SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
1
1

Veidos lauksaimniecības dzīvnieku un vietējo šķirņu mājdzīvnieku gēnu banku

Stājas spēkā 05.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Piektdien, 5. jūlijā, spēkā stājas noteikumi par lauksaimniecības dzīvnieku un vietējo šķirņu mājas (istabas) dzīvnieku gēnu bankas uzturēšanu. Šajā krātuvē pastāvīgi uzglabā dzīvnieku šķirņu bioloģiskā materiāla paraugus – asinis, audus, matus, spermu, olšūnas, embrijus un citu materiālu.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 295 “Lauksaimniecības dzīvnieku un vietējo šķirņu mājas (istabas) dzīvnieku gēnu bankas uzturēšanas kārtība” izdoti saskaņā ar Dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba likuma 7. panta otro daļu.

Tie nosaka kārtību, kādā Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) uztur lauksaimniecības dzīvnieku un vietējo šķirņu mājas (istabas) dzīvnieku gēnu banku: krātuvi, kurā pastāvīgi uzglabā dzīvnieku šķirņu bioloģiskā materiāla paraugus – asinis, audus, matus, spermu, olšūnas, embrijus un citu materiālu – šķirņu izpētei, raksturošanai, izvērtēšanai, izmantošanai, saglabāšanai un atjaunošanai.

Jau pašlaik LLU Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas Molekulārās bioloģijas un mikrobioloģijas nodaļā tiek uzglabāti un pētīti lauksaimniecības dzīvnieku bioloģiskā materiāla paraugi (kopā vairāk nekā 1000 asins, DNS un apmatojuma paraugu, kā arī spermas devu), norādīts likumprojekta anotācijā. Bet ir svarīgi uzkrāto bioloģisko materiālu saglabāt ilglaicīgi un papildināt ar jauniem paraugiem, kā arī izpētīt šķirņu pozitīvās īpašības. Jaunie noteikumi paredz, ka tajā tiks iekļauti arī vietējo šķirņu mājas (istabas) dzīvnieku, piemēram, Latvijas dzinējsuņa, bioloģiskā materiāla paraugi.

LLU būs jānodrošina atbilstošas kvalifikācijas darbinieki, telpas, iekārtas un materiāli, kā arī jārada, jāuztur un jāaktualizē gēnu bankas datubāze, kurā jāiekļauj vismaz šāda informācija par katru gēnu bankā uzglabāto paraugu:

  • donora dzīvnieka suga, šķirne, identifikācijas numurs, dzimums un dzimšanas datums;
  • parauga numurs, tā veids, iegūšanas laiks un vieta;
  • parauga atrašanās vieta gēnu bankā (parauga uzglabāšanas iekārta).

Ja paraugs vairs nebūs derīgs šķirņu izpētei, raksturošanai, izvērtēšanai, izmantošanai, saglabāšanai un atjaunošanai, LLU tas būs jālikvidē.

Saskaņā ar noteikumiem LLU drīkstēs izmantot informāciju no Lauksaimniecības datu centra ciltsdarba, snieguma pārbaudes un pārraudzības informācijas datubāzes, kurā ir pieejama precīza un pilnīga informācija par katru dzīvnieku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI