noteikti MK noteikumu 17. punktā, gan arī nozaru un darbības ierobežojumi, kas minēti vairākās Eiropas Komisijas regulās.

Projekta iesniegumu nevar iesniegt arī šādās nozarēs un darbības jomās (saskaņā ar MK noteikumiem):

  • elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde (izņemot gaisa kondicionēšanu);
  • ūdensapgāde, kā arī notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošana un sanācija (izņemot otrreizējo pārstrādi);
  • vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība (izņemot automobiļu un motociklu remontu);
  • finanšu un apdrošināšanas darbības;
  • operācijas ar nekustamo īpašumu;
  • valsts pārvalde un aizsardzība, obligātā sociālā apdrošināšana;
  • azartspēles un derības;
  • tabakas audzēšana un tabakas izstrādājumu ražošana;
  • ārpusteritoriālo organizāciju un institūciju darbība;
  • sprāgstvielu, ieroču un munīcijas ražošana un tirdzniecība;
  • alkoholisko dzērienu ražošana un tirdzniecība.

Atbalstu plāno arī turpmāk

Pilotprojekts pašvaldībās reemigrācijas veicināšanai “Reģionālās reemigrācijas koordinators” pagaidām ir plānots līdz šī gada beigām. I. Upīte atklāj, ka VARAM ir iesniegusi Finanšu ministrijā prioritārā pasākuma pieteikumu 2019. gadam, kā arī turpmākajiem gadiem, jo atbalstu reemigrācijai ir nepieciešams ieviest kā pastāvīgu atbalsta instrumentu, kas tiktu nostiprināts arī Diasporas likumā.

Pieprasītais finansējums 2019. gadam ir 657 029 eiro, savukārt turpmāk katru gadu – 642 529 eiro. Budžeta palielinājums ir saistīts ar to, ka līdzšinējo desmit pilotpašvaldību vietā tiktu atbalstītas 20 pilotpašvaldības, tiktu izveidots nacionālais kontaktpunkts reemigrācijas sekmēšanai, stiprināta reģionālo koordinatoru kapacitāte, kā arī palielināts pieejamais finansiālais atbalsts reemigrantu saimnieciskās darbības idejām līdz 10 000 eiro vienam projektam.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI