SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
25. martā, 2019
6
6

Nelegāla robežšķērsošana un robežapsardzība 2018. gadā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts robežu arvien kāds vēlas šķērsot nelegāli. Valsts robežsardze, veicot robežkontroli un imigrācijas kontroli, pagājušajā gadā konstatēja 13 847 pārkāpumus, kas saistīti ar personu robežas šķērsošanas, uzturēšanās, transportlīdzekļu ekspluatācijas un citiem pārkāpumiem. Kopumā pērn to bijis par 3,5% vairāk nekā 2017. gadā. Valsts robežsardzes sniegtie dati par aizturētajām personām un izdarītajiem pārkāpumiem 2018. gadā – LV portāla infografikā.

Atbilstoši Valsts robežsardzes (VRS) sniegtajai informācijai salīdzinoši ievērojamais nelikumīgas robežas šķērsošanas vai tās mēģinājumu gadījumu skaits 2018. gadā liecina, ka Latvija nelegālajiem imigrantiem turpina būt pievilcīga kā tranzītvalsts, lai sasniegtu mērķa valstis Skandināvijā vai Rietumeiropā. Vienlaikus daļai trešo valstu piederīgo Latvija kļūst vilinoša arī kā mērķa valsts, par ko liecina:

  • nepārtrauktā un organizētā Vjetnamas pilsoņu nelikumīgā pārvietošana no Krievijas caur Baltijas valstīm uz Poliju un Vāciju;
  • pieaugošais pārkāpumu skaits, kas saistīts ar trešo valstu piederīgo nelikumīgu uzturēšanos un nelegālu strādāšanu Latvijā;
  • pieaugošais ļaunprātīgu bezvīzu režīma izmantošanas gadījumu skaits;
  • paaugstināts akcīzes preču kontrabandas risks uz Latvijas–Baltkrievijas robežas.

VRS prognozē, ka arī 2019. gadā Latvija kā tranzītvalsts būs pievilcīga trešo valstu piederīgajiem, lai caur to sasniegtu savas mērķa valstis, kā arī, darba tirgū pieaugot pieprasījumam pēc darbaspēka, trešo valstu piederīgajiem Latvija turpinās šķist vilinoša kā mērķa valsts. Tāpat VRS norāda, ka Latviju nelegālajai imigrācijai uz Rietumeiropu turpinās izmantot Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valstu pilsoņi (galvenokārt no Krievijas, Centrālāzijas un Aizkaukāza valstīm), izmantojot Šengenas (pārsvarā Baltijas valstu, Polijas, Itālijas un Spānijas) vīzas, kas saņemtas, sniedzot nepatiesu informāciju par ieceļošanas un uzturēšanās mērķiem, lai pēc vīzu derīguma termiņa beigām nelikumīgi uzturētos šajās valstīs. Savukārt pie iekšējām robežām VRS joprojām kā aktuālu vērtē trešo valstu piederīgo, kuri nelikumīgi šķērsojuši ārējo robežu vai pieprasījuši patvērumu Eiropas Savienības dienvidu valstīs, pārvietošanos pa transzītceļiem, lai sasniegtu savas mērķa valstis Eiropas ziemeļos (Somija, Zviedrija, Norvēģija).

Tāpat saskaņā ar VRS sniegtajiem datiem 2018. gadā viens no nozīmīgākajiem robežu apdraudējuma veidiem uz Latvijas ārējās robežas joprojām bija akcīzes preču nelikumīga pārvietošana. Vislielākais tabakas izstrādājumu kontrabandas risks turpina pastāvēt uz Latvijas–Baltkrievijas robežas. Vienlaikus VRS novērojusi, ka tabakas izstrādājumu kontrabandas apjoms pieaug arī ar citu NVS valstu (Tadžikistānas un Kirgizstānas) akcīzes markām un viltotām cigaretēm.

Kā norāda VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts, 2018. gada darbības rezultāti, t.sk. salīdzinoši ievērojamais atklāto pārkāpumu skaits, liecina, ka VRS ir turpinājusi darboties kā spējīga robežkontroles un imigrācijas kontroles sistēma, kuras efektivitāte atbilst tās rīcībā esošajiem tehniskajiem, kā arī personāla un finanšu resursiem. Kā galvenos VRS pārkāpumu atklāšanas un pārkāpēju aizturēšanas spēju ietekmējošos faktorus VRS priekšnieks min:

  • līdz galam neiekārtoto valsts robežas joslu gar valsts robežu ar Krieviju un Baltkrieviju;
  • nepietiekamo nodrošinājumu ar robežuzraudzības tehniskajiem līdzekļiem;
  • personāla skaita neatbilstību ievērojami pieaugošajam konstatēto un iespējamo pārkāpumu skaitam.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI