NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
30. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Uzņēmējdarbība
3
3

Uzņēmējdarbības idejas īstenošanai reemigrantiem sola līdz pat 9000 eiro grantu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vidzemes plānošanas reģiona projektu konkursā startēt aicināti tie reemigranti, kuri savu saimniecisko darbību plānojuši attīstīt kādā no reģiona novadiem.

FOTO: Freepik

Vidzemes plānošanas reģions izsludinājis projektu konkursu reemigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstīšanai – idejas īstenošanai varēs saņemt līdz pat 9000 eiro.

Projektu konkursā, kurā pieteikumus pieņem līdz 25. septembrim, aicināti piedalīties tie reemigranti, kuri bijuši ilgstoši (vismaz trīs gadus) prom no Latvijas un vai nu plāno atgriezties, vai to jau izdarījuši un deklarējuši savu dzīvesvietu Vidzemē, taču ne ilgāk kā pirms gada, skaidro Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede. VPR projektu konkursā startēt aicināti tie reemigranti, kuri savu saimniecisko darbību plānojuši attīstīt kādā no Vidzemes plānošanas reģiona novadiem (līdzīgus konkursus izsludinājuši arī pārējie plānošanas reģioni Latvijā).

Lai reemigranti varētu saņemt finansiālo atbalstu, topošajam vai pašreizējam uzņēmējam ir jāpierāda savas idejas dzīvotspēja, jāapraksta sava biznesa ideja un jānodrošina saimnieciskās darbības projekts ar piesaistītajām investīcijām, kas var būt gan finanšu resursi, gan arī ieguldījums pamatlīdzekļos, kā arī ārējais finansējums, vismaz 50% apmērā no pieprasītās granta summas. Tās maksimālais apmērs var būt 9000 eiro. Turklāt, iesniedzot pieteikumu, potenciālajam granta saņēmējam jāprognozē iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksājumu apmērs trīs gadu periodam, t.i., jāveic aprēķini, balstoties uz prognozēto darbinieku atalgojumu.

Viens reemigrācijas atbalsta pasākuma dalībnieks konkursa ietvaros var saņemt atbalstu vienu reizi. Kopējais pieejamais projektu konkursa finansējums Vidzemes plānošanas reģionā ir 36 000 eiro. Vairāk informācijas par izsludināto projektu konkursu var lasīt šeit.

LV portāls publikācijā “Reemigrācijas projekta laikā pirmās ģimenes atgriezušās” jau rakstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pavasarī uzsāka reģionālo koordinatoru reemigrācijas veicināšanas pilotprojektu “Reģionālās reemigrācijas koordinators”.  Katrā no pieciem novadu plānošanas reģioniem (Zemgalē, Latgalē, Vidzemē, Kurzemē un Rīgā) darbojas pa vienam koordinatoram, kura pienākums ir uzrunāt un informēt potenciālos reemigrantus par darba un dzīves iespējām Latvijā. Pilotprojektam nauda atvēlēta pagaidām tikai šim gadam, un tie ir 425 000 eiro no budžeta līdzekļiem. Plānots, ka projekts varētu turpināties līdz 2020. gadam.

VARAM Reģionālās politikas departamenta pārstāvis Varis Putniņš informē, ka “pilotprojekts jau šobrīd ir pārsniedzis visas gaidas” un koordinatori apzinājuši ievērojamu skaitu ārvalstīs dzīvojošo latviešu. Jūlija beigās apkopotie dati liecina, ka Latvijā pilotprojekta ietvaros kopumā atgriezušās 42 ģimenes. Komentējot ieceri finansiāli atbalstīt reemigrantus, mudinot tos uzsākt vai attīstīt uzņēmējdarbību reģionos, V. Putniņš atzīst, ka šobrīd plānotais atbalsta apjoms nav liels, jo pagaidām tas ir pilotprojekts, taču projektam noteikti būtu jāturpinās arī nākamos gadus, nodrošinoties, ka iztērētie resursi sevi atpelna.

Reemigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Ija Groza kopš marta ir sazinājusies ar 65 ģimenēm, no kurām 50 viņa sagatavojusi individualizētus piedāvājumus, atbildot arī uz dažādiem jautājumiem un kliedējot neskaidrību. Kopumā līdz šim brīdim pilotprojekta ietvaros Vidzemē uz dzīvi no ārvalstīm atgriezušās 13 ģimenes, savukārt vēl 15 plāno atgriezties šogad vai, vēlākais, nākamgad.

Visbiežāk reemigrācijas koordinatorei nākas uzklausīt jautājumus par to, kā nodrošināt bērnam skolā asistentu, ja šobrīd bērns nerunā latviešu valodā; kā pārreģistrēt ārvalstīs esošu uzņēmumu uz Latviju; kā pielīdzināt ārvalstīs iegūto izglītību; kā atjaunot autovadītāja apliecību; kāda ir uzkrājumu deklarēšanas kārtība u. c. Liela ietekme uz reemigrantu lēmumu atgriezties ir ģimenei, draugiem, kā arī noskaņojumam, kas valda apkārtējā sabiedrībā, secina I. Groza.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI