SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
12. augustā, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tieslietas
11
11

Plāno vērienīgas izmaiņas kriminālsodu noteikšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Krimināllikumā, kas stāsies spēkā 2022. gadā, paredz īstenot nepilngadīgo kriminālatbildības reformu, bērniem un jauniešiem piemērojot kriminālatbildību tikai noteiktos gadījumos. Tāpat plānots pilnveidot kriminālsodu sistēmu kopumā, nosakot probācijas uzraudzību kā pamatsodu un aizstājot piespiedu darbu ar sabiedrisko darbu. Kādi sodi šobrīd un nākotnē paredzēti Krimināllikumā – par to LV portāla infografikā.

Likumprojektā “Grozījumi Krimināllikumā” probācijas uzraudzība, kas noteikta kā pieaugušo personu pamatsods, būs identiska probācijas uzraudzībai kā papildsodam un tiks ietverta Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Kā norāda Valsts probācijas dienests (VPD), likumpārkāpēju uzraudzība ir virzīta uz Krimināllikumā (KL) definēto kriminālsoda mērķu sasniegšanu: aizsargāt sabiedrības drošību, atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, resocializēt sodīto personu un panākt, lai notiesātais un citas personas ievērotu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Efektīva sodu izpildes sistēma būtiski palielina iespējas novērst noziedzīgu nodarījumu recidīvu, jo ļauj prokurora vai tiesas noteiktajā laikā un veidā resocializēt personu, skaidro VPD. Tāpat dienests norāda, ka resocializācijas procesā svarīga ir individuāla pieeja katram likumpārkāpējam un atbilstoša soda izpildes procesa plānošana. Plānojot un nodrošinot uzraudzības procesu, VPD ņem vērā uzraudzības perioda ilgumu, VPD noteiktos pienākumus, probācijas klienta recidīva riska un kriminogēno vajadzību (sociālpsiholoģisko problēmu) novērtējumu un sagatavo katram probācijas klientam individuālu uzraudzības plānu.

Tāpat saskaņā ar likumprojekta anotāciju visā Krimināllikumā piespiedu darbu aizstās ar sabiedrisko darbu. Proti, šobrīd piespiedu darba nosaukumam piemīt personu pazemojošs raksturs, kas vērsts uz personas pakļaušanu darbam tā grūtību dēļ, nevis tāpēc, ka tas notiek sabiedrības labā un persona tādā veidā atlīdzina sabiedrībai par pastrādāto noziedzīgo nodarījumu, skaidrots grozījumu anotācijā.

Savukārt nepilngadīgo kriminālatbildības reforma VPD ieskatā ir iekavēts un ilgi gaidīts process. “Ja vēlamies mazināt bērnu noziedzību un strādāt atbilstoši pasaulē atzītām praksēm darbā ar bērniem likumpārkāpējiem, nepilngadīgo personu kriminālatbildības reforma ir ārkārtīgi nepieciešama,” norāda VPD. Vienlaikus dienests aicina apzināties – kad runa ir par būtiskām pārmaiņām, ne mazāk nozīmīgs jautājums ir adekvāti finanšu resursi, lai šīs pārmaiņas būtu reāli īstenojamas praksē un neiegultos plauktos tikai kā lieliska ideja.

Plašāku informāciju par grozījumos ietvertajām izmaiņām var meklēt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI