SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
3
3

Arī Latvija sāk izsekot tabakas izstrādājumu ceļus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā sāk darboties Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma. Katrai cigarešu un tinamās tabakas iepakojuma vienībai būs unikāls identifikators: cilvēklasāmais formāts (burtu un ciparu kods) un mašīnlasāmais formāts, piemēram, svītrkods vai QR kods.

Avots: VID

Šo pirmdien, 20. maijā, arī Latvijā sāka darboties Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma, kas ir visā Eiropas Savienībā vienota ražošanas, izplatīšanas un uzraudzības sistēma, kas nodrošina iespēju izsekot katram tabakas izstrādājuma aprites posmam – no rūpnīcas līdz mazumtirdzniecības punktam. Tas nozīmē – pat katrai cigarešu paciņai būs unikāls identifikators.

īsumā
  • Sākot ar 2019. gada 20. maiju katra cigarešu paciņa un tinamās tabakas iepakojums, kas ražots Eiropas Savienībā vai importēts Latvijā, jāmarķē ar unikālu identifikatoru, kura ģenerēšanu un piešķiršanu nodrošina VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC).
  • Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma (Track&Trace) ir vienota visā Eiropas Savienībā. Nodrošinot iespēju izsekot legālo tabakas izstrādājumu plūsmu, tā paplašina valsts uzraudzības iestādēm kontroles iespējas.
  • Šī sistēma palīdzēs cīnīties pret nelegālu tabakas izstrādājumu apriti, līdz ar to aizsargās legālā tirgus dalībniekus.
  • Cigaretes un tinamā tabaka, kas ražota vai importēta Eiropas Savienībā pirms 2019. gada 20. maija un kam uz iepakojuma nav unikālā identifikatora, var būt apritē līdz 2020. gada 20. maijam.

Turpmāk visiem tirgus dalībniekiem, kas vēlēsies ražot, importēt, saņemt vai realizēt tabakas izstrādājumus – importētājiem, ražotājiem, akcīzes noliktavu turētājiem, vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem, būs jāsaņem ekonomikas dalībnieka identifikatora kods un objekta identifikatora kods.

Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmu izstrādājis Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kas nodrošina visu kodu ģenerēšanu un izsniegšanu. Identifikācijas kodu saņemšana ir obligāta visiem tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem komersantiem.

Izsekojamības sistēmai no šā gada 20. maija tiek pakļautas cigaretes un tinamā tabaka. Attiecībā uz pārējiem tabakas izstrādājumiem sistēma sāks darboties pēc pieciem gadiem – 2024. gada 20. maijā.

Cīņa pret ēnu ekonomiku

Sistēma paplašina valsts uzraudzības iestādēm kontroles iespējas izsekot legālu tabakas izstrādājumu plūsmu. Lai tas būtu iespējams, katra tabakas izstrādājumu paciņa tiks marķēta ar unikālu identifikatoru.

Tabakas izstrādājumu vienotā sistēma visā ES ļaus izsekot izstrādājumam no ražošanas vai ievešanas brīža līdz patērētājam, kurš to iegādāsies mazumtirdzniecības vietā.

VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe, iepazīstinot medijus ar jauno regulējumu, uzskaitīja izsekojamības sistēmas mērķus:

  • cīnīties pret nelikumīgu tabakas izstrādājumu apriti, jo nelegāliem izstrādājumiem šādu kodu nebūs;
  • samazināt nelegālu un nekvalitatīvu tabakas izstrādājumu pieejamību patērētājiem;
  • veicināt godīgas konkurences apstākļus un aizsargāt legālā tirgus dalībniekus, nelegālie tabakas izstrādājumi veido lielu tirgus daļu ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē;
  • palielināt valsts budžeta ieņēmumus.

Šādas izsekojamības ieviešanu paredz Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2014/40/ES un Eiropas Komisijas Īstenošanas Regula (ES) 2018/574.

Regulējums ir iekļauts arī Latvijas normatīvajos aktos. Tabakas likumā, kas stājās spēkā 2016. gada 20. maijā, šīs produkcijas izsekošanas ieviešana Latvijā, tāpat kā visā ES, paredzēta no 2019. gada 20. maija.  

Katrai valstij arī bija jānosaka unikālo identifikatoru izsniedzējs. Latvija izvēlējās, ka to darīs LVRTC. Arī likumā nostiprināts, ka unikālo identifikatoru izdevējs ir valsts akciju sabiedrība „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”.

LVRTC ir desmit gadu pieredze personu identifikācijas pakalpojumu sniegšanā, piemēram, e-paraksta izsniegšanā. Tātad uzņēmumam ir pieredze identitāšu izsniegšanā, un tas ir vēl viens no veidiem, kā centrs var paplašināt darbības jomas, klāsta LVRTC E-pakalpojumu daļas vadītājs Kārlis Siliņš, piebilstot, ka pēc būtības cigarešu paciņa un kods, kas tai tiek piešķirts, nozīmē, ka tiek piešķirta identitāte tabakas izstrādājumam.

Sistēmas pamatā – kodi

Kodi tiek izsniegti katrai cigarešu un tinamās tabakas iepakojuma vienībai, katram tirgus dalībniekiem, katrai ražošanas iekārtai.

Detalizēti identifikācijas sistēmu un darbību secību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 155 „Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas noteikumi”.

Identifikators nozīmē, ka uz cigarešu paciņas būs redzama informācija ne tikai, kurā valstī šīs cigaretes ražotas, bet arī kurā rūpnīcā, uz kuras iekārtas tās ražotas.

Unikālais identifikators sastāv no diviem elementiem:

  • cilvēklasāmais formāts (burtu un ciparu kods), lai patērētājs var šo kodu atpazīt;
  • mašīnlasāmais formāts, piemēram, svītrkods vai QR kods.

Ražotājs vai importētājs unikālo identifikatoru pieprasīs LVRTC katrai iepakojuma vienībai (paciņai, blokam, kastei, paletei).

Eiropas normatīvie akti paredz, ka par kodu maksā importētāji un ražotāji. LVRTC iekasēs 0,502 eiro (bez PVN) par 1000 unikālajiem identifikatoriem. Cena ir noteikta jau minētajos MK noteikumos.

Cena ietilpst intervālā, ko ieteica Eiropas Komisija, skaidro B. Šmite-Roķe.

Visu kodu ģenerēšanu un izsniegšanu Latvijā nodrošina LVRTC. Latvijā ir izveidota vienkārša sistēma visiem tirgotājiem, visiem ekonomikas dalībniekiem identifikatoru kodi tiek piešķirti automātiski un pieejami LVRTC tīmekļa vietnē. Ražotājiem un importētājiem būs jānoslēdz līgums ar LVRTC un jāveic objektu un ražošanas iekārtu reģistrācija, kā arī elektroniski jāpieprasa un jāsaņem savu produktu unikālie identifikācijas kodi.

Pārejas periods – var iztirgot krājumus

Cigaretes un tinamā tabaka, kas ražota vai importēta Eiropas Savienībā pirms 2019. gada 20. maija un kam uz iepakojuma nav unikālā identifikatora, var būt apritē līdz 2020. gada 20. maijam, jo izsekojamības sistēmai ir noteikts pārejas periods – gads pēc ieviešanas, kad varēs iztirgot visus krājumus, kas atrodas iekšējā tirgū. Tātad, ja kāds pašreiz veikalā nopērk cigarešu paciņu, uz kuras nav unikālā identifikatora koda, tas nenozīmē, ka tas ir pārkāpums vai patērētāju krāpšana, piebilst B. Šmite-Roķe.

Taču pārejas periods neattiecas uz precēm, kas Latvijā pēc šā gada 20. maija tiek importētas. Ja muitā ienāks importēta krava ar cigaretēm vai tinamo tabaku, ir jābūt identifikatoriem. Cigaretes un tinamā tabaka, uz kurām nebūs obligātā identifikatora, no 2019. gada 20. maija netiks ielaistas ES tirgū.

Unikālie identifikatori jādrukā arī uz tām cigarešu paciņām, kas tiek ražotas ES teritorijā un tiek vestas uz trešajām valstīm.

Informācija par tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmu un uzņēmēju pienākumiem www.vid.gov.lv sadaļā “Akcīzes nodoklis”. VID norāda, ka informācija regulāri tiks aktualizēta. Savukārt informācija par unikālo identifikatoru saņemšanu, kā arī Ekonomikas dalībnieku identifikatoru kodi un objektu identifikatoru kodi ir pieejami LVRTC tīmekļa vietnē www.lvrtc.lv/tabaka.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI